Inlägg från: Anonym (Anna) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Anna)

    Alltid samma ångest inför julfirande

    Anonym (Ts) skrev 2021-09-14 11:43:01 följande:

    Ja, nu är det dags att planera jul igen. Och som vanligt slits jag mellan samvete och förnuft.

    Jag har två barn. 2 år och en nyfödd. Jag vill givetvis att julen ska vara för dem i första hand. Att de är min och maken centrum för dagen.

    Min makes familj har bjudit in. Där är det julafton delux. Mina barn är de enda barnen där och kommer definitivt få en magisk jul. Dessutom är familjen hjälpsam och alla bidrar till att göra dagen bra.

    Min familj har också hört av sig. De vill att jag ska hosta julen. Vi har störst hus, säger de, så det vore bra. Där finns massor av kusiner och mina syskon är den sorten som tar varje tillfälle i akt att få ?egentid? och lämna över ansvar för barnen på andra när de är bortbjudna. Sist vi bjöd in till jul satt gästerna i soffan hela dagen medan jag och maken sprang runt som galningar och lagade mat, städade, lekte jultomte och aktiverade barnen. Mina barn skulle hamna helt i skymundan och jag skulle vara stressad en vecka över firandet.

    Ja, givetvis vill vi fira med makens familj. Men ojojoj vilken dålig stämning det kommer bli. Vi firade med dem förra året och min familj tycker det är ?deras tur? nu. Min genomgoda mamma försöker alltid hjälpa och fixa men det räcker inte, men hon kommer bli helt förstörd över att familjen splittras. Min syster, som bad mig bjuda in, kommer bli förbannad för att vi väljer bort dem. Relationen kommer ta stryk. De har bara sina barn varannan jul och det blir ju en jäkla markering att inte vilja fira med dem nu när de har barnen i år.

    Usch, hur ska jag göra? Vad kan jag säga? Ärlighet varar längst? Nej, knappast.

    Hur väljer ni vilken sida av familjen ni ska fira med och hur klarar ni det dåliga samvetet mot den andra sidan?


    Om ni ska fira med din familj, så säg att någon annan får ha julen hemma hos sig. Man får skiftas om. Skulle någon gnälla så säg bara att du inte orkar med att ta hand om andras ungar också. 

    Sedan kan jag tycka att det inte är bra om allt fokus hela tiden är på barnen.
  • Anonym (Anna)
    Anonym (Ts) skrev 2021-09-14 12:07:11 följande:
    Ja, så kan jag göra. Men då blir det min mamma som får stå för allt. Ingen kommer hjälpa henne, om inte jag gör det. Och jag kommer ändå vara denna som hittar på lekar och aktiverar alla barnen (8 st) medan mamma lagar mat/städar och övriga vuxna sitter i soffan med mobilen. Fördelen är ju att jag inte behöver både ha hand om barn OCH julfixet.

    Helst vill jag fira med makens familj endast. Där är total harmoni i jämförelse. Men åh mitt samvete mot mamma som då blir helt ensam med allt är så jobbigt!
    Om du inte vill fira med din egen familj så träffa din mamma någon annan dag i lugn och ro utan de andra. Ni bestämmer själv,  men du får också tänka på eventuella konsekvenser. 

    Vi har alltid turats om, och de vi inte träffat på julafton har vi träffat t ex på annandagen (inte hela släkten, men våra föräldrar). Jag skulle aldrig acceptera (och inte min man heller) att vi bara träffar den ena familjen varje jul.
  • Anonym (Anna)
    Anonym (Ts) skrev 2021-09-14 12:12:56 följande:
    Tack för att du säger så! Behöver nog få höra att det är okej att vara självisk med två små barn hemma. Måste ju tänka på dem i första hand.

    Alla är utspridda men jag och föräldrarna bor i samma stad, varför det är enklare för alla att komma hit där det finns sovplatser för alla. Ja, alla övernattar. Ofta 4-5 dagar och man förväntas agera hotell för den familj som bor hos en. Det är inte bara julafton man ska serva och stå i, alltså.
    OK, så förutom julafton så är det fler dagar ni ska passa upp dom?

    Var sover dom när ni firar jul med din mans familj?
  • Anonym (Anna)
    Anonym (Ts) skrev 2021-09-14 12:24:04 följande:
    Ja precis. Mamma kommer antagligen fråga om vi kan erbjuda sängplats åh någon familj (familjerna själva frågar inte. De kommer bara med väskor och barn och slår sig ner). Säger vi nej kommer alla bo hos mamma och pappa. Trångt. Möjligtvis kommer min bror välja att bara stanna en natt eller bo på hotell och det kommer vara mitt fel att vi ses så få dagar då de tvingas åka hem.
    Vilka egoister. Tycker du ska ett ordentligt snack med era föräldrar så att ni är eniga tillsammans mot dina syskon. Att ni firas om att ha julen, dvs ni och dina föräldrar åker till dom t ex varann gång ni firar jul med dom, och de kommer till er varann gång. Sedan firar ni med din mans familj vartannat år. Sedan behöver ni även ta upp detta med boendet,  att de inte kan bo hos er eller dina föräldrar om de förväntar sig uppassning. 

    Visst, ni gör som ni vill och vill ni bara fira med din mans familj så är det ok. Men det kan ju få andra konsekvenser och dessutom vill du väl att era barn även har kontakt med den sidan av släkten.  Genom att dela upp det, så visar ni att ni vill fortsätta träffa dom men inte varje år och inte alltid hos er/dina föräldrar. 
Svar på tråden Alltid samma ångest inför julfirande