• Anonym (Jo)

    Alltid samma ångest inför julfirande

    Har det inte lika illa som du men vi har haft ett liknande problem i familjen. Två syskon som bjuder till och fixar och donar och ett tredje som bara kommer och är utan att hjälpa till så mycket. Föräldern har alltid fixat och donat för att täcka upp för syskonet. Syskonet är inte elakt och när man påpekat något har personen snarare blivit ledsen än arg.

    Det blev till slut väldigt mycket uppdämd irritation hos mig och ena syskonet för att vi slog knut på oss själva. Syskonet satte till slut ner foten. Hen orkade inte fixa och dona och göra uppoffringar. Det blev gråt och tandagnissel men nu när det syskonet har satt gränser och slutat göra våld på sig själv slipper hen gå runt och vara irriterad.

    Du måste sluta täcka upp för din mamma. Hon är vuxen. Hon måste stå upp för sig själv. Du kan inte lida hela livet för att din mamma inte tar hand om sig själv. Ta ett snack med ditt syskon. Som det har varit fungerar inte längre. Det blir jobbigt för dig och dina barn och du orkar inte mer. Du umgås gärna men kan inte ta ansvar för allt. Det lär bli en massa gnäll men bara du står fast vid det så kommer syskonet troligtvis ge sig till slut.

  • Anonym (Jo)
    Anonym (Ts) skrev 2021-09-14 23:26:46 följande:

    Tack snälla ni som svarat! Ni är några som föreslår att jag ska säga att jag helt enkelt inte orkar hosta med två små barn.

    Hmm.. jag hade en tanke om att vi skulle firat med makens familj här hemma hos oss. För att slippa åka med små barn. Då kan de gå och lägga sig i sina barn han sängar i lagom tid och vi kan spela spel och så under kvällen. Tror det blir lugnast för barnen och oss att få vara hemma.

    Det är inget problem alls med makens familj. Där hjälps alla åt och jag skulle inte behöva göra mer än någon annan.

    Men då kan jag ju inte gärna säga till min familj att jag inte orkar hosta? Eller kan jag det, och bara ärligt säga som det är - att det är en helt annan sak att hosta för den familjen?

    Usch hatar det här.


    Om ni ses så pass sällan så är det värt att ta fighten med syskonen. Det behöver inte bli så mycket fight. Och du behöver inte krångla till det och prata om känslor och lägga över det på dom. Du säger helt enkelt att ni har en ny bebis och ni orkar inte dra det stora lasset som ni gör när ni firar tillsammans. Därför kommer ni fira julafton med makens familj i år. Om någon annan fixar och bjuder in ses ni gärna en annan dag under julhelgen. Punkt. Ingen mer diskussion. Bara upprepa just det.

    När man ändrar på något som är bekvämt för någon blir det knorr men det går över.

    Och som du skriver själv. Din mamma låter som en snäll person. Jag tror inte alls att hon skulle uppskatta att du slår knut på dig själv och mår dåligt för hennes skull. Du skulle väl inte vilja att dina egna barn mår dåligt för din skull? Du är ett syskon hon är en mamma. Det är inte samma typ av relation. Hon tål mycket mer än vad du gör just för att det är en annan relation och det kan inte du kompensera för.

    Gör det här nu i god tid så att det är utrett och klart innan julen kommer. Ju närmare desto jobbigsre blir det.
Svar på tråden Alltid samma ångest inför julfirande