• Anonym (Ts)

    Hur mycket är rimligt att betala?

    Jag ska låna en stuga av en kompis föräldrar i en vecka. Jag åker i så fall ner själv. Vad är rimligt att betala?

    Lite bakgrundsfakta. Stugan ligger ca 40 minuter med buss från Visby, i en liten by där det inte finns så mycket mer än en mataffär och en pizzeria (vill få fram att det inte är mitt på landet men inte i en turistort heller, de flesta är fast boende) moderna bekvämligheter som toa, dusch, ny spis, vatten som går att dricka mm finns. Mikro och diskmaskin finns inte. Allt är väldigt gammalt, äldre möbler, låg diskbänk mm men allt är fräscht och i bra skick.

    Jag är student, min kompis föräldrar tjänar ca 1 1/2 million om året före skatt.

    Lånar jag stugan tar jag på mig att klippa gräset, vattna och sköta rabatter när jag är där.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2021-08-05 17:06
    Tack till alla som svarat, jag uppskattar att ni tagit er tid. Jag har nu fått svar från min kompis och jag får låna stugan gratis. Insisterade på att åtminstone få betala el mm men hon vägrade. Kommer köpa en fin korg med delikatesser som tack.

  • Svar på tråden Hur mycket är rimligt att betala?
  • Anonym (Ts)
    fjanten skrev 2021-08-03 09:54:13 följande:

    Jag förstår inte riktigt varför du tar upp din vs deras inkomst? Kolla på t.ex. blocket eller airbnbvad folk normalt sett tar när de hyr ut stugor i området.


    För att visa att de egentligen inte behöver pengarna medan jag har väldigt lite.
    Anonym (Olle) skrev 2021-08-03 09:54:10 följande:

    Elen kan man också betala om man lånar stuga. Eldar du kan du köpa lite ved.


    Jag tänkte att el och vatten och vatten ingår i vad jag kommer betala. Det går inte att elda.
    Anonym (Olle) skrev 2021-08-03 09:52:44 följande:

    Lånar du stugan är din betalning att du klipper gräs och städar noga efter dig.

    Men har ni pratat om att hyra föreslår jag att du går in på sajter som förmedlar stugor och kollar vad de andra tar.

    Men frågan är om ni pratat om att låna eller hyra.


    Min kompis exakta ord vad: Du får gärna låna stugan, jag måste bara prata med mina föräldrar först.

    Jag har alltså inte pratat med föräldrarna. Det är mycket möjligt att de nämner en summa, men gör det vet jag inte riktigt vad jag ska föreslå. Jag känner inte föräldrarna så jag betalar jag gärna något
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Ghost) skrev 2021-08-03 10:05:29 följande:

    Men vadå, vad är rimligt? Vad har de sagt att du ska betala? Om ni inte sagt nåt pris städar du ordentligt, klipper gräset och håller efter lite rent allmänt.


    De har inte sagt någonting, jag har bara pratat med min kompis som med största sannolikhet kommer svara betala vad du tycker är rimligt.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Xyz) skrev 2021-08-03 10:29:35 följande:

    Personligen tycker jag det är ett oskick att låna utan att betala, såvida inte ägaren uttryckligen säger att det är OK. Vad ägaren tjänar tycker jag är helt irrelevant. Det som är intressant är vad huset kostar i drift. Ligger det i ett civiliserat samhälle har det antagligen kommunalt VA, då kostar det som vilket hus som helst. Ett hus mitt i skogen utan el, vatten, avlopp är såklart mycket billigare. Sen kostar det att ha folk i huset då elräkningen lätt seglar iväg om man använder varmvatten.

    Jag tycker du ska prata direkt med ägarna och inte gå genom mellanhand. Åk och prata med dom! Dom kanske är jättenöjda med att någon är i huset och klipper gräset och är helt ointresserade av pengar.


    Hur får du det till att jag inte tänker betala? Var ser du att jag vill låna gratis?

    Det vore väldigt märkligt om jag åker hem till någon jag bara har hälsat på som hastigast för flera år sedan, jag har inte ens deras telefonnummer. Min kompis får bestämma om jag ska ringa eller går via henne.

    Jag betalar såklart driftskostnaden frågar är hur mycket över det jag ska betala.
    Anonym (Ghost) skrev 2021-08-03 10:31:03 följande:

    Det är bättre att de säger en siffra! Antingen riskerar du att betala överpris (eller iaf mer än man borde till en kompis föräldrar) eller så kan de tycka att du är snål. Om de säger en rak siffra vet du om du har råd med det eller inte, för jag kan nästan garantera att du inte har råd att betala vad som egentligen är rimligt. Boende på Gotland verkar landa på ca 2000:- per natt i runda slängar, oavsett om det är stuga eller lägenhet. Det finns lite billigare att hitta också men om det är nåt man ska ha råd med är det vandrarhem som gäller.


    I centrala Gotland under högsäsong ja. Du måste också titta på i vilket skick huset är i. Jag räknar med att få ett visst kompispris. Jag tänkte driftskostnad plus en slant till problemet är att jag inte ha någon aning om vad driftskostnaden för ett hus är.

    Jag hoppas också att jag får en summa men känner jag min kompis rätt kommer betala vad du tycker är rimligt bli svaret.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Ghost) skrev 2021-08-03 10:54:18 följande:

    Jag tittade på priser här och nu, du ska väl åka snart? Du tror väl inte priserna droppar lägre än kanske 75 % av högsäsongspriset i vilket fall? Och jag tittade på alla slags skick, 2000:- var de billigaste så du vet. Och nej, det var inte centrala Gotland heller utan hela Gotland.

    Driftskostnaden för ett relativt litet hus en vecka kostar inte mycket alls, så om du erbjuder det är det absolut för lite. Vi pratar inte ens ett par tusen då.

    Men visst, säg 5000:- så får du ju stugan för ett riktigt bra kompispris.


    Det blir i så fall i september. 5000 har jag verkligen inte råd med, det är halva studiemedlet. Jag tänkte driftskostnad plus kanske 2000 till.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Nopp) skrev 2021-08-03 12:08:11 följande:

    Hyr själv ut stuga och i det här fallet är det självklart att du måste ha klart för dig om du ska låna eller hyra. Ska du hyra så är det inte du som sätter priset. Inte heller om de ger dig ett reducerat kompispris.

    Förutsätt att det är hyra som gäller och fråga redan nu vad de vill ha för en vecka. Insisterar de på att du får låna så lämnar du städat o fint klipper gräs kanske fixar något extra med rabatter eller så och så en omsorgsfull tackpresent.

    Du ska inte bara hitta på en summa själv. Det blir mer förolämpande. Som att du betalar vad du tycker det är värt och så är det ett kraftigt underpris.

    Inkomster har noll och ingenting med saken att göra.


    Det är klart det spelar roll om de verkligen behöver pengarna eller inte. Det ena är något de gör för att tjäna pengar, det andra är en symbolisk summa för att visa uppskattning och betala för driftskostnad, det är en enorm skillnad. Självklart kommer jag inte pruta om de sätter ett pris vilket jag inte tror de kommer att göra. De har aldrig hyrt ut förut och frågar de mig vad jag kan tänka mig att betala vill jag inte vara helt oförberedd.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Nopp) skrev 2021-08-03 14:40:16 följande:

    Nej deras och din inkomst i det här fallet är inte relevant. Lika lite som de behöver pengarna som du skriver, lika lite är det en rättighet med en stugvecka på Gotland. Vill de ge dig något med värde ett par tusen, det vill säga låna ut, vilket inte alls är omöjligt så är det deras beslut. Inget de borde göra för att sponsra dig.


    De sponsrar inte om jag betalar Det är min kompis som erbjudit, det var inte ens min idé.
    Anonym (Xyz) skrev 2021-08-03 18:49:18 följande:

    Jag har inte påstått att just du inte tänker betala, vad får du det ifrån? Däremot tycker jag att människor som lånar utan att betala för sig är ett oskick. Så det är ju bra om du inte tillhör den kategorin.

    Vill du verkligen låna av några du känner så ytligt, vill du inte åtminstone fråga om det är något du ska tänka på med huset? Kan du inte åka dit med din kompis?

    Drift kan kanske ligga på 2.000/mån om det är ett litet hus med kommunalt VA som inte värms upp nämnvärt på vintern.


    Jag tänkte städa riktigt ordentligt (inte bara veckostäd) och putsa fönster, så trädgården då. Tyvärr är jag fruktansvärt ohändig och har inget körkort annars hade jag erbjudit mig att fixa saker.

    Klart att jag kommer fråga om det finns något jag ska tänka på eller något jag kan göra. Jag vill betala just för att jag inte känner dem, hade det varit min kompis hade jag sett det mer som tjänst och gentjänst.

    Ja, jag kollade just upp det. Ett fritidshus kostar ca 14 000 per år i drift.
    Shalke04 skrev 2021-08-03 16:06:24 följande:

    Att du är student och att din kompis föräldrar tjänar ok är inte relevant överhuvudtaget. Vill du låna stugan så får du betala marknadspris, vilket under sommaren kan vara allt från 5.000 kr till 50.000 kr i veckan. Vill de ge rabatt så är det upp till dem. 

    5.000 kr anser jag är lågt pris och ett bra pris för dig. Lite kompisrabatt sådär. 


    50 000 Jag har aldrig någonsin sett ett hus som kostar så mycket per vecka, är du snäll och länkar till ett sådant hus?

    5000 ÄR markpris, liknande hus hyrs ut för den summan, det är verkligen inget kompispris. Det är extremt långt över vad jag har råd med, vill de ha så mycket blir det ingenting.
    Anonym (llll) skrev 2021-08-03 18:58:24 följande:

    Folk som hyr ut ska väl inte behöva stå på ruinens brant för att de som hyr ska betala? Eller vad menar du? 

    Jag tycker din kompis har ansvaret här. Denne säger att du får låna men hade inte ens pratat med sina föräldrar först? Det kanske inte alls passar dem att du är där den tiden du och din kompis pratat om, men de kanske inte kan säga nej till sitt barn? 

    Ska du vara vuxen så ta ditt eget ansvar och ring upp föräldrarna. Säg att du hört att stuga eventuellt skulle kunna gå att låna/hyra. Då märker du vad de tycker. De kanske har en fast summa de brukar hyra ut för och då är det väl rimligt att du betalat detsamma? 


    Att 5000 (som folk pratar om här) betyder absolut ingenting för dem. Det har noll betydelse för dem men är en halv månadsinkomst för mig.

    Om de inte kan säga nej får stå för dem. Jag är helt förberedd på det. Huset kommer stå tomt det vet jag men de kanske inte alls känner sig bekväma och det accepterar jag.

    De har aldrig hyrt ut huset förut. Min kompis får bestämma vad som är lämpligt, jag tänker inte leta upp deras nummer på hitta skulle någon kontakta mig på det sättet hade jag sett det som obehagligt och påträngande.
    Anonym (Nopp) skrev 2021-08-03 12:08:11 följande:

    Hyr själv ut stuga och i det här fallet är det självklart att du måste ha klart för dig om du ska låna eller hyra. Ska du hyra så är det inte du som sätter priset. Inte heller om de ger dig ett reducerat kompispris.

    Förutsätt att det är hyra som gäller och fråga redan nu vad de vill ha för en vecka. Insisterar de på att du får låna så lämnar du städat o fint klipper gräs kanske fixar något extra med rabatter eller så och så en omsorgsfull tackpresent.

    Du ska inte bara hitta på en summa själv. Det blir mer förolämpande. Som att du betalar vad du tycker det är värt och så är det ett kraftigt underpris.

    Inkomster har noll och ingenting med saken att göra.


    De har aldrig hyrt ut innan och frågar de mig vad jag tycker är rimligt vill jag inte stå som en fågelholk.
    Anonym (D) skrev 2021-08-03 11:49:25 följande:

    Snabb sökning på stuguthyrning på Gotland i september ger billigaste pris på ca 1700 kr för en vecka för en stuga som inte är nära havet. Då förväntas man inte klippa gräset, bara städa efter sig.

    Merkostnaden för el och vatten när bostaden används av dig lär inte bli mycket mer än någon enstaka hundralapp. Ofta har man ju ett fast abonnemang för el, vatten, avlopp och sophämtning, där den rörliga kostnaden per vecka blir rätt så låg oavsett om huset är bebott eller inte.

    Gräsklippning och skötsel av trädgården är annars något som antingen kräver att de åker dit själva och gör det, eller att de hyr in någon att göra det. Gör du det slipper de en del arbete och kostnader. 

    Är det en stor tomt så är ditt arbete ju givetvis värt  mer än om det är en minitomt.

    Brukar de hyra ut stugan eller står den annars tom? Om den hyrs ut i normala fall tappar de en potentiell hyresintäkt, och då blir det mer rimligt med ersättning för bortfallen hyra- rimlig ersättning för ditt arbete.

    Står den tom annars skulle jag se det som att ditt arbete + en mindre slant och/eller en trevlig present (choklad, vin, presentkort eller annat) som tillräckligt. 


    Den brukar stå tom. Det är en granne som hjälper dem med trädgården i vanliga fall (troligtvis mot en slant) Att klippa gräset och rensa rabatterna borde inte ta mer än 30-40 minuter.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (M) skrev 2021-08-03 19:46:07 följande:

    Som sagt. Bara för att de har hög inkomst har du ingen aning om om de har gott om pengar eller inte. De kanske har utgifter som täcker hela inkomsten och 5000 gör massor?!


    Jag har svårt att tro att man har utgifter på en miljon per år, i så fall är det lyxfällan nästa. Som jag sa kommer jag självklart betala men jag tänker inte låtsas som att inkomst inte spelar roll, det gör det ju i alla ens andra relationer.
  • Anonym (Ts)
    Anonvm skrev 2021-08-03 20:19:16 följande:
    Alla "fritidshus" har samma driftskostnad alltså?
    När har jag sagt det? 
    Anonym (F) skrev 2021-08-03 20:09:45 följande:
    Du har ju ingen relation med din kompis föräldrar. Du vill inte ens kontakta dem.
    Jag har aldrig sagt att jag inte vill det, jag har sagt att jag inte tänker stalka dem och leta upp deras nummer. Det skulle jag inte uppskatta om någon gjorde med mig. 
    Anonym (M) skrev 2021-08-03 20:07:29 följande:
    Du verkar ha väldigt dålig koll på hur andras ekonomi kan se ut. Högre inkomst betyder inte sällan betydligt högre utgifter vilket inte är så konstigt om man tänker efter. Sommarstugan, båten, hästarna och de svindyra bilarna och husen är inte direkt gratis i drift. Behöver inte bli speciellt mycket efter per månad om man valt att leva så.
    Då lever man över sina tillgångar och det finns det ju folk som gör men det är inte särskilt vettigt. Hur som helst blir det en extrainkomst för dem oavsett vad jag betalar, huset hade stått tomt annars. 
    elin1989 skrev 2021-08-03 20:18:43 följande:
    Det spelar ingen roll i det här fallet vad du eller de tjänar. Du får fråga rakt ut hur mycket de vill ha. Det är upp till dem att sätta en siffra.

    Vi hyr ut vårat ut hus på sommaren och vi skiter fullständigt i vad personerna tjänar, vi har ett satt pris som beror på hur länge de har bokat. 6000-8000 per vecka. Jag utgår från att din kompis föräldrar inte vill ha så mycket om det är ett LÅN vi pratar om, men det här är ju en situation där det lätt kan bli missförstånd så du får helt enkelt be din kompis att fråga föräldrarna vad de förväntar sig i utbyte. Betala vad du tycker är rimligt är inte ett okej svar. Och om kompisen vägrar svara så skulle jag vänligen tacka nej.
    Hyr ni ut till de ni känner? Om inte är det två olika situationer. Självklart är det bäst om de säger vad de vill ha, jag kommer inte förhandla, pruta mm men frågar de mig vad jag tycker vill jag kunna svara. Förstår inte varför jag skulle tacka nej för att de frågar vad som är rimligt. Kommer också vilja betala även om de säger att jag får låna gratis och då står jag med samma dilemma (hur mycket som är rimligt) 
  • Anonym (Ts)
    Anonvm skrev 2021-08-03 20:13:16 följande:
    Eh? Va?
    Utryckte mig lite otydligt. Jag menar att den som har mer pengar brukar betala en högre summa än den som inte har när man ska göra något som kostar. Självklart gäller det för mig också så jag har betalar mest vid flera tillfällen när jag jobbade, det är inga konstigheter.
Svar på tråden Hur mycket är rimligt att betala?