Inlägg från: Anonym (Ge) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ge)

    Ledighet innan förlossning

    Hur länge har du arbetat den 12 december? Alltså exakt hur många månader?

    Har din partner ingen ersättning alls? Kan ni söka bostadsbidrag eller annan ekonomisk hjälp?

  • Anonym (Ge)
    Ballina skrev 2021-10-31 18:19:36 följande:

    Nej precis, vet att man inte behöver ta ut 5 dagar första året men är osäker på hur det fungerar innan barnet ens är fött. Kan ju gå över BF 2v så vet inte om man måste ta ut FP för att skydda sin SGI då? Verkligen en djungel det här!


    Har du kontrollerar med fk att du också uppfyller 240-dagarsvillkoret? För att de första dagarna med föräldrapenning skall bli på sgi-nivå så skall man ha arbetat 8 månader sammanhängande före bf. Rimligen skall ditt arbete utomlands räknas även här, men kan vara värt att dubbelkolla.

    Får din sambo ingen vanlig a-kassa sedan? Normalt får man alltid runt 5000 som inskriven arbetssökande, men det kanske inte gäller honom?

    Gällande sgi så är sgi de sista 6 månaderna av gravidteten skyddad förutsatt att man arbetat 6 månader innan man går hem. Så rimligen omfattas du av detta.

    Jag skulle i ditt fall hellre lägga föräldrapenning fram till barnets födelse ta lite mindre under barnets första veckor för att gardera dig.

    Du kan absolut lägga semester om du vill. Det räknas på samma sätt som arbete ocy påverkar inte din sgi.

    Vad har du för arbete? Kan det vara en idé att du arbetar deltid och inte är föräldraledig helt? Om barnets pappa ändå kommer vara hemma?

    Sgi är i övrigt skyddad barnets första år. Därefter behöver du ta 5 dagar i veckan för att skydda sgi
  • Anonym (Ge)
    Ballina skrev 2021-10-31 19:12:11 följande:

    Jo alltså jag hade ju ett glapp där mellan min utländska anställning och min svenska, endast 5 dagar. Dock så fanns det något 3 månadersskydd som jag omfattades av och på så vis skyddades min SGI. När min nya arbetsgivare skickade in inkomstuppgifter så upphörde mitt vikariat slut den 12e december så min FK handläggare räknade "bakåt" 240 dagar från den dagen istället.

    Nej.. han måste välja mellan att fortsätta få a-kassa eller fortsätta SFI studierna eftersom de klassas som "vanliga studier" och man får endast a-kassa samtidigt som studier under en viss tid. Detta trots att SFI studier inte berättigar till CSN. Vet inte om de 5000 du nämner kaske är pengar (på lägstanivå) man kan få via Alfa-kassan? Han ansökte om det men fick avslag. Aktivitetsstöd borde han egentligen kunna få (enligt mig iaf haha) men hans handläggare här har bestämt sig för att han inte har rätt till det, av väldigt orättvisa orsaker.. men det är en annan historia. Har varit ett rent h-vete med dessa olika myndigheter sedan vi flyttade hit och min energi håller på ta slut. Vi ska överklaga så förhoppningsvis löser det sig men det känns lite hopplöst.

    Jag jobbar som sjuksköterska så har tänkt vara hemma under tiden jag ammar iallafall sen får jag se. Kommer nog jobba deltid/extra men det beror på hur det ser ut för min sambo med jobb. Kanske är smartast då att jag lägger semester så långt jag kan och sedan tar ut FP. Förhoppningsvis är bebbe relativt punktlig!


    Har tyvärr för dålig koll på personer som kommer från annat eu-land men rimligen så borde han ju tåckas av något skyddsnät.

    Hoppas det löser sig på något sätt.

    När du kollat om ni kan få bostadsbidrag, har du då tittat på detta utifrån inkomsten du kommer ha som föräldraledig? Alltså inte inkomsten du har när du arbetar?
  • Anonym (Ge)
    Ballina skrev 2021-11-01 09:22:40 följande:

    Tack!! Hoppas jag med ????????

    Har kollat på det, får ut kring 22.000 före skatt och plockar jag ut full föräldrapenning så får jag ut ca 16.200 efter skatt. Har en grundhyra på 10.200, sökte länge och fick inget annat än dyra lgh i vår bostadskö så blev tvungen att ta denna. När jag kollade på FK kassakollen så skulle jag få ut 1200kr i bostadsbidrag om jag vore ensamstående men eftersom vi har gemensam vårdnad så landar vi på "0kr" då jag lägger till honom i uträkningen. Mycket frustrerande!

    Tack verkligen för all hjälp.


    Aha. Skulle testa att ansöka ändå om jag var du om han nu inte har inkomst, man vet ju aldrig?
Svar på tråden Ledighet innan förlossning