Inlägg från: Drottningen1970 |Visa alla inlägg
  • Drottningen1970

    Ni som har barn som är "lågbegåvade".

    Jag skulle nog räknas som grönsak efter ett sånt test. Har inte ens lyckats ta mig igenom de två första frågorna. Helt meningslöst, och mäter bara en viss typ av begåvning.

    Och nej, jag är långt ifrån lågbegåvad.

  • Drottningen1970
    Anonym (Ja du...) skrev 2021-07-31 22:03:17 följande:

    Samma här Försökte mig på ett test en gång och fattade nada. Hade inget att göra med vad jag kallar intelligens eller utbildning eller allmänbildning. Och då gick jag ändå ut nian med 8 femmor.


    Jag har noll matematisk begåvning. Gick ut nian med etta i matte. Men har sedan dess skrivit högskole prov med 1,7 i resultat, gått universitet och arbetar med att skriva komplexa utredningar till olika myndigheter . Men ett IQ-test skulle lätt kunna hänvisa mig till särskola och tunnelbaneförare skulle jag inte heller kunna bli eftersom de tydligen har dessa test som ett led i rekryteringsprocessen.
  • Drottningen1970

    Jag blev tvungen att läsa upp matten på komvux. Stretade i tre terminer innan jag fick godkänt och därmed kunde söka den utbildningen jag behövde på universitetet. Till sist var det en pedagogisk lärare som lyckades mala in vad och hur man skulle göra. Lite som att träna en apa att repetera. Jag fick mitt betyg och kunskapen som skolan i så många hävdat var såååå viktig glömde jag bort på bussen hem och har sedan

    dess aldrig haft behov av vare sig privat eller i arbetsliv

    Så mycket tid förspillt?

  • Drottningen1970
    Anonym (Psykolog) skrev 2021-08-01 09:22:49 följande:

    Hur menar ni att de är utformade? Nyfiken på om ni har erfarenhet av testen. Ett IQ test är utformat så att man ska fånga upp både allmänbildning och förvärvad kunskap. Man kikar på olika områden såsom verbal kompetens, visuospatial, arbetsminne, snabbhet osv. Och därtill kollar man adaptiva förmågan samt djupgående anamnes. Man kan även lägga till ytterligare test för att bredda. T ex icke-verbala test för att se om språket är den bidragande faktorn till ett eventuellt lågt resultat.


    Jag tänker på de test som exempelvis mensa har. De som går ut på att lista ut vilken sifferkombination eller former som följer de tidigare.
  • Drottningen1970
    Anonym (Elisa) skrev 2021-08-01 22:08:50 följande:

    Har du någon som korrekturläser och renskriver åt dig då?

    Och IQ-test ämnar inte mäta "matematisk" begåvning. De anses mäta den så kallade generella intelligensen, de är utformade för att man ska se hur väl personen som gör testet drar slutsatser utifrån den information som presenteras och hur bra man härleder resonemang. Man kan säga att man mäter kognitionen ungefär och kognitionen använder vi oss av i nästan allt vi gör, inte bara matematik.

    Däremot kan ändå resultatet påverkas av ens motivation och uthållighet vid testtillfället så man kan inte lägga full tilltro till de resultat man får ändå. Men att det enbart mäter matematisk begåvning är felaktigt 


    Nej jag har ingen som korrekturläser. Varför skulle jag behöva det. Jag har en utmärkt språklig begåvning. Det är snarare andra som kommer till mig för att få hjälp.

    De tester jag tänker på mäter matematisk begåvning, men jag har i denna tråd informerats om att de tratwr som TS son gjort är mer komplexa. Uthållighet och motivation till tester rent generellt, kan jag nog inte påstå att jag har.
  • Drottningen1970
    Anonym (XXX) skrev 2021-08-03 22:06:55 följande:

    Ja, de fick barnet tillbaka. Mamman skrev även mycket här på Familjeliv då, och hon intervjuades i olika tidningar. Det här är länge sedan, den pojken måste vara myndig nu eller närapå. Jag hoppas att det har blivit bättre! Men tyvärr misstänker jag att det finns psykologer och även psykiatriker som är köpta av soc, eller av de utredningshem där soc placerar familjer. Psykogerna och psykiatrikerna får till sig, att soc vill göra ett omhändertagande, och att det uppskattas om de skriver ett utlåtande som stödjer det beslutet... Om inte, kanske de förlorar sitt lukrativa uppdrag...


    Utredningshem får varken mer eller mindre betalt oavsett resultat.
  • Drottningen1970
    Martin1990 skrev 2021-08-04 14:51:46 följande:

    Du är inte trovärdig när du påstår att du ingår i de 2-3% som skriver 1.7 eller bättre, men samtidigt särskriver "högskole provet". Dra till med något mer realistiskt nästa gång 


    Du får faktiskttrovadduvill?.

  • Drottningen1970
    Embla twopointoh skrev 2021-08-04 15:38:05 följande:

     Även om man är duktig att skriva blir man lätt "blind" för sin egen text och kan ha svårt att se vissa typer av fel på egen hand (stavfel, en glömd punkt, otydlig formulering ...). Behovet av korrekturläsare har alltså ingenting att göra med den språkliga begåvningen hos skribenten i fråga.


    Så blir det när man är inne i ett flöde och skrivet, ändrar, formulerar om.

    Men sedan går det utmärkt att korrekturläsa sitt eget och rätta till det som ser tokigt ut, stavning, syftningsfel etc. Jag rättar aldrig under tiden jag skriver, utan går igenom texten när utredningen är färdig. Vågar påstå att de är inprincip felfria. Skriver jag utanför arbetet, som här, mail eller sms så tittar jag inte ens på det innan jag släpoer iväg det. Det är oviktigt.
Svar på tråden Ni som har barn som är "lågbegåvade".