• zapi

    Katensersättning

    Guldnovan skrev 2021-09-09 16:53:20 följande:

    Vi måste prata med en sjuksköterska och berätta varför vi är sjuka. De ger råd om det behövs och hör av sig varannan dag.

    Det förhindrar säkert inte alla som är låtsasjuka men de flesta dra sig nog. 14 dagar senare anmäler man till fk.

    Ersättning för karens får vi nu direkt.


    Låter konstigt att ni måste berätta varför ni är sjuka eftersom man inte har någon skyldighet att berätta för arbetsgivare vad man är för sjuk. Till och med när du lämnar sjukintyg behöver du inte ha med sidan där din diagnos från läkaren står.
  • zapi
    Guldnovan skrev 2021-09-10 00:06:04 följande:

    Läs vad jag skriver. Man förklarar för sköterskan vad som är fel. Man får hälsoråd om man behöver och de återkopplar regelbundet. Jag har inte skrivit någonstans att arbetsgivaren blir informerad om vilken sjukdom det gäller.

    Jag är kommunalt anställd och de i sin tur anlitar Previa för att sköta sjuk/friskanmälan.


    Men vad händer om du inte har lust att berätta för sköterskan om vad som är fel? Måste man det?
  • zapi
    Anotherone skrev 2021-09-11 08:09:46 följande:

    Man kan som arbetsgivare neka en anställd sjuklön om hen;

    " medvetet eller av grovt slarv har lämnat felaktiga eller vilseledande uppgifter om något som har betydelse för rätten till sjuklön."

    Är man inte ärlig så kan man alltså få nej. Sen exakt hur ingående information man behöver delge sin arbetsgivare och var gränsen går så att säga är upp till arbetsgivare att beskriva. Jag som arbetstagare ska veta vad som krävs av mig när jag sjukanmäler mig. Som tex. att jag ska ringa en viss telefontjänst, jag förväntas ha en dialog med min chef efter x antal dagar, jag förväntas registrera min frånvaro i ett lönesystem som jag loggar in i osv.

    Jag tycker att modellen med tex Previa verkar ganska bra. Särskilt om det funkar att sjukanmäla sig väldigt tidigt på dagen (på natten ) vilket gör man snabbare kan ordna en vikarie. Och att man kan känna sig bekväm med att vara ärlig med sköterskan som ringer utan att hen för informationen vidare, om jag förstod det rätt? Så att sköterskan förmedlar till arbetsgivaren att hen bekräftar att jag faktiskt är sjuk men exakt vad det handlar om behöver inte föras vidare. Förrän förstås, om det kommer till det, jag blir sjuk en längre tid och det startas en rehabutredning. Då behöver min arbetsgivare veta varför jag är sjuk, hur framtidsutsikterna ser ut och vad för sorts arbete det vore möjligt för mig att utföra i det längre perspektivet.


    Jo absolut ska man inte ha pengar om man fuskar men nu utgår jag från hur reglerna är om man är hemma för att man faktiskt är sjuk. Och det är inte upp till arbetsgivaren att bestämma hur detaljerad och ingående jag ska vara som du skriver. De får fråga vad jag är för sjuk men jag behöver inte svara. Man behöver bara berätta på vilket vis arbetsförmågan är nedsatt.

    Sen tycker jag också att det låter smidigt att ha ett speciellt ställe man ringer till. Och bra att man kan få tips av sköterskor. Men jag är ändå nyfiken på om man måste berätta för dem. Är man sjuk så länge att man behöver ett intyg måste man visserligen gå till läkaren och berätta vad det är men då har man ju kanske en läkare man "gillar och har valt" om ni förstår vad jag menar. Men det betyder ju intr att jag nödvändigtvis vill prata med dessa sköterskor om problemet.

    Nej man behöver inte berätta vad man har för diagnos om man är hemma en längre tid heller som du skriver. De behöver bara veta på vilket sätt jag inte kan utföra mina arbetsuppgifter.

    Själv har jag alltid sagt till chefer vad jag är för sjuk men då har jag aldrig behöver vara hemma pga någon pinsam/personlig/känslig anledning.
  • zapi
    Anotherone skrev 2021-09-11 16:34:24 följande:

    Hamnar du i en rehabsituation så jo, då behöver du uppge vad sjukskrivningen bottnar sig i. Annars kan inte arbetsgivaren fullgöra sitt rehabuppdrag vilket är väldigt omfattande.


    Nej. Man behöver inte lämna ut vilken diagnos man har. Men man behöver visa den delen i intyget som förklarar varför arbetsförmågan är nedsatt.

    Tex om du har brutit benet och har stående/rörliga arbetsuppgifter. Då kan du stryka den delen i intyget där det står benbrott. Däremot måste du visa delen i intyget där det står "min diagnos gör att jag måste sitta ned och jag kan därför inte utföra mina stående arbetsuppgifter".
  • zapi
    Anotherone skrev 2021-09-12 06:57:18 följande:

    Det håller jag med om. Men min erfarenhet är att när en sjukskrivning blir långvarig och arbetsgivarens ansvar för att utreda vägen framåt så att säga, så är det få (för att säga inga ) läkarintyg som utan bilagor kan styrka varför förmågan är nedsatt på det viset. Medarbetarens rätt till sjuklön och frånvaro med hänvisning till nedsatt arbetsförmåga måste vara så pass tydligt att man kan utreda vad hen eventuellt skulle kunna göra istället, vilka begränsningar som finns osv. Oftast löser man detta, jag har hittills aldrig hamnat i att vi inte kunnat komma vidare i ett sådant fall. 

    Det är en sak om vi pratar 2-3v. Då kan en person med benbrott behöva vara hemma initialt pga smärta och omak. Även om benet sedan fortfarande är i gips så kan vederbörande utföra arbete framför en dator i hemmet eller om man via FK får rätt att åka taxi till och från sitt arbete. 


    Ja skriver man att man inte kan utföra stående arbetsuppgifter så är det självklart att man efter en tid kan omdirigeras till sittande uppgifter. Det är ju det som är meningen när man skriver vad man har för arbetsförmåga/inte har för arbetsförmåga. Men det är ju fortfarande lätt gjort utan att visa diagnosen "benbrott" så jag förstår inte riktigt vad du menar.
Svar på tråden Katensersättning