• Anonym (jago)

    Farmorträff på mammahelg

    Anonym (betty) skrev 2021-09-05 18:25:10 följande:
    Jag håller med, ibland händer det saker på fel vecka där man vill ha med sina barn. Men i min värld kollar man av med den andra föräldern att det är ok innan man bestämmer något med barnen. Som jag frågade tidigare, tycker du att det är ok att föreslå aktiviteter på "fel" helg utan att höra med den andra föräldern? 
    Stora barn får självklart bestämma själva vad de vill göra, men jag menar nu om initiativet kommer från den andra föräldern.
    Jag skulle nog tänka att det ska utgå ifrån barnens behov, inte från föräldrarnas. Om det ligger i barnets intresse eller önskan så går det före att det är föräldern helg eller tid. Se det som barnets tid och att barnet ska kunna ägna sin tid åt sina önskade aktiviteter eller relationer som möjligt. 

    Det blir lite konstigt ibland för barn med skilda föräldrar där barnen förväntas dela upp sig själva och sin tid mellan föräldrarna. Jag upplevde det under min uppväxt med skilda föräldrar, att när det var pappas helg, då skulle jag umgås med pappa även fast jag som 14-18-åring hellre hade velat vara iväg på annat eller bara hängt med kompisar. 

    Min tonåring som lever i en kärnfamilj umgås inte med oss föräldrar på det sättet. Vi finns hemma som ett slags bas, men han hänger inte med oss eller umgås med oss mer än korta stunder då och då eller när han behöver oss på nåt sätt. Han umgås med vänner och gör egna saker för det mesta och vi föräldrar finns där i bakgrunden, som en fond för hans mer och mer självständiga liv. Enstaka tillfällen så förväntas/måste han vara med oss, främst om vi ska resa bort och han inte kan vara ensam eller om det är en viktig tr. Och jag ser det som en helt normal utveckling av föräldra-barnrelationen. 
  • Anonym (jago)
    Anonym (Tonårsmamma) skrev 2021-09-05 09:32:21 följande:
    Nu dog visserligen min mamma när våran äldsta var 1 år, och vi lever dessutom i kärnfamilj, men teoretiskt om min mamma hade bokat upp barnen så skulle ju även jag velat träffa henne. Till exempel att de kommer hem och fikar efter vad de nu gjort tillsammans. Jag tänker att det är naturligt att vilja umgås med familjen även som skild. Därför tänker jag att det blir mest naturligt när man är skild att man försöker att i första hand träffa pappas familj på pappas tid och mammas familj på mammas tid

    Men nu lever ju vi ihop så jag får väl egentligen inte ha någon åsikt
    Men, alltså, barn skapar väl förhoppningsvis egna relationer med människor som de har i sina liv? Om mormor och barnbarn vill ses är det väl inte självklart att även mamma ska vara med alltid? 

    Och det naturliga är väl i så falla att tänka på det som barnets tid, inte mammas/pappas tid. 
  • Anonym (jago)
    Anonym (Tonårsmamma) skrev 2021-09-07 16:17:48 följande:
    Nej det skrev jag ju inte heller? Utan att de gör det som de har bokat upp och SEN kommer förbi och tar kanske kaffe /lunch /middag tillsammans. Vilket som nu passar beroende på vad nu barnbarn farmor/mormor gjort tillsammans.

    Jag blir lite förvånad över svaren jag får, vill ni som har förmånen att ha era föräldrar kvar i livet inte umgås med dem?
    Jag har i alla fall alltid haft egna relationer med farmor och morfar som jag hade i livet under min uppväxt. Mina föräldrar var inte alls alltid med när jag träffade dem utan vi kunde umgås på egen hand och jag föredrog det. Jag kan inte se någon anledning mitt barn inte skulle kunna umgås med min mamma (deras mormor) på egen hand ibland och att det skulle innebära att jag inte ville umgås med henne. 

    Jag och mitt barn är ju olika personer, och har därmed olika relationer till personer i vår närhet även till min mamma/deras mormor. 
Svar på tråden Farmorträff på mammahelg