• Svalan41

    lagar ni samma mat till barnen som till er vuxna?

    Jag och min sambo har lite olika syn på matlagning och barnen. Jag är uppvuxen med att man ska äta den mat som serveras, medan han tycker att barnen kan få annan mat om dom inte tycker om. Jag tycker man kan få ha "veto" på en maträtt om man verkligen inte tycker om, men sedan får man "gilla läget". Hans barn /mina bonusbarn är 10 och 12 år och där kan det ibland bli tal om att laga annan mat. Känns sådär..

  • Svar på tråden lagar ni samma mat till barnen som till er vuxna?
  • Svalan41
    Fjäril kär skrev 2021-11-05 16:43:19 följande:

    Eftersom jag alltid lagat bra och varierad mat så har alla barn (både bio och bonus) fått mat alla verkligen gillar

    Om jag nån gång vill laga/äta mat som är mer för vuxna och som jag vet att barnen är tveksam till tex surströmming, musslor, dillkött etc så har de fått annan mat.

    Grundregeln här har varit att man lagar mat som alla äter i första hand och att dessa udda maträtter serveras som undantag nån enstaka gång om året och då kvittar det om barnen får pizza istället.

    Jag ser inte vitsen med att laga mat flera gånger i veckan som ingen äter bara för att EN fått för sig att de vill ha det. Där lägger jag in mitt veto. Då får man passa på att äta det på en lunchrestaurang på jobbet om man vill ha det oftare.


    Det är det jag är inne på också. 
  • Svalan41
    Brumma skrev 2021-11-12 03:31:10 följande:

    Bara läst TS.

    Jag har ALDRIG fattat grejen med "barn får äta vad som serveras" om man samtidigt medvetet serverar man barnen inte tycker om..

    Inte sjutton ställer jag mig och lagar mat jag själv inte gillar, eller - om jag åtagit mig att laga mat till heka familjen - man min man inte gillar.

    Om en vän, min mamma eller syster kommer på besök lagar jag inte mat som jag vet att de inte tucker om.. så varför skulle jag göra det med barnen?

    Om det däremot är mat jag vet att barnen gillar, då är det den maten som gäller.

    Tex älskar jag och min man fisk och skaldjur. Barnen - inte alls.. däremot äter de fiskpinnar och fiskbullar, så när vi äter makrill, lax eller torskrygg får de ngn fisk de gillar.

    Äter vi ngt annat vi vet att barnen verkligen inte gillar (tex hade de svårt för grillat kött när de var yngre) är det rätt lätt att göra pasta och korv till dem den dagen.

    Det går även att kompromissa om samma maträtt. Tex älskar jag och min man champinjoner i köttfärsåsen. Barnen avskyr champinjoner. Så då gör vi stora bitar som kan plockas bort.

    Jag o min man äter inte heller samma mat. Jag älskar vissa maträtter han ogillar, och tvärtom. Då lagar vi ofta varsit storkok och sedan får barnen äta vilket som de är sugna på. Det har resultwrat i att ungarna introducerats i väldigt varierad mat ;)

    Låt barnen vara med och bestämma meny någon/några dagar i veckan så deblir delaktiga, då brukar intresset för olika maträtter växa :)


    Nej, folk verkar tro att jag medvetet lagar mat som dom inte gillar och det är inte det jag menar. Jag menar heller inte allergier och specialkost. Men jag tycker inte det ska lagas flera rätter bara för att heller. Och man kommer inte gilla all mat, lika mycket. Man ska uppskatta mat och prova olika, uppskatta att all mat är inte lika god - och det är ok. Varierad mat är viktig för att få i sig olika näringsämnen som inte får plats i en måltid, få maträtter. Man får ha sina veto men man ska klara av att äta mindre gott.
Svar på tråden lagar ni samma mat till barnen som till er vuxna?