Inlägg från: Anonym (Z) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Z)

    Vem har rätt till sex i praktiken tycker ni?

    TS, vad tycker du själv i frågan? Vem har rätt till sex?

  • Anonym (Z)
    Anonym (man) skrev 2021-11-22 11:08:29 följande:

    Alla har väl rätt till sex, likaväl som alla har rätt till att bli älskade och omtyckta. Men ingen kan tvinga någon att älska eller tycka om en annan och inte heller ska någon tvingas ha sex med en annan mot sin vilja. Att ha rätt till en sak innebär inte rätt till att tvinga någon annan att uppfylla denna rättighet.


    Jo, en positiv rättighet innebär alltid att någon annan har en skyldighet. Du kan inte säga att någon har en positiv rättighet (som t.ex. sex) samtidigt som du säger att ingen har skyldighet att tillgodose denna rättighet. Den rimliga slutsatsen är naturligtvis istället att sex inte är någon rättighet. Ingen har rätt till sex. Av samma anledning har ingen heller rätt att bli älskad och omtyckt. Ingen är ju skyldig att tycka om eller älska någon. Personligen tycker jag dessutom att det finns människor som inte förtjänar kärlek, även om det faktiskt finns någon som älskar dem. Folk som mördar, våldtar och torterar t.ex, och som själva saknar förmåga att känna kärlek och empati. Tycker du t.ex. att en sådan som Peter Scully förtjänar att bli älskad och omtyckt?

    en.m.wikipedia.org/wiki/Peter_Scully
  • Anonym (Z)
    Anonym (man) skrev 2021-11-22 17:23:06 följande:
    Nu talar vi inte juridik utan allmänmänsklig moral. En rättighet i det här sammanhanget är ett uttryck för vad som är moraliskt riktigt, inte ett bindande kontrakt för någon att uppfylla det. Ingen människa föds ond av naturen men alla har potential att bli hatfyllda och begå illdåd om de behandlas illa själva och fostras i en omgivning som uppmuntrar hat och våld - Hitlerjugend är ett bra exempel. Att en massmördare inte förtjänar vare sig kärlek eller respekt innebär inte att denne en gång i tiden inte var ondskfull och då faktiskt förtjänade just kärlek. Inte ens Hitler eller Stalin var monster när de var småbarn.
    Det spelar ingen roll om vi pratar om juridik eller moral. Om du tycker att alla har rätt till sex, så måste du också anse att det är andras skyldighet att se till att alla får sex. Annars resonerar du ologiskt.

    Så när du sa att alla har rätt att bli omtyckta och älskade, så talade du bara om barn? Det var väldigt otydligt, i så fall.

    För övrigt är de flesta forskare överens om att psykopati o. dyl. orsakas av en kombination av arv och miljö, inte endast miljö, som du verkar hävda. Och nej, alla har inte en potential att begå illdåd av den karaktär som exempelvis Hitler eller Peter Scully begick. Det finns otaliga exempel på personer som vuxit upp under fruktansvärda förhållanden och ändå inte utvecklats till empatilösa sadister. Sannolikt beror detta på genetiska skillnader.
Svar på tråden Vem har rätt till sex i praktiken tycker ni?