• Hyllemor

    Tycker du att 40 timmars arbetsvecka optimalt?

    40 timmar var optimalt när jag var i 20-årsåldern och redan då arbetade som barnskötare på en förskola. Jag kunde lätt jobba över och hade även ett extraknäck på helgen då också och ändå orkade jag. När jag närmade mig 30 och dessutom fick barn, så blev det svårare.


    Den bästa perioden i mitt liv, var när kommunen under ett kortare tag införde stämpelklocka. Man såg då exakt hur mycket man arbetade och kunde lätt gå tio minuter tidigare om man hade jobbat över 10 minuter tidigare dagen innan, och verksamheten tillät det. Dessvärre tog man bort det systemet, tyvärr.


    Jag arbetar nu 75% - på pappret - i verkligenheten är det mer än så, eftersom jag ofta arbetar övertid (precis som alla andra.) Jag är uppe i 80% och egentligen ännu mer (om jag hade lagt in alla 10 minuter hit och dit.) När mitt barn är 12 år och jag inte längre har "rätt" att gå ner i arbetstid, så är det inte säkert att jag orkar. Det märker jag på kolleger som är äldre. De brukar söka sig vidare till tjänster som inte är på 100%, men tjänsterna blir färre och färre efter att man införde "rätt till heltid." Därför går också fler kolleger i pension i förtid.

    Min mamma arbetar som lärare på högstadiet. Hon har det otroligt tufft under terminerna, eftersom hon då arbetar 55% eller vad det nu är, för att kompensera för sommarlovet. Ibland förstår jag inte hur hon orkar, men hon har ändå sagt att hon kan arbeta tills hon är minst 70 år, eftersom hon hinner vila upp sig på loven. Ändå blir det tuffare och tuffare för henne för varje år som går, speciellt innan sommarlovet tar fart, just kring att det blir allt mer kringjobb och allt fler "meningslösa möten", som ju finns i alla branschet.


    Min bror arbetar som snickare (via ett företag, inte på ackord.) Han har gått ner till 35 timmar/vecka för att kompensera övertiden, för att han ska orka.

    Min slutsats är att om man hade sluppit all obetald och betald övertid som finns inom de flesta yrken, så hade man orkat jobba 40-timmars arbetsvecka, men dessvärre är 40 timmar väldigt sällan just 40 timmar, inom samtliga branscher.


    Egentligen borde man införa stämpelklocka överallt igen, så att folk dels får betalt, men dels också arbetar sina 40 timmar och inte mer, om man inte vill.


     

Svar på tråden Tycker du att 40 timmars arbetsvecka optimalt?