Inlägg från: Anonym (Nyfiken) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Nyfiken)

    Tycker du att 40 timmars arbetsvecka optimalt?

    Vanligtvis jobbar folk 40 timmar per vecka. Jag undrar därför om du anser att det är optimalt. Om inte, vad vore optimalt enligt dig? Om det är mindre vad skulle du vilja göra istället för att jobba?

    För egen del skulle jag vilja jobba i alla fall en dag mindre per vecka så jag fick 3-dagarshelg. Tycker mest jag ägnar helgtiden åt jobbiga "måsten".

  • Svar på tråden Tycker du att 40 timmars arbetsvecka optimalt?
  • Anonym (Nyfiken)

    Personligen kan jag tänka mig att det är dags för vissa ändringar med tanke på den utveckling som skett hittills precis som (v) påpekar. 8 timmars arbetsdag har funnits i många år nu och med tanke på hur samhället förändrats i övrigt borde nåt förnyas. Man vill dessutom påskina att man ska leva hållbart medan man ändå bara hetsar på om att det är arbete och konsumtion som är det rätta vilket jag tycker är motsägelsefullt. Frågan är lite hur många som egentligen behöver jobba 8 timmar per dag för att ha en helt ok tillvaro. Jag tänker alltså inte att man borde jobba 30 eller 35 timmar för samma lön som innan utan att man även sänker lönerna.

  • Anonym (Nyfiken)
    Kvittning skrev 2021-09-22 07:19:06 följande:

    Och det där borde ju inte vara en så speciellt svår fråga att lösa egentligen. Det handlar ju bara om att öka rätten till deltid så att det inte bara gäller småbarnsföräldrar. 


    Ska det till en riktig förändring så behöver lagar ändras. Annars har man det precis som vanligt vilket innebär att många kvinnor går ner till deltid för att hinna med familjelivet. Mannen avancerar i lön och karriär och när det sen är dags för pension får kvinnan dålig pension för att hon tagit största delen av hemmaansvaret. Det är dessutom välkänt att det är män som i största utsträckning inte tror på miljöproblem och därmed vägrar ändra sina vanor. Det skulle alltså vara klart fördelaktigt att köpkraften hos dom minskade avsevärt.

    Detta får konsekvensen att skatteintäkterna skulle minska men då kanske staten kan lära sig att hushålla med skatteintäkterna som dom i nuläget ser som en i princip oändlig resurs som kan slösas på vad som helst.
  • Anonym (Nyfiken)
    Kvittning skrev 2021-09-22 13:18:42 följande:

    Hur menar du att lagen ska ändras? Menar du att alla ska tvingas att arbeta 30 timmar i veckan med sänkt lön?


    Nej. Behöver vara mer avancerat än så. Lågavlönade lär inte klara sig på det men finns en hel del högavlönade som skulle fixa det utan att blinka. Idag tvingas man betala allt högre skatt ju mer man tjänar. Kanske det borde växlas mot att man tvingas gå ner i arbetstid istället.
Svar på tråden Tycker du att 40 timmars arbetsvecka optimalt?