Inlägg från: Anonym (G) |Visa alla inlägg
  • Anonym (G)

    Betalda studier från ag och csn

    Jag kan inte se att det inte skulle vara lagligt. Tänk såhär. Om du hade arbetat 100% och studerat 50% utöver det så hade du absolut fått ta CSN. Med enda problem om du överstiger fribeloppet.

    Är det så att du har vanliga lån (bostadslån) så skulle jag absolut fortsätta ta lönedelen om jag var du och betala av på bostadslånet med detta. CSN-lånen är väldigt fördelaktiga gällande ränta och är dessutom personliga

  • Anonym (G)
    Anonym (Maria) skrev 2021-11-10 09:23:00 följande:

    Det förstår jag. Men bara så att man inte tänker just som att man lånar till bra ränta nu och sen sitter i skiten senare. Du kanske kommer på att du vill byta karriär som 40+. Och visserligen har du då kunnat köpa ett eget boende men du har inget csn kvar. Och du kanske har kostnader som gör att du inte kan leva utan inkomst ett år även om du skulle vilja studera. Så tänk till. Det är få som har förmånen att få studera med lön så jag skulle nog bara vara glad för det.


    Man har ju ganska många veckor med CSN. Om ts inte pluggat tidigare så kommer hen ha CSN kvar (för denna utbildning var väl inte så lång).

    Ts tänk på att inte ta ut typ 50% CSN fördelat på 2,5 dag. Då slösar du lika många dagar som om du tar 100%.

    Och då menar jag alltså att 100% är motsvarande 20h. Alltså 100% av dina studietimmar.

    Vill du bara ta motsvarande 50% av dina studietimmar (alltså 10h) så lägg CSN på 100 % men under en kortare period istället.

    Inget hindrar heller att ts sparar sitt studiebidrag inför framtiden om det är så att hen får för sig att studera om fem år igen och inte har CSN kvar att ta då
  • Anonym (G)

    Tilläggas bör att efter 47 år minskar antalet veckor med rätt till studiemedel, så beroende på ts ålder finns ingen anledning att spara på detta

  • Anonym (G)
    Anonym (Maria) skrev 2021-11-10 13:23:16 följande:

    ...fast har man för avsikt att köpa boende tex så har man nog inga pengar kvar om fem år. CSN är en jättefin förmån vi har, tillsammans med det faktum att det är gratis att läsa på högskolan. GRATIS! Det är till syvende och sist en moralisk fråga hur man vill göra. Men man ska inte missbruka det. 

    Och vem som helst kan komma på som äldre att man vill byta bana. Min bror är 35 och började läsa till läkare precis, är redan socionom så kommer inte ha täckning för alla sina år som studerande. Vad som helst kan hända.


    Om ts nu har lön så är det knappast problem att spara både lånet och och bidragsdelen? Och om nu ts köper boende för bidragsdelen så är isf ekonomin bättre den dagen ts vill studera igen pga lägre kostnader efter som ts då har ett mer fördelaktigt lån på boendet. Ts använder då lånade pengar från CSN ustlller för pengar från banken?

    Förstår ärligt inte folks problem med att förstå att detta är smartare ekonomiskt.

    Klarar man inte av att spara pengarna så ska man naturligtvis inte låna för att kunna konsumera mer
  • Anonym (G)
    Glinda från Oz skrev 2021-11-10 13:41:55 följande:

    Har man rätt till studiemedel har man också rätt till lån. Däremot är det onödigt att låna pengar och sätta sig i skuld helt i onödan så det är inget jag rekommenderar. 


    Detta är väldigt fördelaktiga lån så om man kan ha studielån istället för bostadslån så är det oerhört mycket smartare att låna från CSN och använda till bostad istället för banklån
  • Anonym (G)
    Glinda från Oz skrev 2021-11-10 15:08:30 följande:

    Det är sant men otroligt cyniskt och fel att utnyttja och mjölka systemet på det sättet. En sorts lagligt bidragsfusk. (Observera att jag sa lagligt jag vet att det inte är juridiskt fel)


    Nu pratade jag generellt och inte om ts specifikt,

    Själv hade jag exempelvis kunnat leva på sparare pengar när jag studerade ett halvår. Jag valde att ta studielån och spara dessa pengar till framtida bostadsköp. Mao kan man se det som att jag egentligen levde upp mina sparpengar då. För pengarna som nu ligger på mitt konto (motsvarande summa jag lånat från CSN) ser jag som pengar som antingen skall tillbaka till CSN i form av avbetalning eller användas till husköp.

    Jag anser inte att jag har mindre rätt till studiemedel för att jag sparat hårt hela mitt liv.

    Men i ts fall blir det naturligtvis en mer moralisk fråga
  • Anonym (G)
    Glinda från Oz skrev 2021-11-10 15:08:30 följande:

    Det är sant men otroligt cyniskt och fel att utnyttja och mjölka systemet på det sättet. En sorts lagligt bidragsfusk. (Observera att jag sa lagligt jag vet att det inte är juridiskt fel)


    Det jag besvarade var att du ansåg att man inte bör låna pengar och sätta sig i skuld i onödan. Så att du förstår att det inte var det moraliska i ts fall jag pratade om
  • Anonym (G)
    Anonym (Maria) skrev 2021-11-11 09:34:51 följande:

    Du förutsätter väldigt många saker som ingen av oss har en aning om. Att man har lägre lån om x antal år är väldigt stor skillnad i ens vardagliga ekonomi än att man inte längre har rätt till csn. Jag läser på heltid nu och får ca 11000kr per månad. Det är 1/3 av min vanliga inkomst. Ur den aspekten spelar det ingen roll att jag och min man har amorterat som fan på vårt bolån.

    Och vår ekonomi hade förstås varit ännu mer ansträngd om jag inte fått dessa 11000kr utan noll pga redan tagit ut CSN (fast jag kanske inte riktigt behövde).

    Så visst, det är redan fastställt i den här tråden och allmänt känt att CSN-lån kommer med bra villkor. Men man bör inte ta CSN "bara för att".


    Ni hade varje månad sparat pengar på ränta. Bidragsdelen hade varit kvar. Troligen hade möjligheten funnits att ta lån på bostaden om det nu visade sig nödvändigt pga ingen CSN.

    Jag tror helt ärligt inte du förstår konceptet
  • Anonym (G)
    Anonym (Maria) skrev 2021-11-11 11:45:36 följande:

    Seriöst, ta lån på bostaden för att läsa på högskola? Har nu noll inkomst pga noll csn så hade du förmodligen inte blivit beviljad det. Eftersom det idag krävs en viss inkomst för att få låna. Inte bara att du har säkerhet (något av värde) att belåna. Men det vet du säkert.

    Jag hade personligen sett det som ett nederlag om jag hamnat där men visst. 

    Jag tror inte du förstår att en inte som yngre (ingen aning om ts ålder) kan veta hur ens liv kommer att utspela sig. Antalet terminer med csn är begränsat. Det är inte lätt, om ens möjligt, att veta hur ens framtida karriär och yrkesliv kommer utspela sig. 

    Det är dock inte relevant här.


    I det läget ser man väl rimligen till att låna innan man isf påbörjar sina studier? Sedan är det som du säger naturligtvis svårt att få lån.

    Det jag menar är att oavsett om ts tar ut CSN nu eller om 5 år så är det fortfarande samma summa pengar . I slutändan blir inkomsten precis densamma. Med skillnaden att den som har ett bostadslån under dessa år sluppit räntekostnad genom att betala av det lånet.

    Jag är inte för att låna för att konsumera nej, men gör man inte av med det man lånar så finns dessa pengar kvar. Det har i slutänden inte resulterat i en lägre inkomst.
  • Anonym (G)
    momjanet skrev 2021-11-11 12:11:03 följande:

    Jag antog det.

    Så här är det. AG betalar ut din lön under studierna men den lönen får AG från staten och det äldreomsotrgslyft som regeringen var initiativtagare till. Sen får du lön för det arbete du gör.

    Det betyder att bara för att AG betalar ut 100% lön så är det bara 50% som kommer från AG, resterande kommer från staten. >Så det är inte en vanlig lön du får även om det ser ut så på lönebeskedet.

    Det ger konsekvensen att du inte kan få statliga bidrag samtidigt (CSN) samtidigt som du får lön som staten betalar för exakt samma sak (studier).

    CSN kommer att komma underfund med det här så småningen om.  De är stenhårda nu för tiden så det handlar bara om tid innan de kollar upp dig, exakt vad du studerar och hur det finansieras (statliga bidrag via AG). Det kan ta 3 veckor eller 7 månader, men du kan vara säker på att de kollar.

    Idag är det bara ett misstag och du kommer få betala tillbaka + ränta men ju längre tid du väntar desto allvarligare blir de då utgår ifrån att det handlar om rent lurendrejeri.

    Det är inte så himla svårt egentligen. CSN är till för att finansiera studier när man inte har någon som helst inkomst.  För att även mindre bemedlade ska kunna studera och inte bara snorrika. Du har en inkomst, du går en utbildning och staten finansierar dina studier.

    Det du behöver göra är att ringa CSN redan idag, helst igår.


    Ts hade ju redan pratat med csn?
Svar på tråden Betalda studier från ag och csn