Inlägg från: Anonym (Lärare) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Lärare)

    Vill inte gå i gymnasiet

    Testa ett år...? Vad hade hon trott att du skulle göra om det inte passade?

    Låt mig ge dig en reality check. Du kommer inte kunna sluta gymnasiet för att varken jobba eller starta eget företag. I båda fallen kommer du i bästa fall att få in lite fickpengar. För att få ett riktigt jobb behöver man erfarenhet eller utbildning. Du har inget av dem. Du får antagligen inte ens ett städjobb. Förstår du? De där lågbetalda jobben har också krav, och eftersom du är så ung kan det ställa till med arbetstider och annat dessutom.

    Det är ett faktum att man måste gå nån form av vidare utbildning efter grundskolan för att inte vara helt körd och dra hela livet i uppförsbacke. Jaja, det finns alltid nån som känner nån som minsann klarat sig utmärkt ändå, det är en på miljonen ungefär så glöm det bara.

    Jag fattar inte varför du valde ett pluggprogram om du inte är intresserad av att varken läsa på universitet eller ens gymnasiet självt! Du borde så klart ha valt ett yrkesprogram istället. Men du kan höra med er SYV om du får byta nu innan det går för lång tid. Om du inte kan byta så be om att få gå introduktionsprogrammet så du kan läsa in de yrkesgemensamma ämnena åtminstone och tillgodoräkna dig det till nästa år.

    Jättebra att du har modet att tänka på eget företag men det måste finnas en realistisk tanke bakom först, och även i det läget räcker det inte med pappas vägledning, du behöver ha så mycket inom dig själv också. Så satsa på en utbildning först, se till att du får ett vettigt jobb att börja med och planera företag sen.

  • Anonym (Lärare)
    Anonymhärtack skrev 2021-10-11 23:25:20 följande:
    Men det hjälper väll också om man har ett hyfsat CV? Jag har jobbat som köksbiträde, souschef, receptionist, kassör och lite annat inom service.

    Sedan har jag inget problem med pluggandet i sig, utan mitt problem är att jag väljer ekonomi på gymnasiet för att lära mig om just ekonomi och företagande. Men det ända jag får är 2 timmar privat juridik en gång i veckan. ( vilket jag älskar! Är mitt favoritämne). Men resten av veckan är de samma innehåll på lektionerna som på högstadiet.
    Hyfsat cv, vid 16....? Ledsen, men det låter fint och i slutänden handlar det om några månaders erfarenhet eller nåt av vardera sak. Du är 16, du kan inte ha hunnit få särskilt mycket erfarenhet av nånting. Däremot lär du kunna få sommarjobb som kassör eller liknande!

    Du har gått fem veckor, du lär inte se någon jättestor skillnad första året på de flesta ämnen. Det är för att eleverna inte ska få en chock när de börjar gymnasiet. Andra året ställs högre krav så det lär nog bli mer av en utmaning för dig då. Du måste ge det en chans! Tänk långsiktigt.
  • Anonym (Lärare)
    nnnnnnnn skrev 2021-10-11 23:45:50 följande:

    Tror säkert du kan få jobb om du ligger på och är driven.
    Sök som du själv skrivit McD och även mataffärer, restauranger osv. Sök ALLT som kan ge timmar, från att dela ut tidningar/reklam till att hoppa in på vårdboenden osv.
    Säg att du söker mycket jobb och tar så många timmar du får, så förstår de om du inte alltid kan när de ringer. Försök svara när de ringer, men var kort: "Jag jobbar redan idag, så jag kan inte komma in till er nu. Har ni timmar till andra dagar i veckan så skicka SMS så svarar jag så fort jag kan ta rast. Hej då"
    Eller stäng av telefonen men ha ett liknande meddelande på telefonsvararen: "Hej du har ringt till X och är telefonen avstängd så jobbar jag. Har ni erbjudande om jobb så prata in ett meddelande på telefonsvararen eller skicka ett sms till mej så återkommer jag så fort jag har rast. Tack för att du ringde!"


    Grundtanken var god men sen ska ts börja ljuga och dessutom tacka nej till jobb när det erbjuds...? Eller i minsta fall ett möte. Det blir ingen bra start. Det första de frågar är ju sen vad ts jobbar med just nu, de kan vilja ha referenser osv. Timjobb är bra, men då får det bli på kvällar och helger när ts är ledig från skolan och inte måste plugga.
Svar på tråden Vill inte gå i gymnasiet