Inlägg från: hammarhajen |Visa alla inlägg
  • hammarhajen

    Hur blir man rik?

    Rik är ju en definitionsfråga. Men, för de flesta gäller att börja, hålla i och tänka långsiktigt. Sparar man ca 8330 kr/mån har man en miljon efter 10 år. Om man inte räknar med räntor och värdeökning, de flesta sparar ju till stor del i aktier och fonder och med lite tur kan man ha betydligt mer.

    Annars gäller väl:

    1. Jobba

    2. Spara, långsiktigt och automatiskt (autogiro direkt till fondkonto)

    3. Se över fasta kostnader (ny bil vs äldre, en bil eller två, abonnemang, mat osv) Sparar man in 2000/mån på att göra sig av med en bil så öka sparandet med 2000/mån, konsumera inte upp pengarna.

    4. Absolut aldrig konsumtionslån eller onödigt dyra bostadslån

    5. Aldrig tjura ihop och säga att det är "orättvist" eller jämföra sig med grannen eller säga att det är omöjligt att få det gott ställt och se det som ursäkt att bygga pool för hela husbufferten och alla sparpengar

    6. Igen, tänka långsiktigt. Även om man inte blir rik som Krösus kommer den som sparar en tusenlapp eller två i månaden från 25 fram till pension ha enormt mycket mer än den som inte sparar alls. Den som sparar tre eller fyra tusenlappar kommer ha ännu mer.

    7. Göra en del uppoffringar. Det är lätt att köpa en vattenflaska på stan eller hämtmat till familjen när man inte orkar laga mat. Men att ha med egen vattenflaska och tugga i sig tråkiga snabbmakaroner med upptinade färdiga köttbullar sparar onekligen en hel del.. 

    Lycka till!

  • hammarhajen
    Boombom skrev 2021-09-17 10:40:28 följande:
    Tack för tipsen! Detta är nog en väldigt bra grund. Att man tänker på detta redan innan man börjar plugga aktier. Har redan börjat med att överföra några tusenlappar till ett sparkonto, så lite framsteg ändå! Lån har jag skippat förutom csn lån när jag var yngre.
    En jättebra början! Så fortsätter man så och blickar framåt. 

    Ett annat tips kan vara att dela upp sparandet. Om man sparar både "för att bli rik" och till semestrar och större inköp på samma konto KAN det vara lätt att råka ta lite mer än man tänker sig till semestern. Pengarna finns ju där... 

    Ha ett konto/fondspar som man bara inte rör, nästan aktivt försöker glömma bort, dit pengar dras varje månad. Så har man ett annat konto för sådant som dyker upp mer i närtid, som bilbyten, husreparation osv.
Svar på tråden Hur blir man rik?