• Anonym (Lisa)

    Varför begår fler män än kvinnor självmord?

    Anonym (Orkar inte med neurotiska män) skrev 2021-08-16 06:45:50 följande:

    Tror det beror en hel del på att väldigt få människor orkar med neurotiska män som gnäller. När jag jobbade i psykiatrin (som skötare) hörde jag ofta detta sägas rent ut (inte till patienten givetvis). "Det värsta som finns är neurotiska män" och varianter på det. Nästan så att många föredrog en farlig psykotisk man som patient än en gnällig. Någon man var rädd för, rent fysiskt rädd för hellre än en självömkande. Det säger rätt mycket. Jag var inte bättre själv och delade den uppfattningen.

    Det är något visst med gnälliga män som väcker en känsla av "Men ta livet av dig då, jag bryr mig inte". Något man känner rent instinktivt, även på internet bara genom text när en man eller någon man tror är en man tycker synd om sig själv och gnäller.

    En kvinna som beter sig så tycker man synd om och vill hjälpa (upp till en viss gräns sedan går det över till samma känsla att kan hon inte bara sluta vara så jävla gnällig? men krävs en hel del mer). Detta gör det väldigt svårt att prata om sådana känslor för män. De får inte vara gnälliga.

    Män har så oerhört mycket att förlora på att vara gnälliga. Ingen vill ligga med en gnällig man, ingen vill ha något öht att göra med en gnällig man. Män uppmanas att prata om sin känslor, att uttrycka dem, prata om dem, men straffas oerhört hårt socialt när de väl gör det. Så att prata om sina känslor upplevs mer som en fälla. "Du sa till mig att prata om vad jag känner, och när jag gjorde det blev jag lämnad". När män blir deprimerade följer väldigt ofta en skilsmässa, så inte ens deras fruar som älskar dem orkar med när de gnäller. Så hur skall då någon annan orka?

    Det är naturligtvis inte hela orsaken till att män oftare tar livet av sig, högre impulsivitet, val av metod påverkar med, men jag tror det är en del av det.


    Har själv jobbat inom psykiatrin och känner inte igen detta eller tror på det.

    När kvinnan lämnar sin deprimerade "gnällige" make har hon sannolikt kämpat i många år. Skött hem och barn och försökt stötta mannen i hans mående samt uppmuntrat honom att söka hjälp.

    Men mannen vägrar söka hjälp. Till slut måste kvinnan rädda sig själv. Samma när förhållandet är på väg utför, kvinnan vill gå på familjerådgivning, mannen vägrar.

    Familjeliv fullständigt svämmar över av trådar där kvinnan vill få sin man att söka hjälp. Mannen kanske har uppenbara diagnoser vilket han själv till och med inser. Eller få med honom på parterapi. Men han vägrar. Fast kvinnan erbjuder sig att boka tiden åt honom. Hon följer med, hon stöttar. Men han vill inte.

    Sedan tror jag också att de använder kraftigare våld vid tillfället, vilket leder till högre dödlighet för män. Men att båda könen försöker ungefär lika ofta.

    Mansnormen är kraftig och tjänar inte männen alls.
  • Anonym (Lisa)
    Anonym (Remma) skrev 2021-08-16 16:39:02 följande:

    Flera orsaker. Män får lära sig redan som små att en bra karl reder sig själv. Tjejer uppmuntras mer i ett prata om känslor och det är ok för en tjej att vara svag, tom positivt ibland.

    Män har större tillgång till skjutvapen och dricker mer alkohol.

    Män har generellt mycket större benägenhet att använda våld - förmodligen en kombination av biologi och miljö.

    Och så det här som jag tycker är så otroligt intressant! Studier har visat att kvinnor oftare än män får som första diagnos att deras problem är psykosomatiskt, trots stt det senare visar sig vara en fysisk sjukdom. Män å andra sidan söker oftare än kvinnor vård för fysiska problem när det i slutänden istället visar sig att det är själen de har ont i, så att säga. Förutfattade meningar om hur vi är och hur vi borde vara ställer verkligen till det! Hur många män kan det inte vara som söker vård för tex huvudvärk och där läkaren inte ser ser att det i grunden rör sig om tex oro eller depression?

    Att vi lär små pojkar sätta ord på sina känslor är jätteviktigt. Boys do cry!!!


    Tack för att du skrev detta! Det är verkligen intressant och jag tror på detta.

    Vårdpersonal måste börja bli mer uppmärksamma på mäns psykiska hälsa. Att som standard i vissa fall fråga hur han mår, hur han har det hemma och på jobbet. Om han har vänner som han känner att han kan prata med.

    Och kvinnor måste börja tas mer på allvar. Kolla upp det fysiska innan man börjar prata om att det kan vara psykiskt.
  • Anonym (Lisa)
    Anonym (Öppna ögonen.) skrev 2021-08-17 14:28:37 följande:

    Vart är feministerna som skriker jämlikhet och jämställdhet. Ingenstans!

    Tror det har att göra med att man som man helt enkelt får reda sig själv, ta hand om sig själv. Fråga vilken man som helst om han mår bra, du får till svar i 999/1000 gånger "bra", säger väl allt. Den som tror att dessa 999 män mår bra är naiv.

    Vissa orkar helt enkelt inte med att bära allt själv inombords, och det kokar över, har man då inte rätt verktyg, är det lätt att tänka på att avsluta allt för att det andra är övermäktigt. Alla män, har någon gång varit vid ruinens brant emotionellt, ekonomiskt eller själsligt, valet att inte avsluta handlar inte om feghet, utan är snarare av oegoistiska skäl.

    Det är är inte jämlikt eller jämställt alls, kvinnor och barn älskas villkorslöst, det gör inte män. Se bara hur det ser ut i samhället idag. Hur kommer det sig att fler män är hemlösa än kvinnor, fler män tar självmord än kvinnor, det är inte för att kvinnor mår bättre, utan för att de har bättre socialt skyddsnät än män, inget annat. 

    Världen är orättvis, men så länge det är som det är, så får varje man klara sig själv. Värst är det för alla pojkar idag som växer upp med ensamstående kvinnor eller utan fadersfigurer. Framtiden kommer vara hård och kall för dem. 


    Du frågar vart feministerna är? De borde hjälpa männen tycker du. Jag frågar: vart är männen? Var är alla män som vill ändra på detta?

    Kvinnorna fick till slut stå upp för sig själva efter århundraden av förtryck. Männen kom inte springande och skrek i falsett att kvinnor också ska ha lika rättigheter som oss. Kvinnorna fick kämpa, ofta med livet som insats. Det pågår än idag.

    Och så kommer du, och säger att "Kvinnorna borde göra detta åt oss faktiskt ".

    Män måste börja visa andra män att man ska bry sig om varandra. Att man ska visa känslor. Män måste börja säga ja när omgivningen vill att de söker hjälp för sitt dåliga mående. Män måste börja följa med till familjerådgivningen när hans partner anser att de behöver det för att överleva som par. Män måste börja att värdera familjen före jaget. Sociala relationer framför att alltid köra sitt eget race.

    Denna självpåtagna mansnorm tjänar inte männen alls och går ofta(st) ut över partnern, barnen, släkten och samhället.
  • Anonym (Lisa)
    Postman skrev 2021-08-18 08:45:35 följande:

    Tror det har mycket med testosteronet att göra. Detta med att gråta och prata känslor som många skriver om är bara tramsförslag, typiska lösningar från kvinnor eftersom kvinnor själva mår bra av det och då tror att detsamma funkar för män med.


    Här är något typiskt manligt; att avfärda känslor som något kvinnligt och därmed oviktigt.

    I ett annat inlägg skriver du att det är samhällets ansvar att ta mäns dåliga mående på allvar.

    Hur ska du ha det? Vi ska ta mäns psykiska ohälsa på allvar men inte prata känslor eller gråta för det är trams.
  • Anonym (Lisa)
    Postman skrev 2021-08-18 09:54:21 följande:

    Det är samhället som behöver ha bra vård och stöd för alla. Att bara generalisera och säga att

    män ska börja gråta och prata känslor är att göra det lätt för sig.


    Du förstår nog också att det inte menas att män ska stå och böla lite varstans. Men däremot börja öppna upp sig. Säga när något inte är bra. Sätta ord på sina känslor istället för att rycka på axlarna eller bli aggressiv mot sin omgivning. Gå med på att ta emot hjälp när omgivningen vill det. Följa med frun på familjerådgivning när hon säger att det är deras sista chans.

    Och något väldigt viktigt; att män börjar stötta och se andra män. För att ge ett exempel: min mans nära vän gick igenom en skilsmässa och mådde dåligt. Jag såg det tydligt. Jag frågade flertalet gånger min man om hur hans vän mår. "Nä jag vet inte, det är väl bra" svarade han. Men har du ringt honom, frågade jag. Näää han får höra av sig om det är något.

    Jag i princip tvingade min man att åka över till kompisen och umgås och prata. Kompisen hörde av sig dagen efter och var så tacksam! Han berättade att min man varit den enda av hans kompisar som hört av sig och frågat hur det är med honom.

    Såhär ska det inte behöva vara.
  • Anonym (Lisa)
    Anonym (sådär) skrev 2021-08-18 13:56:31 följande:

    Tror du jourer är gratis Peter?

    De är inte det, det krävs pengar för att driva Jourer. Räkna hur mycket pengar som läggs på mansjourer och hur mycket pengar det läggs på kvinnojourer så får du snabbt svar på varför det finns så få mansjourer.

    Och ponera nu att någon eldsjäl skulle vilja starta en privat jour med insamlade pengar, hur mycket stöd skulle han få från ett samhälle som tycker att mäns problem är deras eget fel men kvinnors problem är ett samhällsproblem som alla ska hjälpas åt att lösa?


    Det pratas något oerhört om detta så jag tror absolut att de skulle få ekonomiskt stöd från flera håll. Om bara någon/några engagerar sig. De som engagerade sig i detta skulle bli lovordade.

    Så gjorde kvinnorna, de fick inte några miljoner från himlen och lokaler. De engagerade sig, samlade sig, jobbade oerhört mycket ideellt och med hjälp av volontärer. Så är det än idag. Man kämpar sig fram halvår för halvår, med ett minimum av personal.
  • Anonym (Lisa)
    Anonym (sådär) skrev 2021-08-18 13:39:16 följande:

    Här är något så typiskt feministiskt.

    Man sätter kvinnligt beteende som norm och rätt sätt att bete sig och sen gnäller man över varför män inte beter sig på det sättet men struntar såklart i att öht fundera över vem fan som gett kvinnor rätt att diktera vad som är rätt sätt för alla.

    OM du värnar om mäns hälsa så bör du kanske ge fan i att kräva att de beter sig som kvinnor och problematisera allt som rör män och manlighet. Men det kommer du såklart inte göra för du är feminist och det enda som spelar dig någon roll är kvinnor, män skiter du fullständigt i.


    Haha vad du pratar i nattmössan.

    Kvinnan är inte norm i någons ögon. Men kvinnorna vill göra det till en norm att det är ok att vara kvinnlig - också.

    Jag bryr mig om samhällets hälsa. Jag ser att många män far illa. Och jag ser att många kvinnor far illa på grund av ojämlikhet samt mäns ohälsa. Tex misshandlade/mördade kvinnor.

    Hittills har männen dikterat villkoren för alla. Nu vill kvinnan berätta vad hon vill och tycker . Det är tyvärr bara att börja vänja sig.
  • Anonym (Lisa)
    Anonym (sådär) skrev 2021-08-18 14:30:31 följande:

    Japp det pratas men det görs inget för budgeten är inte oändlig och satsar man mer på mansjourer så minskar ju anslagen för kvinnojourer och det kommer givetvis motarbetas av den feministiska lobbyn.

    Kvinnorna gjorde inte det själva, kvinnorna fick hjälp av män för att göra så, faktum är att alla förändringar som gjorts för ett mer jämställt samhälle är produkten av ett samarbete mellan kvinnor och män.  Men feminister verkar inte speciellt intresserade av att hjälpa män men förväntar sig givetvis att män ska hjälpa kvinnor


    Jag kan inte besvara inlägg baserade på fantasier och uppenbar osanning.
  • Anonym (Lisa)
    Anonym (sådär) skrev 2021-08-18 14:38:34 följande:

    Jaha, så du menar att kräva att män ska bete sig som kvinnor men inte att kvinnor ska bete sig som män inte alls är att sätta kvinnors beteende som norm?

    Jadu, undrar vem det är som snackar i nattmössan.

    Och i vanlig feministisk ordning så tar du enbart upp fall där kvinnor far illa pga av män som exempel på att du tänker på "samhällets bästa" och förväntar dig att folk inte ska se det som ensidig 

    Man upphör aldrig att förvånas över feministers oförmåga att se sina brister och ensidiga syn på världen och den ofattbara hycklerin i att förvänta sig att män ska vilja stödja en sån uppenbar mansförakt.


    Du fantiserar, drar ihop egna "sanningar" genom att förvränga andras ord och vill inte på något sätt se andras synvinklar eller mötas. Det blir svårt då.

    Hoppas att du mår bra i övrigt. Lägg ner offerkoftan, den tynger bara ner.
  • Anonym (Lisa)
    Anonym (Peter) skrev 2021-08-20 16:22:57 följande:

    Om folk vräker ur sig ett påstående om att man ska ta hänsyn till FAKTAN och öppna ögonen så är det ju fullt rimligt att undra vilken fakta det är som avses.

    Är det en för svår fråga?

    Vad har jag påstått vara sanning och fakta som du vill ha belägg för?


    Peter, det är fint att du försöker få till en någorlunda vettig diskussion men det är som att dunka huvudet i väggen i denna tråd. Tyvärr.

    Att enda "faktan" som lagts fram är en hänvisning till Astrid Lindgrens sagor om Emil och Bullerbyn säger en hel del om nivån... Påhittade sagor som är menade att ses ur ett barns ögon. Och hur mycket reflekterar barn över jämställdhet?

    Har man dessutom läst Emil så vet man att ett genomgående tema i böckerna är att mamma Alma önskar sig saker som behövs till hemmet och barnen, men pappan som bestämmer över pengarna säger i princip alltid nej eftersom han tycker att det är onödigt. Mamman får foga sig och göra det hon kan med det som finns. Pappan har dessutom ett jäkla humör och de får alla anpassa sig efter hans dagsform.

    Tråden var från början bra och väldigt viktig. Men som så ofta på FL så blir det pannkaka efter ett tag.
Svar på tråden Varför begår fler män än kvinnor självmord?