• Anonym (f)

    Varför begår fler män än kvinnor självmord?

    Anonym (Orkar inte med neurotiska män) skrev 2021-08-16 06:45:50 följande:

    Tror det beror en hel del på att väldigt få människor orkar med neurotiska män som gnäller. När jag jobbade i psykiatrin (som skötare) hörde jag ofta detta sägas rent ut (inte till patienten givetvis). "Det värsta som finns är neurotiska män" och varianter på det. Nästan så att många föredrog en farlig psykotisk man som patient än en gnällig. Någon man var rädd för, rent fysiskt rädd för hellre än en självömkande. Det säger rätt mycket. Jag var inte bättre själv och delade den uppfattningen.

    Det är något visst med gnälliga män som väcker en känsla av "Men ta livet av dig då, jag bryr mig inte". Något man känner rent instinktivt, även på internet bara genom text när en man eller någon man tror är en man tycker synd om sig själv och gnäller.

    En kvinna som beter sig så tycker man synd om och vill hjälpa (upp till en viss gräns sedan går det över till samma känsla att kan hon inte bara sluta vara så jävla gnällig? men krävs en hel del mer). Detta gör det väldigt svårt att prata om sådana känslor för män. De får inte vara gnälliga.

    Män har så oerhört mycket att förlora på att vara gnälliga. Ingen vill ligga med en gnällig man, ingen vill ha något öht att göra med en gnällig man. Män uppmanas att prata om sin känslor, att uttrycka dem, prata om dem, men straffas oerhört hårt socialt när de väl gör det. Så att prata om sina känslor upplevs mer som en fälla. "Du sa till mig att prata om vad jag känner, och när jag gjorde det blev jag lämnad". När män blir deprimerade följer väldigt ofta en skilsmässa, så inte ens deras fruar som älskar dem orkar med när de gnäller. Så hur skall då någon annan orka?

    Det är naturligtvis inte hela orsaken till att män oftare tar livet av sig, högre impulsivitet, val av metod påverkar med, men jag tror det är en del av det.


    Jag arbetar också inom psykiatrin, och har aldrig upplevt att vi tycker det är jobbigt med neurotiska män. 

    Att bli "gnällig" är ju en del av en depression ganska ofta.
  • Anonym (f)

    Jag tror att det ofta beror på att kvinnor använder mindre våldsamma metoder än män. När kvinnor använder mer våldsamma metoder så lyckas de också. 

  • Anonym (f)
    Anonym (Maja) skrev 2021-08-16 12:30:23 följande:

    Det finns ju olika framtagna orsaker kring detta. En är ju att män mer sällan söker hjälp en annan att män oftare väljer metoder som leder till döden (skjutvapen kontra piller). Det finns också forkning som visar att vården är sämre på att upptäcka depression hos män än hos kvinnor, vilket beror på att symptombeskrivningarna bygger på symptom som är vanliga hos kvinnor (jämför med andra sjukdomar där det är tvärtom).


    De har dock en tendens att ta mäns depression på mer allvar faktiskt än kvinnors. Typ om en man säger att han är självmordsbenägen så läggs han in, medan en kvinna mest anses hota med självmord och kanske till och med skickas hem, fast båda säger samma sak. Detta har jag sett när jag jobbat på psykakut, även om det absolut inte ska vara så.
Svar på tråden Varför begår fler män än kvinnor självmord?