• sextiotalist

    Systembolaget inför självutcheckning - rena vansinnet!

    Anonym (Anonym) skrev 2021-09-14 10:29:25 följande:

    Hur tänkte de nu?? Självutcheckning av alkohol, en vara som kräver ID-kontroll och som bara får säljas till vuxna. Dessutom ökad langning och naturligtvis den vanliga risken att kunder inte betalar för allt de lägger i påsen.

    Är det bara jag som tycker att det här är helt uppåt väggarna idiotiskt?

    www.svt.se/nyheter/inrikes/har-testar-vi-testar-systembolagets-sjalvutcheckning


    Ser inga problem med detta. Man hindrar inte langare med dagens system heller. Personligen tror jag att det är bra. Nu kan man kolla alla som går in, man kommer se om folk är onyktra och nog lättare att stoppa underåriga. Mycket lättare än när de ska betala i kassan.

    Inte ens under en tiden man sålde över disk var det lätt att stoppa langningen. Jag arbetade extra på systembolaget under flera år under 80-talet, en gång kunde jag stoppa en langning. Men då var det övertydligt (en stackare med nytt uppehållstillstånd kom in och ville köpa 6 halvor vodka)
  • sextiotalist
    Anonym (Löjrom) skrev 2021-09-14 10:39:44 följande:

    Förstår inte heller varför langningen skulle öka men håller med om att det är vansinne. Känns som att Systembolaget i detta steg går mot en kommersialisering. Det ska inte vara lätt att handla sprit, det ska vara tråkigt och störigt att stå i kö.


    Det var decennier sedan det var så. När man slutade med att sälja över disk, så minskade köerna 
  • sextiotalist
    Um Hamza skrev 2021-09-14 10:40:46 följande:

    Det kanske är bankid-kontroll? Eller att man scannar sitt körkort. Jag har ingen aning, inte läst om detta. Men att se till att bara myndiga handlar är nog det minsta problemet att lösa. Däremot tror jag att folk kommer handla mer när de slipper skämmas för att de kommer ofta och köper mycket. Men det är ju det kapitalismen vill också, leva på de som missbrukar. Systemet är ett skenheligt bolag enligt mig med sin ansvarstyngda reklam..


    Är hundra procent säker på att det kommer vara personer som kontrollerar. Man får inte sälja till de som är påverkade och då blir kontrollen av detta (förutom ålderskontroll) när de går in.
    Det var länge sedan folk skämdes när de handlade på systemet. Du låter som en relik från 80-talet nästan. Varför ska man skämmas om man vill dricka ett glas vin till middagen?
  • sextiotalist
    Dr Nail skrev 2021-09-14 10:52:56 följande:

    De har haft självutcheckning hur länge som helst i butiker som har snus, cigg och folköl. Är det problematiskt?


    Med fysisk ålderskontroll
  • sextiotalist
    luke78 skrev 2021-09-14 11:05:32 följande:
    Precis som på dessa systembolag då. Kan vara bra att du läser artikeln innan du kommenterar blir lätt så fel annars.
    Jag har läst artikeln och tycker det är jättebra att man istället har kontroll innan man går in i butiken. Man kan fånga upp underåriga och även påverkade mycket lättare. Misstänker dock att det kommer bli mer köer.... utanför butiken
  • sextiotalist
    Egon den stora skrev 2021-09-14 12:33:14 följande:

    Nu dricker jag i och för sig inte alkohol, så för mig är det en ickefråga, men hur mycket handlas det på systemet egentligen? Under normala omständigheter känns det som att alla tar en tur till Tyskland och fyller på sina förråd i alla fall, alternativt beställer man hem direkt? Har inte systemet som sådant spelat ut sin roll?


    Absolut inte, även om vi bor nära kontinenten, så dricker vi inte sådana mängder så det skulle löna sig för att enkom åka dit och handla. Och det gäller rätt många ändå. Visserligen har det varit en märkbar ökning här i Skåne under pandemin, men inte mer än vad som kan hanteras.
    Det är kanske inte som förr, men då var det endast öppet på vardagar. Men nog är det en hel del kunder och kunder som köper dyrare viner och andra drycker.
  • sextiotalist
    Anonym (sådär) skrev 2021-09-16 15:37:39 följande:
    Och du tror inte att dessa självutcheningar oxå sammanfallit med att man drar ner på personal?

    Tror du ett företag kommer betala ut löner i onödan om man kan gå runt på mindre personal?
    Vad jag förstått så krävs det nästan lika stor bemanning med självutcheckning som innan bland livsmedelsaffärerna. där jag handlar är det tre kassor som blivit ersatta med självscanning, det är alltid två vid självscanningen
  • sextiotalist
    Anonym (sådär) skrev 2021-09-16 15:42:52 följande:
    Du som är så kunnig kan väl berätta det för mig?

    Det enda uppdrag jag ser hos systembolaget är att sälja alkohol + en massa BS om hur man jobbar för att minska alkoholkonsumtionen. Lite som att en langare kan säga att han slår ett slag för minskad knarkande genom att förklara för pundaren som köper knarket hur dåligt det är för hans hälsa Tomte
    Nu har vi ett alkoholmonopol i Sverige, det är endast systembolaget som får sälja alkohol under sådana former. Såklart det är deras uppdrag. Men de säljer också alkoholfritt. 
    I deras uppgift ingår att informera om alkoholens negativa sidor. Men även ha ett produktkunnande. 
    Lite information, alla dricker inte alkohol för att berusa sig. Det finns de som tycker om att njuta av ett gott glas rött vin, att smutta på en god drink etc
  • sextiotalist
    Anonym (sådär) skrev 2021-09-16 16:09:18 följande:
    För att nerdragningar i budget ALLTID betyder neddragningar i personal. Men jag antar att du tror att systembolaget kan trolla fram pengar till löner?

    Japp, ur kundens perspektiv spelar det ingen större roll om det är en levande person i kassan eller en dator. Men å andra sidan så skiter ju kunden oftast i om personal varslas bara det blir smidigt för en själv.

    Nja, det var ju du som tog upp det och påpekade hur fel jag har. Alltså är det upp till dig att förklara vad du menar klyban. Eller kläckte du bara ut dig floskler som du sen inte kan förklara?
    Den stora personalminskningen kom faktiskt när man gick över från att sälja över disk till självplock. Det var nog samma tongångar då som idag. Däremot så glömde de (och glömmer även nu) att man samtidigt sparade in  en massa förslitningsskador och det har man även gjort när man har börjat med självscanning
  • sextiotalist
    Anonym (sådär) skrev 2021-09-16 16:26:23 följande:
    Vi har allemansrätt i Sverige men det har ju inte stoppat centern från att kräva att den avskaffas eller hur?

    Och du tycker inte det finns en hel del hyckleri i att informera om riskerna med alkohol samtidigt som man säljer det?

    Ja, det finns de som tycker ett glas vin är gott och så finns det andra som tycker minst 3 liter om dan är ännu godare och spöar sen upp frun och barnen för att festa till det riktigt ordentligt. Fast båda kan väl köpa det på systembolaget oavsett?
    Alkoholmonopolets vara eller icke vara har nog diskuterats i över 40 år.
    Men du kanske vill att den ska säljas i matvaruaffärerna. När jag var mycket i Tyskland fanns det speciella vinavdelningar i större matvaruaffärer, är det ett bättre alternativ?
  • sextiotalist
    Anonym (sådär) skrev 2021-09-16 16:36:01 följande:
    Jag tror faktisk inte det kommer göra någon större skillnad om man säljer det i mataffärer, svenskar är ju inte direkt kända för att vara nykterister trotts vår alkoholmonopol. Dessutom handlade mitt inlägg inte om man ska sälja alkohol  eller alkoholkonsumtion öht utan snarare om anledningen till självutcheckningar.
    Och en av anledningarna kan vara arbetsmiljö. Det är ensidigt att sitta i kassan, att ha fler olika stationer som man kan växla mellan
Svar på tråden Systembolaget inför självutcheckning - rena vansinnet!