• momjanet

    Betalda studier från ag och csn

    Är det äldreomsorgslyftet? Det ser ju ut så efter initiativ från Regeringen.

    Saken med den är att du får dina studier betalda av arbetsgivaren (som sedan får ersättning för den delen av staten). Det innebär att du inte har rätt till CSN samtidigt utan kommer att bli återbetalningsskyldig + ränta.

  • momjanet
    Evaaa123 skrev 2021-11-10 14:47:24 följande:
    Det är min lön som betalas med medel från staten inte utbildningsplatsen i sig. Hade kommunen betalat för en plats åt mig eller betalat för att få en speciellt utformad utbildning för mig/andra anställda hade läget varit annorlunda. Då hade det sätts som en uppdragsutbildningen som kostar pengar. Varken jag eller arbetet betalar något för att jag ska studera. Jag får själv betala kurslitteratur och resorna till Göteborg viket ligger mer än 30 mil från mig. Men det hela är skevt men CSN svarade att bara det inte är en uppdragsutbildningen så har du rätt till studiemedel.
    Du glömde visst svara så jag frågar igen, är det äldreomsorgslyftet?
  • momjanet
    Evaaa123 skrev 2021-11-10 19:39:01 följande:
    Och det är halva lönen jag får för att plugga på arbetstid, andra delen jobbar jag för och får självklart lön för den delen. Jag ser det väl på så sätt och även csn verkar göra det att jag får helt vanlig lön av min arbetsgivare men arbetesgivaren har fått medel så de ska kunna ge mig full lön även om jag studerar på en del av min arbetstid istället för att jag ska behöva ta tjänstledigt eller jobba full tid och studera vid sidan av. Det som jag funderar på är väl ändå om det kan bli galet eftersom halva min egentligen är finansierad av ett bidrag, om tex jag skulle kunna bli skyldig arbetsgivaren eller tom. Staten pengar. Mina tankar far åt alla möjliga håll hehe
    Jag antog det.

    Så här är det. AG betalar ut din lön under studierna men den lönen får AG från staten och det äldreomsotrgslyft som regeringen var initiativtagare till. Sen får du lön för det arbete du gör.
    Det betyder att bara för att AG betalar ut 100% lön så är det bara 50% som kommer från AG, resterande kommer från staten. >Så det är inte en vanlig lön du får även om det ser ut så på lönebeskedet.

    Det ger konsekvensen att du inte kan få statliga bidrag samtidigt (CSN) samtidigt som du får lön som staten betalar för exakt samma sak (studier).
    CSN kommer att komma underfund med det här så småningen om.  De är stenhårda nu för tiden så det handlar bara om tid innan de kollar upp dig, exakt vad du studerar och hur det finansieras (statliga bidrag via AG). Det kan ta 3 veckor eller 7 månader, men du kan vara säker på att de kollar.
    Idag är det bara ett misstag och du kommer få betala tillbaka + ränta men ju längre tid du väntar desto allvarligare blir de då utgår ifrån att det handlar om rent lurendrejeri.

    Det är inte så himla svårt egentligen. CSN är till för att finansiera studier när man inte har någon som helst inkomst.  För att även mindre bemedlade ska kunna studera och inte bara snorrika. Du har en inkomst, du går en utbildning och staten finansierar dina studier.

    Det du behöver göra är att ringa CSN redan idag, helst igår.
  • momjanet
    Anonym (G) skrev 2021-11-11 12:33:45 följande:
    Ts hade ju redan pratat med csn?
    Då såg du även att den handläggaren inte kunde svara? Så nej, TS har inte pratat med CSN och fått besked.

    Grejen är att TS inte är tjänstledig. De inom äldreomsorgslyftet är inte tjänstlediga. De studerar under arbetstid. Studierna ska vara schemalagda precis som alla andra arbetspass.  Utbetalt CSN är därför felaktigt och TS kommer att få betala tillbaka det.

    Att CSN beviljar det är inget konstigt eftersom det finns rätt många som läser vård&omsorg på gymnasiet/komvux och tvingas finansiera sina studier med just CSN. Det är ett misstag men CSN anser mest troligt att TS skulle ha insett själv att man inte kan få dubbel ersättning för samma jobb så att säga.


    Det här är specialregler och därför skriver inte CSN om det på hemsidan då allmänheten inte har något särskilt intresse av det, antar jag i alla fall.
     
Svar på tråden Betalda studier från ag och csn