Inlägg från: Embla twopointoh |Visa alla inlägg
  • Embla twopointoh

    Vad blir snyggast?

    Carlzzon85 skrev 2021-10-24 12:25:04 följande:

    Hej,

    Jag ska flytta in i en liten lägenhet med öppen planlösning där "köket" och "vardagsrummet är samma rum. Köksbänken hamnar typ 1.5m ifrån soffan. Köksbänken är av betong (likaså väggen i köket) medan luckorna är typ mintgröna (se bild).

    Jag har pratat med några vänner som säger att jag inte matcha vardagsrumsmöbler med köket medan andra säger att jag borde göra det. Så jag tänkte kolla med er vilket av dessa 4 alternativ blir bäst.

    De första 2 bilderna visar kökets färger.

    Bild 3 - inredning helt utan att matcha med köket. Bild 4 - soffan matchar betongen i köket.

    Bild 5 - soffan matchar skåpsluckorna.

    Bild 6 - soffan matchar betongen och gardinerna matchar luckorna

    Vad tycker ni blir bäst? Ni kan svara med t ex "bild nr x" bara.

    Tack!


    Jag är långt ifrån någon inredningsexpert, utan svarar enbart utifrån känsla.

    Om du vill matcha köket eller inte är nog en smaksak. Om du inte matchar blir det så att säga en visuell markering att köket och vardagsrummet är två olika ytor, men då krävs det nog att "stora" saker såsom soffan kontrasterar mot köket ordentligt, så att det inte "halvmatchar" om du förstår vad jag menar. Det brukar inte bli snyggt.

    Matchar du kommer köket och vardagsrummet att uppfattas mer som en enhet (och rummet kommer nog att se större ut).

    Grått (betongen/väggen) är ju en neutral färg och det finns inget "behov" av att matcha den. Likaså trägolvet (brunt är också en neutral).

    Personligen skulle jag eventuellt ta upp den mintgröna färgen i små andra detaljer, såsom textilier eller någon vas i vardagsrummet, men inte bekymra mig om att "stora" saker såsom soffa ska matcha köket.
  • Embla twopointoh
    Carlzzon85 skrev 2021-10-24 13:24:10 följande:
    Tack för svar. Hen som bor där idag har mkt beig, gul, vitt. Min tanke är väll om man kör med den blå soffan och blå gardinerna samt svart/"offwhite" matta och vita möbler så blir ju vardagsrummet som ett eget rum (precis som du skriver).

    Men tanken att t ex ha mörkgrå soffa och matta, men mintgröna gardiner och kuddar är att det både matchar och skapar en enhetlighet. Eftersom ytan är liten så blir det inte för mkt färg på en liten yta.

    Men jag vet intw. Kan inget om inredning hahaha.
    Personligen tycker jag att ha allt i grått och vitt och urvattnade färger är vansinnigt tråkigt och inte hemtrevligt (det blir lätt kallt och sterilt). Jag hade nog satsat på möbler i träfärg och textilier i mer mättade färger, oavsett om jag matchar med köket eller ej. Men det är ju en smaksak.
  • Embla twopointoh

    Jag tycker inte luckorna ser mintgröna ut på bilderna. Mintgrön är en pastellfärg (som var inne på 50-talet och i början av 80-talet), dessa luckor är mer ljust grågröna enligt min åsikt.

    Om du gillar grönt skulle du definitivt kunna ta upp den gröna färgen, fast kanske i en mer mättad variant, på textiler eller dekor. Gillar du inte grönt, dra mer åt det gråblå hållet, eller "ignorera" luckorna helt, de är trots allt väldigt diskreta.

  • Embla twopointoh
    Carlzzon85 skrev 2021-10-24 17:41:59 följande:

    Ok, så jag har tänkt om lite. Jag kommer antingen köra med gröna gardiner ELLER grön matta. Har inte bestämt om jag ska köra på ljusa eller mörka möbler, men soffan blir ganska neutral.

    Kommer öven ha lite gröna och betongfärgade detaljer men det kommer sist.

    Så vad tror ni om dessa alternativ? Personmigen gillar jag 2A eller 2B

    1A

    -----------

    1B

    ----------

    2A

    2B


    Jag skulle köra på den gröna mattan, i och med att den har flera nyanser blir det lite "liv" i den. Och jag skulle definitivt skippa vita möbler, utan ta de i träfärg. Det i kombination med mattan ger värme till annars ganska sterila färger.
  • Embla twopointoh
    Carlzzon85 skrev 2021-10-24 17:56:38 följande:

    Tack för svar och tips.

    Jag håller med om att soffan och gardinerna blir lite sterila. Har haft idéer om andra färger t ex mörkblå soffa men det tyckte folk va en dålig idé.

    Min favorit av de alternativ jag har nu är:

    Men har du några tips på andra färger på soffa eller gardiner får du gärna säga till. Ska jag t ex ha grågröna gardiner OCH den gröna mattan eller kanske helt andra fäger?


    Det finns ju inget som säger att du måste ha enfärgade gardiner. Fördelen med gardiner, kuddar osv är att de är relativt billiga att byta ut efter säsong och vad man råkar ha lust med eller hur man märker att det passar.

    Jag skulle också vänta med att köpa allt för mycket (eller för dyrt) innan jag flyttat in. När man väl är där och kanske har typ soffan på plats kan det hända att man inser att det bordet man tänkt sig inte passar alls, och så vidare.
  • Embla twopointoh
    Carlzzon85 skrev 2021-10-24 18:03:27 följande:
    Du har rätt om att luckorna är grågröna. Läste i beskrivningen av lägenheten nyss.

    Som jag skrev ovan får du gärna komma med tips om du orkar. Just nu lutar det åt den bild jag bifogade ovan. Men kan även tänka mig:

    Eller ska man göra nått mer vågat som:

    Kan påpeka att jag är man på 35 år :)
    Ha, ha, tycker du gul-orangea enfärgade gardiner är "vågat" tillsammans med neutrala färger?  För mig är "vågat" massa färger och/eller mönster, helst sådant som man aldrig kan tro skulle passa ihop (och, det är väldigt svårt att få till en harmonisk helhet när man använder mycket mönster, färg och material. Å andra sidan blir det lätt för sterilt och opersonligt om man bara kör neutralt och enfärgat).

    Även om du kör "säkert" kan du tillföra lite liv till hemmet med krukväxter och/eller blommor (behöver inte vara äkta, det finns många fina konstgjorda växter i dag), och  personliga saker (foton, strandfynd, resminnen, barndomsgrejer osv), om man nu har sådant.

  • Embla twopointoh
    Carlzzon85 skrev 2021-10-24 20:16:32 följande:
    Det är lite så jag tänkte, men vissa tycker det blir kallt och tråkigt.

    Jag blir tokig av allt detta hahaha. Inredning är svårare än ingenjörskap hahaha.
    Det är du som ska bo där, så det är din smak som gäller. Vill du bryta av lite mot den kalla färgskalan, använd dig av växter, och kanske någon färgklick (en kall tegelröd skulle kunna bli fint) i någon kudde, en vas eller liknande.
Svar på tråden Vad blir snyggast?