Inlägg från: Anonym (betty) |Visa alla inlägg
  • Anonym (betty)

    Farmorträff på mammahelg

    Jag är skild och mamma till två tonåringar, 18 & 14.
    Om barnens farmor vill göra något med dem på min helg, borde hon inte stämma av det mig mig först? (åtminstone vad det gäller 14-åringen)
    Farmorn ringer direkt till 18-åringen och föreslår något och sen kommer 18-åringen till mig och säger "jag och *syskonet* ska göra xxx med farmor på söndag." Självklart får de träffa farmor men borde hon inte först kolla med mig om det passar?
    Jag har inte sagt nåt till henne eftersom jag inte vet om jag kanske överdriver.
    Vad tycker ni? 

  • Svar på tråden Farmorträff på mammahelg
  • Anonym (betty)
    Anonym (Tonårsmamma) skrev 2021-09-04 10:42:11 följande:

    Får inte din 14-åring välja vad hon vill göra alltså? Om ni redan bestämt något så vet din 14-åring om det och kan själv säga det till farmor?

    Sen kan du ju prata med barnen om att de bokar upp farmor på pappas helger. Det känns mest naturligt?


    Jo, självklart får hon välja vad hon vill göra. Vi hade inga speciella planer. Det var bara en känsla jag hade, att farmor borde ha kollat med mig. Precis därför frågade jag familjeliv och nu vet jag att jag inte "borde" känna så.
  • Anonym (betty)
    Anonym (H) skrev 2021-09-04 11:06:39 följande:
    Hade ni en bra relation tidigare , eller har ni tyckt illa om varandra när du och sonen var gifta?

    Borde alla kolla med dig innan de frågar dina barn , eller bara farmor?
    Vi har alltid haft en bra relation. Även efter skilsmässan.
    Barnens kompisar kollar självklart inte med mig innan,
    Andra släktingar gör det (har kommit naturligt, jag har inte ställt krav på det).
    Kanske jag inte har vant mig vid att de är så stora
  • Anonym (betty)
    Anonym (Biobonus) skrev 2021-09-04 11:15:35 följande:

    Om ni har en historia mellan er att hon ( och ev släkten på pappans sida) har för vana att köra över dig och boka in saker på mammahelger så förstår jag att du skulle bli upprörd och ifråga sätta att hon inte stämmer av med dig .
    Men har ni två en normal relation , så pass normal man kan ha till sin fd svärmor ( beror ju på vilken relation man haft tidigare ) och tonåringarna bor hos dig i huvudsak så kan jag tycka att de är så pass stora att de kan göra upp träffar på egen hand .( att farmor då väljer att stämma träff på din helg då hon då ser det som att de träffar dig resten av veckan o sin pappa vh o då inte vill inkräkta på den tiden de har med pappan) 
    Jag förutsätter då att tonåringarna är så pass mogna att de kan säga till sin farmor att de behöver dubbelkolla med dig i fall de tror ni har något planerat alt kan ringa upp farmor och avboka om de får reda på att du har planerat något annat som du glömt förmedla i tid till dem ?dvs som själv tonårsmamma?sagt till minst 5  gånger o ändå få höra : det har du aldrig sagt  när du påminner att ni ska till kusin August i morgon   


    Tack för trevligt svar
  • Anonym (betty)
    Anonym (ooo) skrev 2021-09-04 13:50:20 följande:

    Så stora barn tycker jag farmor kan ha kontakt med själv (så är det hos oss). Möjligen lite gränsfall med 14-åringen men handen på hjärtat: hur ofta gör man saker ihop med sina tonåringar egentligen? Jag upplever att våra mest vill vara med kompisar eller spela online och inte direkt bokar in saker med oss vuxna. Därmed står det farmor rätt fritt om hon emellanåt vill tex bjuda dem på lunch eller så. 
    Men du kan väl prata med din 14-årong om hur denne upplever saken. Kan ju vara så att om det går via 18-åringen så kanske 14-åringen inte alltid egentligen ens är tillfrågad utan mer förväntas hänga med?

    Men som någon skrev; om det "utnyttjas" i något slags spel, så kan du så klart säga ifrån.
      


    Tack för svar. Nej, absolut inga spel. I slutändan är det nog bara konstigt för mig att inte vara involverad. Men det är nog bara att vänja sig!
  • Anonym (betty)
    Anonym (Elin) skrev 2021-09-04 14:36:33 följande:
    Menar du att dina barn inte får träffa vem de vill på sin lediga tid?
    Är det ok enligt dig om en förälder föreslår till tonåringarna att de ska göra en weekendresa på den andra förälderns helg, utan att checka med den andra föräldern först?
  • Anonym (betty)
    Anonym (Elin) skrev 2021-09-04 14:57:01 följande:
    Du tycker inte det är skillnad på en weekend resa och att träffa sin farmor några timmar en söndag?

    Jag tycker inte att det är jämförbart, men om du tycker det är samma sak, så förstår jag att du tycker att hon borde frågat dig först.
    OK, sant. Weekendresa är inte jämförbart.

    Är det ok enligt dig om en förälder föreslår till tonåringarna att de ska göra en aktivitet inklusive middag på restaurang på den andra förälderns helg, utan att checka med den andra föräldern först?
  • Anonym (betty)
    Anonym (Linn) skrev 2021-09-04 14:59:31 följande:

    Som jag förstår det har du barnen varannan vecka? Då har ju farmor flera pappadagar som hon kan hitta på saker med barnen. Du kanske har släktingar och vänner på din sida som vill träffa dig och barnen och så har farmor bokat söndagen. Träffar man dessutom bara barnen varannan vecka så blir ju varje dag betydelsefull.

    Men skulle det vara ok om tex mormor träffar barnen på pappans vecka? Då kan ni ju lösa det så nångång. Att veta att det är ok är ju bra iallafall.


    Ja, vi har varannan vecka. Och ja, det är lite så jag känner, att hon kunde ha föreslagit träffen på någon av pappans dagar (hon vet vilka). Men självklart är det ingen stor grej.
  • Anonym (betty)
    Anonym (Elin) skrev 2021-09-05 17:06:50 följande:

    Jag ser det mer som att så stora barn har egna relationer, både till kompisar och släktingar. Vissa vill man träffa lite oftare än andra, då tycker jag att man ska uppmuntra det. Naturligtvis ser man som förälder till att ens barn träffar sina släktingar ungefär lika mycket, men det behöver inte vara millimeterrättvisa, tycker jag. Vill farmor eller någon annan träffa barnen på ?fel? vecka någon gång, så ser jag inget fel i det.


    Samma sak med den andre föräldern, ibland händer saker på fel vecka där man vill ha med sina barn, och måste man kunna vara flexibel. Det är ju stora barn som själv kan ta beslut.


    Jag håller med, ibland händer det saker på fel vecka där man vill ha med sina barn. Men i min värld kollar man av med den andra föräldern att det är ok innan man bestämmer något med barnen. Som jag frågade tidigare, tycker du att det är ok att föreslå aktiviteter på "fel" helg utan att höra med den andra föräldern? 
    Stora barn får självklart bestämma själva vad de vill göra, men jag menar nu om initiativet kommer från den andra föräldern.
  • Anonym (betty)
    Anonym (Elin) skrev 2021-09-05 18:47:24 följande:
    Jag tycker det beror på vad det är som ska göras, onödigt att fråga barnen om en kul aktivitet om annat är uppbokat, då är det smidigare att gå genom den andre föräldern, så barnen inte blir besvikna. Men annars tycker jag generellt att så stora barn själv bestämmer vem de ska umgås med. Känns märkligt att någon som är myndig ska fråga mamma först.

    Måste barnens kompisar också ringa dig först? Om inte, hur gör ni då om annat är bokat så barnet inte kan vara med kompisen fast de bestämt?
    Nej, självklart ringer inte barnens kompisar till mig först. 
    Om vi har bokat något som inte går att skjuta på så får de boka av med kompisen, men det händer inte så ofta.
    Men jag tycker nog att pappan eller i det här fallet farmorn inte är riktigt samma sak. Men det kanske bara är jag.
Svar på tråden Farmorträff på mammahelg