• Friger

    Anställa sambo - enskild firma

    Driver både enskild firma och aktiebolag.

    Du får om du vill ge din maka/sambo lön. Hon behöver inte ens jobba på riktigt. Så länge firman är registrerad som arbetsgivare och betalar in skatter och avgifter. Finns inget lagkraft på att anställda ska vara produktiva.

    Att springa runt och göra gratisjobb och sedan ge pengar som gåva som någon skrev förändrar inte skatteläget nämnvärt. I en enskild firma är det överskottet i verksamheten som beskattas. Dvs alla pengar som verksamheten drar in minus utgifter i verksamheten räknas som lön och skattas därefter. Alltså är den där gåvan skattad.

    Varningens ord runt pension, den får man planera för. Sen utsatthet vid konkurs eller separation. De flesta småföretag har dessutom inte inkomster som medger extralöner till människor som inte drar in pengar.

  • Friger
    Windswept skrev 2021-10-02 23:51:14 följande:

    Tack för alla svar! Vill klargöra att vi båda har heltidsjobb utöver firman och driver firman tillsammans vid sidan av. Dock är han den som står som ?ägare?.

    Kommentarer om vad som sker vid separation, att man inte ska ha sin sambo som chef osv osv undanbes tack då detta är något vi startat tillsammans. Så inga onödiga svar och spekulationer utan håll er till frågan, vad som sker i framtiden har inte med nuläget att göra ????


    Ok, lycka till!

    Något ni kan kika på är "Enkelt bolag". Skattetekniskt är det enkelt att redovisa. Ni kan vara två som jobbar utan att redovisa arbetsgivaravgifter och annat. Sen kan ni fördela inkomsterna i efterhand på deklarationen så att det blir skattetekniskt mest fördelaktigt.

    Glöm inte att de fem första åren kan ni vid de flesta typer av verksamheter kvitta underskott upp till 100tkr mot inkomst av tjänst.
Svar på tråden Anställa sambo - enskild firma