Inlägg från: Spucks |Visa alla inlägg
  • Spucks

    Hur mycket ska man hjälpa till hemma?

    Jag tycker inte att du gör mycket, för det mesta du gör är ju att ta hand om dina egna grejer, vilket jag anser som självklarhet. Vad som gäller "allmänheten" gör du ju nästan ingenting, det är bara att du städa ett badrum en gång i veckan. Så jag anser det fullt rimlig att din mamma kräver att du gör mer.
    Men det är inte rimlig att dina bröder gör ingenting. 16
    åringen kan göra lika mycket som du. Finns det en anledning till varför dina bröder, speciellt 16åringen, inte behöver göra någonting? Har du mycket mer tid än han?

  • Spucks
    Ledsenheten skrev 2021-08-25 14:27:47 följande:

    Jag har det jobbigt med maten, har en selektiv ätstörning och håller på att utreda mig för autism/aspergers. Jag blir otroligt äcklad av viss mat så som kött, ägg, lök osv så jag lagar ofta min egen mat om inte dom andra ska äta något som jag kan tänka mig.

    Min 16 åriga lillebror har ADD och har väldigt grova aggretionsproblem. Om man ber han om något så skoter han fullständigt i det eller så blir han så otroligt arg. Igår sa min pappa till honom att han inte fick hälla vatten i handfatet i husvagnen och då blev han så arg att han tog en hel gurka ur kylen och drämde i marken och sen stampade han upp för trappen och smällde igen dörren till hans rum. Han tar ingen medicin för sin diagnos, varför vet jag inte. Men jag gissar på att det är därför mamma aldrig ber honom göra något. Han skiter i det och då man säger till honom igen blir han sådär arg som han blev igår och skriker fula ord osv.

    Min andra 8åriga lillebror är i princip likadan. Han blir jätte jätte arg om han inte får som han vill. Han är dåligt uppfostrad och han skriker och slåss om man ber honom göra något. Han har ingen utredd diagnos.

    Antar att det är därför dom slipper undan, jag kan inte bli sådär arg som dom kan bli så då blir det jag som får ta skiten.

    Eftersom jag äter dåligt så orkar jag inte så mycket. Jag går måleri på gymnasiet och går från 8.10 - 16.20 och spacklar och målar hela dagarna så somnar oftast direkt jag kommer hem. (Har bestämt mig för att inte bli målare) Och har ändå inte så mycket tid över då jag måste plugga mycket hemma eftersom jag inte kan koncentrera mig i skolan.

    Då jag städar så gör jag det på helgerna och jag tycker oxå att det är helt normala saker för en 18 åring att göra. Meningen med mitt inlägg var inte att få massa svar som ?du är så duktig och du ska inte behöva göra något alls?. Utan jag skrev en fråga.

    ?Vad vill ni att era barn gör hemma??

    Jag ska prata med min mamma om vad hon vill att jag ska göra nån gång i veckan och jag ska försöka få mina bröder och mamma att komma överens om varsin sak dem med.

    Tack för svaren, nu ska jag gå och städa ur kattlådan, tömma diskmaskinen och dammsuga hallen :)


    Okej, det låter jobbig. Dina föräldrar bryr sig nog inte om dina bröders uppfostran och det går ut över dig, eftersom du är mindre jobbig.

    Men för att svara p
    å din konkret fråga om vad folks barn ska göra hemma: min dotter är 16 och hon gör följande (om jag inte skiver "ibland" betyder det att det alltid är hennes jobb):
    * självklart allt som rör hennes rum, inkl. säng och sängkläder
    * viker och röjer undan sina kläder
    * hjälpas med tvätten - ibland sätter hon p
    å maskinen, ibland jag; inbland hänger hon upp all blött tvätt, ibland jag, ibland gör vi det ihop - beror på vad vi har för oss när tvätten är klar
    * ger mat och vatten till v
    åra katter
    * g
    å ner med sopporna (vi bor i lägenhet)
    * diskar sin egen disk
    * städar handfatet i badrummet och köket en g
    ång i veckan
    * ibland lagar hon mat, tar hand om lillebror (som är i förskole
    åldern), dammsugar andra delar av lägenheten (dvs. utanför hennes rum), vattnar plantorna (fast vi har inte många), diskar annan disk .... allt detta beror på hur mycket hon och jag har att göra annars. När jag var arbetslös och hon i skolan gjorde hon såklart mycket mindre än tex. under loven.

  • Spucks
    Ledsenheten skrev 2021-08-25 19:53:52 följande:
    Men mina föräldrar har valt att föda mig och troligtvis visste väll dom vad det innebar att ha ett barn.

    Ska dina föräldrar göra allt åt dig hela ditt liv? Eller hur tänker du där? Att ha barn innebär att man - i bästa fall - uppfostrar dem till självständiga, respektfulla vuxna som "fungerar" i samhället. Det har dina föräldrar nog misslyckat med, om de har fostrat en dotter som tycker hon ska vara prinsessan och föräldrarna tjänare för att de valde att ha henne.

    S
    åhär fungerar inte livet (igen: i bästa fall). Om du inte tycker om att vara vid liv, vänd dig till en vårdcentral och be om hjälp. Om du tycker om att finnas, eller åtminstone tycker det är okej att du finns, får du ta ditt ansvar.
    Du är nästan vuxen, om det inte passar dig hemma är du fri att flytta därifrån - vilket med tanke på dina bröder nog inte är en så dålig idé.

Svar på tråden Hur mycket ska man hjälpa till hemma?