• isterband

    Vems fel är detta? Vad händer nu?

    Jag håller med dig. Det är mamman som ska ha koll på sitt barn. Och anmäla dig? Hur skulle hon göra det. Ni utbytte väl inte kontaktuppgifter? Tråkig händelse men det är inte ditt fel. Inte heller hundens.

  • isterband
    Anonym (Oj) skrev 2021-07-31 15:25:47 följande:

    Ja du. Är själv hundägare och skulle aldrig i livet lämna mina hundar utanför en affär. Hundar ska vara under konstant uppsyn när de är ute. Sedan är det naturligtvis fel av föräldern av släppa fram sitt barn. Jag har fått säga ifrån flera gånger. Men även om hon gjorde fel, så måste du ju ha uppsikt över hunden. Jag anser att det är bådas fel, men framför allt ditt fel då du satt hunden obevakad på en plats där det rör sig människor.


    Är det fel att låta sin hund vänta utanför affären? Detta har väl folk gjort i urminnes tider?  I en varm bil- Totalt fel. Men utanför en affär...Tycker ej jag. Men jag är inte hundägare så är ingen expert. Frågar av rent intresse.
  • isterband
    Anonym (M) skrev 2021-07-31 15:48:57 följande:
    Paradisee skrev 2021-07-31 15:39:20 följande:

    Polisanmäler mamman så lär det inte bli något utav polisanmälan, eftersom att hon inte hade uppsyn över sitt barn.


    Ni tre får gärna komma med källor till era påståenden.

    www.skk.se/hundagande/lagar-och-regler/tillsynslagen/

    Hundägaren eller den som har hand om hunden har ?strikt ansvar? och är alltid skadeståndsskyldig oavsett hur olyckan gick till.
    Jag skrev att jag inte var expert då jag ej själv är hundägare men som jag även skrev: Har ej alla i urminnes tider lämnat sin hund utanför en affär? Är det inte allmänt känt att man inte ska gå fram till en ensam hund? Var var mamman i detta fall? Hunden blev ju provocerad. Tror ej heller det blir någon polisanmälan av detta. Som sagt: Väldigt tragisk händelse men att det var så fel att lämna sin hund utanför en affär..Ja där lärde jag mig nåt nytt i så fall.
  • isterband
    Anonym (Korvspad) skrev 2021-07-31 16:23:22 följande:

    Och sedan januari 2008 är det alltså inte tillåtet att lämna en hund utan tillsyn. Läs inlägg 16.


    Yes ok.
  • isterband
    Anonym (Om) skrev 2021-08-01 16:37:26 följande:
    Dessutom säger ju lagen

    Lag 2007:1150 om tillsyn över hundar och katter trädde i kraft den 1 januari 2008. Lagen föreskriver att hundar och katter ska hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

    Så hur bor du egentligen om du inte kan lämna den ensam hemma, mitt på torget på en parkbänk?

    Lag att man ska ha KATTER också under uppsyn?! Va fan men vadå? Utekatter då? Jag har haft rätt mkt problem där jag bor med massa katter som stryker runt och markerar revir och håller på att psyka min lilla innekatt och när jag kontaktade hyresvärden så sa dom att de inte kan göra så mycket åt detta. Bara att jag skulle försöka snacka med ägarna till katterna.


     


    Läst vad alla skrivit och det verkar jäkligt rörigt alltså. Hur ska man kunna ha koll på sitt husdjur 24 timmar om dygnet? Det går ju inte! Och ja ok det verkar vara lag på att man inte får lämna en hund utanför en affär men som jag tidigare skrivit- Va tusan, det har man ju gjort i alla satans tider liksom! Vidhåller att det i detta fall som denna tråd gäller så borde mamman haft koll på sitt barn. Faktiskt.

  • isterband
    Anonym (Om) skrev 2021-08-01 17:53:25 följande:
    Ja vad man gjort i alla tider spelar ju inte så stor roll tyvärr när det kommer nya lagar. Visst kan man lämna sin hund utanför men då får man ju ta konsekvenserna av det också om något skulle hända.

    Men jag håller fullständigt med om att mamman borde haft bättre uppsyn.

    Sen förstår jag personligen inte hur man vågar, det finns ju även en stöldrisk, vem skulle liksom lämna sin cykel/bil, barnvagn olåst utanför affären.
    Nej det kan jag också relatera till, att man inte skulle VÅGA lämna sin hund utanför affären pga stöldrisk, absolut.  Folk borde använda sitt sunda satans förnuft.
  • isterband
    Anonym (Oj) skrev 2021-08-01 18:17:58 följande:
    Du kan vidhålla din personliga åsikt hur mycket du vill, men det ändrar ingenting.

    Bestämmelserna för katter är något annorlunda, även om de båda nämns först i lagen. Kattägare, till skillnad mot hundägare, saknar strikt ansvar för sin katt. Du ska dock ha uppsyn, men för kattägare räknas uppsyn som två gånger per dag. Utekatter är alltså tillåtet. Så hundägare har strikt ansvar för skador, kattägare har det inte. Finns massor att läsa om du är intresserad. Vad vi tycker är ju av noll hjälp till TS, som för övrigt inte verkar bry sig om tråden.
    Ja haha. Min personliga åsikt. Det är väl det enda man har att komma med på ett sånt här forum tänker jag. Men visst- Fakta vad som är lag och inte är ju såklart intressant.  Ja jag vet inte TS kanske har tröttnat.
  • isterband

    Lämnar den här tråden nu men vill avsluta med att säga att själv växte man upp med lite ledord som tex " Käka inte gul snö, gå inte fram till okända hundar, ta inte emot godis från främlingar" ect ect. Lag hit och lag dit man blir knäpp. Ett barn ska fan inte gå fram till en främmande hund och provocera den! Var fanns mamman?!  Jag har barn och hade de varit små och gjort samma sak hade jag såklart blivit skärrad, orolig, ja till och med kanske lite arg på ägaren/hundvakten men gått vidare i livet och mitt barn hade lärt sig en läxa för livet: Gå inte fram till en okänd hund! Peace!

Svar på tråden Vems fel är detta? Vad händer nu?