Inlägg från: Anonym (D) |Visa alla inlägg
  • Anonym (D)

    Gemensam ekonomi

    Anonym (Z) skrev 2021-11-26 12:57:09 följande:

    Ni får ju sätta er och prata igenom ekonomin, det borde ni gjort före barnen. Men bättre sent än aldrig. Det finns inget rätt eller fel men man måste vara överens och det är ni ju uppenbarligen inte.

    För egen del föredrar jag separat ekonomi så att jag har full kontroll över min ekonomi.


    Exakt så.

    Fast jag förespråkar gemensam ekonomi då ni bor gemensamt, har gemensamma barn, gemensamma utgifter och båda tycks jobba, då tycker jag er tid är värd lika mkt även om era respektive arbetsgivare värderar era timmar ojämnt.

    För ni har väl även gemensamma mål som t.ex. resor, bostad, drömmar m.m. att spara till? Eller ska mannen åka till spanien medan du får nöja dig med sveg? (No hard feelings svegbor)

    Vi kör allt in på samma konto, tar lika många tusen var till egna fickpengar och resten går till räkningar, sparande, bilutgifter, resor, barn m.m. en med tiden finjusterad budget som funkar skitbra, aldrig nå tjafs, finns alltid en avsedd buffert när däcken måste bytas eller diskmaskinen pajar
  • Anonym (D)
    Anonym (Z) skrev 2021-11-26 21:33:19 följande:

    Det är många faktorer som spelar in. Själv har jag högre lön än sambon, men jag har också lagt en del pengar på mina egna intressen. Så vi har haft ungefär samma pengar att skeppa in till gemensamma mål som bostad, resor, barnens fritidsaktiviteter. Nu har vi båda god inkomst. Det du beskriver är ju mer om den ena har väldigt låg lön.


    Har inte din make också nåt intresse att lägga pengar på då?

    "L" exempel kanske var lite överdrivna men var nog för att belysa det ojämställda med delad ekonomi inom en familj precis som jag gjorde, att alla familjemedlemmar ska ges samma möjligheter
  • Anonym (D)
    Anonym (J) skrev 2021-11-27 11:00:07 följande:

    Alla familjemedlemmar kan ha samma möjligheter att tjäna pengar om de utbildningar sig och arbetar.

    På vilket sätt är det jämställt att den ena personen inte jobbar och lever på sin partner ?

    Vill någon inte arbeta är det självklart att de inte får in lön.

    De flesta håller nog inte med om att sugardejting är jämställt.


    De flesta håller nog med om att tråden inte handlar om sugardejting utan om ett par med ojämn inkomst som inte kommit överens om familjens ekonomi. Där kvinnans möjligheter sänks ytterligare för att den högre avlönade maken tycker att hon ska betala lika mkt trots att hon även tycks ha inkomstbortfall pga föräldraledighet.

    Hög utbildning lönar sig inte i vissa branscher, om man valt en sådan bransch, ska det även synas på tallriken? Blodpudding på ena och oxfile på den andras?

    Ena har liftkort för hela skidresan medan andra bara har råd med ett 2h-kort?
  • Anonym (D)
    sextiotalist skrev 2021-11-27 15:56:52 följande:

    Hur gör ni med gemensam ekonomi när den ena vill ha dyra märkeskläder och den gemensamma kassan går till det?

    Eller när någon tar av den gemensamma kassan och köper en båt eller motorcykel.


    Kan bara svara för egen del, vi har en egen summa varje månad som vi gör vad vi vill med, som egen hobby och egna kläder, vill jag köpa gucciväskor, motorcykel, båt eller aktier gör jag det med den delen.

    Vi har nog uppåt 10 konton för olika ändamål där vi för över uträknade summor månatligen med autoöverföring, t.ex. löne/huskonto för allt som rör huset plus mat, fordonskonto för allt ifrån drivmedel till däck och reparationer, resspar, barnkläder, fickpengar, egna sparkonton, bolånekonto för ränta o amortering.. kan nog påminna lite om företagsekonomi och låta onödigt krångligt, men det är inarbetat och överenskommet och har aldrig varit något ekonomiskt tjafs under våra 15år.

    Inkomstfördelning 34/66%
Svar på tråden Gemensam ekonomi