• sextiotalist

    5 km-Bil, cykel, promenad el kollektivtrafik?

    Anonym (C) skrev 2021-10-13 13:34:28 följande:

    Hur ser det ut för er? Om du ska ta dig fram 5 km, vad föredrar du och varför?

    Själv föredrar jag i första hand cykel pga det är en relativt kort sträcka och tar inte så lång tid att cykla, ger motion samt spar pengar.


    Det har varierat. Cykel varit det vanligaste, men när mörkret, blåsten och regnet (även snöglobben) kommit, så har både bil och kollektivtrafik varit ett gott alternativ.
    Nu under pandemin, så har kollektivt inte varit ett alternativ, men nu har jag börjat att ta bussen igen.
  • sextiotalist
    Anonym (Elcykel) skrev 2021-10-13 14:52:31 följande:

    Jag tar El-cykel på sträckor under 2-3 km av bekvämlighet. Då kommer jag nära och är väldigt "fri". Då är restiden under kvarten. Runt 4 km går min gräns för att automatiskt ta elcykel. Då tar det plötsligt längre tid och faktiskt går resan ofta dit elcykel är mindre lämplig. Där jag kanske inte vill ställa den eller då jag behöver bära batteri. Dessutom ska man tillbaka... Och även om man har hjälp av motorn kan det bli situationer där det inte är så automatiskt.

    Går gör jag om det är mindre än en km. För ofta blir jag rätt stressad av att gå ner än 10 minuter. Visst är det skönt att gå, men inte alltid hållbart i vardagen. Så, jag tar hellre en promenad med hunden när jag har tid, än går som transport.

    "Vanlig" cykel kör jag oftast genom att stänga av motorn om det är fint väder, eller om jag är frustrerad över något som jag inte kan påverka.

    Kollektivtrafik tar jag när jag ska någonstans där det är smartast fordonet. Exempelvis om jag ska in till centrum och faktiskt ska vara där en stund.

    För mig tar det 45-55 minuter att gå en halv-mil, så vanligtvis väljer jag elcykel eller bil. Vanligtvis ska man ju tillbaka också.


    När min syster tar cykel till arbetet, så tar hon elcykel, två mil enkel resa. För henne tar det ungefär en timme (men så har hon väldigt många sträckor utan trafiksignaler och ren cykelbana)
  • sextiotalist
    Anonym (C) skrev 2021-10-13 15:46:43 följande:
    Då går det ändå inte så fort med elcykel.

    Tog mig 1 timme 2,5 mil med 3 växlad vanlig cykel med backar. Nerför får man ju bra skjuts men uppför är ju värre.

    Cyklade även för ett antal år sedan nästan 3 mil på 1h 15 min.
    El-cyklarna bryter elen när det går för snabbt (vid 25 km/h har jag för mig) och när det inte är el, så blir det rätt tung att trampa. Så många ej eldrivna cyklar kan vara mycket snabbare (även de vanliga cyklarna). 
  • sextiotalist
    Anonym (Vansinne) skrev 2021-10-13 16:09:51 följande:

    En vuxen människa förflyttar sig med bil, vad är det för fråga?

    Enda undantaget är när man är onykter, då tar man taxi.

    Kollektivtrafik är för skolbarn och pensionärer, cyklar gör ungdomar och a-lagare.

    Promenerar gör man för att motionera, då på ett motionsspår med träningskläder.


    Då ska du ta en titt i varje fall Malmö. Det är emellanåt fler cyklister som väntar på att få grönt än bilister, vuxna, Och jag cyklar från de västra delarna av Malmö, dvs områden som man kan säga har det bättre ställt än andra delar av Malmö. Så här står många bilar kvar på villatomterna och cykeln används istället. 
  • sextiotalist
    Anonym (Vansinne) skrev 2021-10-13 16:31:44 följande:
    Möjligen blev det en aning provocerande formulerat och upplagt.

    Men självklart menar jag detta på fullt allvar.

    Jag känner inte till någon vuxen som skulle ägna detta ena 2sec tanke. Har man ett ärende en halvmil bort så sätter man sig i bilen, det finns inget som är mera självklart.

    Kollektivtrafiken använder ungarna för att ta sig till skolan och runt på aktiviteter, efter att de började gymnasiet, innan cyklade de till skolan.
    Så fort de har åldern inne och ekonomi till det så kommer de åka bil dit de ska, den stora som snart fyller 18 är nästan klar med körkortet.

    Va är det för värld du lever i där vuxna människor åker buss eller cyklar? Nu när jag tänker efter så känner jag inte ens till en enda vuxen människa som har en cykel....
    Våra världar är bla städer. (I varje Stockholm och Malmö, vet inte riktigt hur det är i Göteborg, har för mig att de är mer kära i sina bilar där)
    Till mitt arbete åker ingen bil (kostar 200 kronor per dag för att parkera och kontoret har inga egna p-platser). Det är kollektivt, cykel eller går. Ja, alla är vuxna.
    Vi har dessutom lånecyklar på kontoret att använda
  • sextiotalist
    Anonym (Vansinne) skrev 2021-10-13 21:03:20 följande:

    Vem orkar bära runt på en massa svintunga bärkassar på en lång promenad?

    Men det är egentligen en icke-fråga, då jag aldrig skulle "åka ut" enbart i syfte att handla, det gör jag alltid "på vägen" när jag är på väg hem ifrån något annat.


    Går utmärkt på cykel, dessutom finns det dramaten.

    Så skönt att slippa trängas på den trånga parkeringen. Dessutom är det långt mellan min p-plats och porten
  • sextiotalist
    Anonym (M) skrev 2021-10-14 10:04:18 följande:
    Eftersom vägen där jag bor fortfarande är undermåligt underhållen och becksvart på vintern så tar jag bilen.
    Newsflash: alla bor inte i städerna.

    Det här är något främst MP glömt bort, att det finns människor utanför storstäderna. Det är därför de vill förbjuda bensin "för alla bor i städerna och har fullt med alternativ".
    Jag hoppas för Sveriges skull att de åker ut ur riksdagen, de är samhällsfientliga.
    Det tror jag de flesta är medvetna om. Jag bodde under ett par år då jag hade över en mil till närmaste affären, det hände flera gånger att jag tog cykeln och handlade. Inte alltid, men det var absolut ett alternativ
Svar på tråden 5 km-Bil, cykel, promenad el kollektivtrafik?