Inlägg från: Embla twopointoh |Visa alla inlägg
  • Embla twopointoh

    Äta kött

    Nej, inte alls. Vi äter bara svenskt kött, och även om det alltid finns gårdar som inte följer djurhållningsreglerna, så gör trots allt de flesta det.

    Antropomorfism är rent känslomässigt och inte rationellt. Självklart har djur ett visst medvetande och ska inte utsättas för onödigt lidande, men de är inte människor och fungerar inte och tänker inte på samma sätt som människor.

  • Embla twopointoh
    Anonym (Djurvän) skrev 2021-08-01 11:18:34 följande:
    Du nämnde ej kycklingarna. Där är villkoren allra värst.Tycker du det är "bra djurhållning" som kycklingar föds upp i Sverige? Några hundratusen dör redan på vägen till slakteriet. På slakteriet hängs de upp i fötterna (vid medvetande) och bedövas med elbad. Tycker du det är "bra djurhållning! att 98-99 % av grisarna ej får vara utomhus och böka? Det där med ekonomin köper jag ej; att folk avstår kravkött pga priset. Många har definitivt råd men prioriterar semestrar, teknikprylar, kläder etc. De tycker det är finemang att man kan fynda dansk fläskfile. När all tillgänglig forskning visar att grisarna får ångest och smärta av gasen så borde det tagits fram andra metoder för länge sedan. Förstår inte hur man kan vara kvar och jobba i ett sådant system år efter år. Så himla bekvämt att alltid kunna tänka att utomlands är det ännu värre och folk vill inte bli veganer ändå så bara att köra på.
    Forskning är inte något som kan trolla fram det man skulle önska. En del verkar tro att om en forskare bara vill något, och sedan ställer sig och experimenterar och pular i labet eller snickarboden någon vecka, som kommer de att komma fram till nya revolutionerade rön eller uppfinningar. Det påminner mig lite om barnet som när dess förälder säger att de inte har råd med en grej, sådär barnsligt ovetande tycker att det är ju bara att gå till bankomaten och hämta ut lite mer pengar, för det har ju barnet sett föräldern göra vid flera tillfällen.

  • Embla twopointoh
    Anonym (Klös) skrev 2021-08-01 15:05:58 följande:
    Vem klarar sig längst utan mataffären? Köttätaren eller vegetarianen?

    Människan är klumpig. Vi både ser och hör dåligt, är långsamma och har inget naturligt vapen. Inte många hade klarat att döda ett djur, eller ens fånga det. Inte utan vapen.

    Det är lätt att både odla, men även plocka när, frukt och grönsaker från naturen utan att vare sig tillaga eller krydda.

    En rå potatis lär både mätta och ge mig energi, jämfört med dig som först måste ordna ett vapen, sedan spåra upp ett djur, kunna döda det och sen måste du tillaga och krydda för att det ska vara ätligt.

    Och ska du inte döda djuret så måste du ha mat till den med, och gå omvägen först via odling sedan djuret. Du lär ha svultit ihjäl innan.

    Så naturligt är som sagt det sämsta argumentet man kan komma med.
    Det är inte "lätt" att odla i så stor skala att man kan leva hela året på det. Odling är säsongsbunden, det finns liksom inga äpplen eller bär i mars som man kan plocka. Lägg dessutom till missväxt, skadedjur och dylikt som gör att skörden blir mindre. Det är oerhört mycket jobb med att odla, även idag när vi har massa maskiner och annat så är det nästan en heltidssysselsättning för att föda en familj på det året runt. För inte försöker du påstå att man skulle kunna leva på att äta enbart frukt och bär som växer vilt?

    Det mesta vi äter som är växtbaserat ska dessutom beredas och tillagas på något sätt. Säden måste inte bara skördas och genomgå processer för att få fram delarna man kan äta, de ska ofta malas och sedan bakas med innan vi kan äta dem. Även sådant som kan ätas direkt, behöver ofta konserveras på något sätt för att det ska hålla fram till nästa skörd.

    Människan är kanske relativt långsam och "tandlös" jämfört med många djur, men jakt handlar inte om att springa ikapp bytet och döda det med bara händerna, utan om att överlista bytesdjuret på olika sätt, till exempel genom att locka det i en fälla som antingen dödar djuret eller fångar det i en position som gör att människan enkelt kan döda det. Vapen kan man tillverka även med ganska små medel, det krävs ingen specialkunskap eller avancerad utrustning för att tillverka ett funktionsdugligt spjut eller ett nät.

    Sätt en vegan i den svenska skogen i midvintern och denne kommer att svälta ihjäl inom några veckor, en karnivor har i alla fall en teoretisk chans att till exempel lyckas snärja en hare.

    Saken med många tamdjur är att de äter sådant som människan inte kan tillgodogöra sig, såsom gräs eller matrester. Det krävs alltså inte alls att man "går omvägen via odling" för att kunna ha kor eller grisar.

    Man kan äta rått kött nästan precis lika väl som man kan äta rå potatis. "Gott" är inte samma sak som "ätbart" (och, hur många tycker att rå potatis är gott?), tillagning och kryddor behövs inte för någotdera egentligen.

    Kort sagt, dina argument håller inte de heller.

    (Men jag håller med om att "naturligt" är ett vansinnigt dåligt argument, både för och emot.)
  • Embla twopointoh
    Aniiee skrev 2021-08-01 16:47:58 följande:
    Och i extrema situationer kan alltid köttätarna äta upp veganerna.... just saying. Jag undrar hur många av rugbyspelarna i Anderna var vegetarianer innan den betan.
    Ha, ha, klockrent! Skrattande
  • Embla twopointoh
    Anonym (L) skrev 2021-08-02 13:17:32 följande:

    Jag är i det närmaste vegan, ibland hos andra eller ute så kan det bli att jag äter någon enstaka mjölkprodukt pga orkar inte alltid förklara och "krångla" hos andra/ute med vad veganskt innebär. 


    Har inte ätit kött på 20 år och mår utmärkt. Mitt barn får samma kost som jag men får välja själv i skolan, hen är medveten om vad kött är och äter därför alltid det vegetariska alternativet i skolan för att hen är van vid det.

    Jag tycker att folk får äta vad de vill, jag kan dock inte förstå hur man kan äta andra levande varelser. Hade man varit tvungen att döda sin egen mat eller vara med när varje djur du ska äta slaktas så hade nog väldigt få ätit kött...
    Är tillsammans med en person som äter kött ibland och hen har förståelse för mitt val att inte äta det och är fullt medveten om hur djur har det, men tycker att kött är gott och ja... Då är det hens val. Men jag behöver inte FÖRSTÅ för det. Sen att hen i 99% av fallen vi äter mat ihop äter veganskt/vegetariskt ser jag som en vinst för både mig, hen och miljön samt djuren.


    I det gamla bondesamhället både födde man upp, slaktade och styckade det köttet man åt, och inte fanns det speciellt många vegetarianer på den tiden ens bland de som hade möjlighet att välja.

    Även idag äter många djuruppfödare kött (eller, som veterinären och djurskyddsinpektören i denna tråd), som alla har bra mycket bättre insyn i hur djuren behandlas under hela processen än vad de flesta livsstilsvegetarianer/-veganer idag har. Att försöka förklara det med att djuruppfödare och andra inom branschen, egentligen, är känslokalla, inte bryr sig om djur, bara är ute efter ekonomisk vinst eller andra mindre trevliga saker är att se saken oerhört svart-vitt  (jag säger inte att du förklarar det så, jag bara förekommer ett av de vanligaste argumenten från veganers sida).

    Tycker du att allt dödande av levande varelser är fel, eller gäller det bara när människan gör det för sin egen vinnings skull/trots att det finns andra alternativ?
  • Embla twopointoh
    KingsCrown skrev 2021-08-02 16:30:33 följande:
    Håller med. Jag tror det hade varit nyttigt om skolbarn hade fått göra studiebesök på slakterier och se när det skärs halsen av grisar och kycklingar doppas levande i elektriskt vatten. Det hade nog gett fina minnen som påverkat resten av livet. Glad
    När ni ändå är igång kan ni ju visa barnen en operation, en förlossning, eller varför inte de (barn-)arbetares villkor som syr deras kläder också. Glöm inte att barnen även kan få besöka de människor som har blivit hotade och utsatta för skadegörelse från djurrättsaktivister också.


  • Embla twopointoh
    KingsCrown skrev 2021-08-02 16:51:47 följande:
    Mycket av det där får man lära sig i skolan. Operation och förlossning tillhör biologin, medan arbetsvillkor är samhällskunskap, barnarbete och djurrättsaktivism är etiska frågor som man också diskuterar i skolan. Läser man inläggen här blir man mer förskräckt över hur många obildade vuxna som går lösa där ute, tycker jag.
    Jag förstår inte vad du menar. Om nu djurrättsaktivism diskuteras i skolan, likväl som man lära sig om de andra sakerna jag nämnde, varför är det "nyttigt" för barnen att få egen erfarenhet av djurrättsaktivisternas verksamhet, men inte erfarenhet av en operation?
  • Embla twopointoh
    Embla twopointoh skrev 2021-08-02 17:50:58 följande:
    Jag förstår inte vad du menar. Om nu djurrättsaktivism diskuteras i skolan, likväl som man lära sig om de andra sakerna jag nämnde, varför är det "nyttigt" för barnen att få egen erfarenhet av djurrättsaktivisternas verksamhet, men inte erfarenhet av en operation?
    ...av slakteriernas verksamhet ska det såklart stå.
  • Embla twopointoh
    KingsCrown skrev 2021-08-03 11:23:22 följande:
    Men sen upptäcker man den här tråden, där folk dyrkar sin ohälsosamma skräpmat som korv med nedmalda griskadaver, som om det vore en religion, och då får i alla fall jag känslan av att det är tvärtom.

    Men den som inte äter kött behöver äta tillskott av B12 - det är viktigt. Det vet nog alla som tagit beslutet att inte äta kött.
    Så om man inte vill sluta äta kött så dyrkar man per definition kött "som en religion"? Du inser att med precis samma logik så dyrkar veganer grönsaker "som en religion"? När jag läser den här tråden får i alla fall jag känslan av att enbart veganskt tar bort förmågan att resonera rationellt och konsekvent
Svar på tråden Äta kött