• Anonym (Oj)

    Vems fel är detta? Vad händer nu?

    Ja du. Är själv hundägare och skulle aldrig i livet lämna mina hundar utanför en affär. Hundar ska vara under konstant uppsyn när de är ute. Sedan är det naturligtvis fel av föräldern av släppa fram sitt barn. Jag har fått säga ifrån flera gånger. Men även om hon gjorde fel, så måste du ju ha uppsikt över hunden. Jag anser att det är bådas fel, men framför allt ditt fel då du satt hunden obevakad på en plats där det rör sig människor.

  • Anonym (Oj)
    isterband skrev 2021-07-31 15:27:15 följande:
    Är det fel att låta sin hund vänta utanför affären? Detta har väl folk gjort i urminnes tider?  I en varm bil- Totalt fel. Men utanför en affär...Tycker ej jag. Men jag är inte hundägare så är ingen expert. Frågar av rent intresse.
    Du har som hundägare strikt ansvar för din hund och vad den gör, om den orsakar en olycka till exempel. Ja, folk gör det, men du brister i ditt ansvar om du gör det.
  • Anonym (Oj)
    Paradisee skrev 2021-07-31 15:36:11 följande:
    Nej, inte om det har gått fram ett okänt barn till hunden och petat på den och pussat hunden i ansiktet. Det lär inte bli något utav denna polisanmälan eftersom att det är mamman som borde ha haft uppsikt över barnet. Det är inte en oprovocerad attack.

    Dessutom är det inte ts som blir ansvarig hur som helst, eftersom att det inte är han/hon som är hundens ägare.
    Vad grundar du det på? Missförstå mig inte, det är ett korkat beteende av mamman, men TS har fortfarande ansvar för att ha hunden under uppsikt. Du är t o m ansvarig om någon går in på din tomt och hunden gör något. Och nu har TS lämnat hunden bland människor.
  • Anonym (Oj)
    Anonym (Anno Nym) skrev 2021-07-31 16:00:42 följande:
    Att lämna en hund utanför en affär när man handlar är inget konstigt.
    Din hund var kopplad och bunden och ungen sprang fram.
    Mamman är ansvarig för sitt barn.
    Det är olagligt att lämna en hund utan uppsyn bland folk.

    Lag 2007:1150 om tillsyn över hundar och katter trädde i kraft den 1 januari 2008. Lagen föreskriver att hundar och katter ska hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

    Självklart är mamman ansvarig för sitt barn, men det är (tyvärr kanske) inte olagligt för ett barn att springa fram till en hund.
  • Anonym (Oj)
    Anonym (Anno Nym) skrev 2021-07-31 18:01:56 följande:
    Vem skrev att det är olagligt för ett barn att springa fram, allt handlar inte om att man bryter mot lagar.
    Sedan är det inte olagligt att lämna sin hund utanför en butik, det är därför det finns krokar märkt hund.

    Att folk självmant går fram kan man inte göra så mycket åt.
    Jo, det handlar självklart om lagen. Att man sedan inte alltid fälls för att man brutit mot lagen är en annan sak, men självklart gäller lagen.

    Jag skrev inte att någon sagt det. Jag skrev att hundägare i motsats till föräldrar har en skyldighet enligt lagen att hålla kolla på sin hund. Då det inte är fallet för förläldrar, så ligger felet i juridisk mening på hundägaren.

    Jo så länge du inte har uppsyn över din hund, så är det olagligt att lämna hunden utanför affären. Det står klart och tydligt att hunden måste vara under uppsikt. Har inte sett några krokar sedan jag var liten, men även om det finns krokar, så upphäver de på inga sätt lagen, oavsett dina personliga åsikter.
  • Anonym (Oj)
    Anonym (Anno Nym) skrev 2021-07-31 20:18:45 följande:
    Inget kommer hända hunden var kopplat och bunden.
    På ett sätt som är olagligt. Men vi släpper det nu. Vi kommer inte att komma längre.
  • Anonym (Oj)
    Anonym (Anno Nym) skrev 2021-08-01 13:29:07 följande:
    Det kan man visst göra när man går in och handlar i några minuter.
    DEt finns jättemånga som gör och det går alldeles utmärkt.
    Det gick uppenbarligen inte alldeles utmärkt i det här fallet.
  • Anonym (Oj)
    Anonym (Anno Nym) skrev 2021-08-01 16:26:10 följande:
    En hund fick ju inte lämnas utan uppsikt så hur ska den kunna vara ensam hemma?

    Barn kan springa ut framför bilar ändå tar folk bilen till affären istället för att lämna den hemma.

    Självklart kan något alltid hända.
    Vet inte om du skojar nu. Så svårt var det inte att läsa det som står i lagen. Hunden ska vara under uppsyn så att den inte skadar någon. Självklart kan du lämna hunden hemma, då den inte kan skada någon utomstående där. Det är bara där den kan förstöra eller skada, som den måste vara under uppsyn. Alltså till exempel utanför en affär. Svårare än så är det inte.

    Om en hund springer ut i trafiken och orsakar en olycka så är hundägaren även där ansvarig. Det är därför jävligt viktigt att du har en ordentlig försäkring som hundägare. Samma gäller inte för barn, så förstår inte att du drar upp den liknensen igen. VI har ju redan diskuterat detta. Fattar inte vad det är som är så svårt att ta in?
  • Anonym (Oj)
    isterband skrev 2021-08-01 17:40:21 följande:

    Lag att man ska ha KATTER också under uppsyn?! Va fan men vadå? Utekatter då? Jag har haft rätt mkt problem där jag bor med massa katter som stryker runt och markerar revir och håller på att psyka min lilla innekatt och när jag kontaktade hyresvärden så sa dom att de inte kan göra så mycket åt detta. Bara att jag skulle försöka snacka med ägarna till katterna.


     


    Läst vad alla skrivit och det verkar jäkligt rörigt alltså. Hur ska man kunna ha koll på sitt husdjur 24 timmar om dygnet? Det går ju inte! Och ja ok det verkar vara lag på att man inte får lämna en hund utanför en affär men som jag tidigare skrivit- Va tusan, det har man ju gjort i alla satans tider liksom! Vidhåller att det i detta fall som denna tråd gäller så borde mamman haft koll på sitt barn. Faktiskt.


    Du kan vidhålla din personliga åsikt hur mycket du vill, men det ändrar ingenting.

    Bestämmelserna för katter är något annorlunda, även om de båda nämns först i lagen. Kattägare, till skillnad mot hundägare, saknar strikt ansvar för sin katt. Du ska dock ha uppsyn, men för kattägare räknas uppsyn som två gånger per dag. Utekatter är alltså tillåtet. Så hundägare har strikt ansvar för skador, kattägare har det inte. Finns massor att läsa om du är intresserad. Vad vi tycker är ju av noll hjälp till TS, som för övrigt inte verkar bry sig om tråden.
Svar på tråden Vems fel är detta? Vad händer nu?