• LaFontaine

    Faderskapsintyg, så mycket byråkrati?

    Anonym (E) skrev 2021-09-13 12:33:22 följande:

    För att det går ju inte att anta att du har barnet med någon bara för att du bor du bara tillsammans med honom. Det kan ju vara en rumskompis till exempel.


    Just därför borde det räcka med digital signatur eller liknande.

    Jag har två barn. Med första skulle vi bege oss till familjerätten ett par veckor efter barnets födelse. Väl där kallades socialsekreterare in för att bevittna underskrifterna. När hon skrivit på frågade hon vad det var hon just bevittnat.

    Med andra barnet kom papper hem i brevlådan. Där hade man tagit fram fel konceptionstid. Enligt den skulle jag varit gravid i ett helt år. Men det var inga problem, menade familjerätten. Om jag bara strök över och skrev dit rätt datum, var det bra. De iddes alltså inte ens skicka ut korrekta papper, trots påtalanden. 

    Inte bara byråkrati. Väldigt tvivelaktig sådan också!
  • LaFontaine
    Anonym (Trött) skrev 2021-09-13 12:51:51 följande:
    Ja konceptionstiden förstår jag inte, den är satt till ett spann på 3 månader vilket ju kan ge en spännande lång graviditet.
    I vårt fall var den dessutom tre månader fel. Sonen är född i januari, lite tidigt men ganska tung. Min konceptionstid var satt mellan början av januari till mitten av mars. Med tanke på att jag hade min sista mens i  april, kändes det hyfsat omöjligt.

    Jag var tvungen att mejla dem och fråga om de trodde att jag var en häst...
  • LaFontaine
    Anonym (Trött) skrev 2021-09-13 13:13:26 följande:
    Haha! Det känns bara så lustigt på papper. Men jag tror att det jag funderade mest på var just hur extremt noga myndigheterna är med de som inte är gifta, medan om man är gift så är det mer att man har en fullständig tilltro.
    Jag vet. Det är så förlegat!
  • LaFontaine
    LFF skrev 2021-09-13 13:45:30 följande:
    Vi gjorde detta innan våra tvillingars födelse, då slapp man en del av frågorna. Hade ingen lust att göra det med en stor tvillingvagn och två bebisar. 
    Det fick vi inte göra. Här görs det enbart när barnet är fött. Vilket gör hela processen ännu märkligare. Reglerna kan ju inte se olika ut beroende på vilken kommun (eller till och med stadsdel) du bor i?
  • LaFontaine
    LFF skrev 2021-09-13 14:09:36 följande:
    Ja, det är ju märkligt. För oss var det inte ett dugg konstigt att få komma ner "i förväg". Detta var hösten 2013. Kranskommun till Stockholm. Men jag fick tipset via en flerlingsgrupp på Facebook. 
    Jag ringde till familjerätten på Östermalm, eftersom en kompis i kranskommun fått göra just så (fast med ett barn). Här var det omöjligt. Tre mil norrut gick det fint. 
Svar på tråden Faderskapsintyg, så mycket byråkrati?