Inlägg från: Anonym (Så gjorde jag) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Så gjorde jag)

    Vaccinering under graviditeten?

    Kopierar in mitt svar från den andra tråden på samma tema som kom för inte länge sen:

    ???????

    Jag velade länge men valde till slut att ta vaccinet. Dels efter att ha pratat med flertalet läkare och min BM. Dels efter att ha läst flera studier och inte hittat något som avskräckt mig nog. Vad jag förstår har inget vaccin (iaf inget som ges här) i efterhand heller givit biverkningar på barn var mammor tog det när de låg i magen.

    Dels ville jag minimera risken att få värre covid sista tiden som gravid och kanske få en specialförlossning och andningsbesvär. Vill helst inte bli sjuk alls som gravid. Dels såg jag det som positivt att bebisen troligen får antikroppar och har ett visst skydd första tiden.

    Jag velade länge men pga ovanstående landade jag i det.

  • Anonym (Så gjorde jag)
    kjm789 skrev 2021-09-09 11:06:54 följande:

    Ja men det låter klokt det med, du har tagit del av inforamtion och tagit beslut efter det. Jag är fortfarande i ta-reda-på-mer-info-fasen-innan-jag-beslutat-mig så att säga.


    Ja, jag läste på länge, läste mkt forskningsrapporter, eller ja, de jag kunde hitta. Detta med långtidseffekter var något jag försökte reda i med men efter att inte ha hittat exempel på sådana som uppstått långt efter födsel hos barn vars mammor vaccinerat sig så kändes det tryggare. Med det inte sagt att det såklart aldrig skulle kunna hända någon gång - det kan ju ingen lova för framtiden.

    För mig blev det också en sån stress i att inte vara vaccinerad och känslan av att kunna träffa på fel person och bli riktigt sjuk, och den stressen i sig kändes inte heller hälsosam. Plus att det som sagt kändes bra om bebisen kunde få antikroppar. Så det var en viktning från min sida som till slut vägde över att ta vaccinet.
  • Anonym (Så gjorde jag)
    EliS86 skrev 2021-09-10 22:44:16 följande:

    Jag förstår att man undrar och tycker det är klokt att vara kritiskt lagd till mycket av all information som flödar men har hela tiden undrar vilka dessa långtidseffekter det är man är så orolig för. Vilket vaccin har gett effekter efter lång tid? Mig veterligen så finns inget. Det fanns rätt direkta effekter efter svininfluensavaccinet som tyvärr gjorde att flera drabbades av narkolepsi men knappast som en långtidseffekt.

    För mig känns det som att någon planterat tanken hos redan osäkra människor och sen har alla hakat upp sig på det. Av alla som fått vaccinet idag - gravida eller ej- så har det gett minimalt med sidoeffekter och inga (negativa) effekter har kunnat konstaterats på foster och bebisar. Någonstans borde väl det väga tungt i ens resonemang?

    Jag tog min andra dos i veckan, är i vecka 19 och är såklart nöjd med mitt beslut. Min bm berättade om de gravida covidfall som kommer in på Huddinge, de orkar inte återhämta lungkapacitet med fostret kvar i magen så de tvingas till extremt prematura födslar (vecka 22 och framåt). Innebär såklart höga risker för fostret och för mamman och extremt dyrt för sjukvården. Allt hade kunnat undvikas med gratis vaccin som delas ut i vårt land?


    Det var en sak jag försökte kolla upp innan jag tog vaccinet - om det finns andra vaccin där man sett långtidseffekter på fostret som upptäckts först långt senare. Jag hittade inte det, och ingen kunde visa på det. Med det inte sagt att det inte funnits eller att något vaccin inte skulle kunna ge det i framtiden - det kan jag ju inte förutspå. Men det kändes tryggare att inte ha hittat något sånt exempel iaf.
Svar på tråden Vaccinering under graviditeten?