• nnnnnnnn

    Tonåring som inte haft mens på ett halvår

    Anonym (Linda) skrev 2021-12-25 21:40:09 följande:
    Testerna visade ingenting, normala nivåer av allt osv så vi fick en läkartid i början av januari för vidare utredning. Åtminstone ingen av de läskigare sjukdomarna som är orsaken vilket ju är en stor lättnad!

    Antar att ni testat eller kommer testa för TUrners syndrom. Det var iallafall det jag direkt kom att tänka på.


    Har klippt ut det som slog mej:


    När ska man misstänka Turners syndrom?


    Det finns tillfällen i en flickas/kvinnas liv då man kan misstänka Turners syndrom; vid födseln, under uppväxten om avstannad tillväxt och/eller utebliven pubertet (=primär amenorré) eller om man puberterat men menstruationerna upphör (sekundär amenorré) samt vid infertilitet.


     


    Lycka till med allt!

  • nnnnnnnn
    Anonym (Linda) skrev 2021-12-27 11:38:14 följande:
    Eh va? Jag har uttryckligen sagt att jag inte oroar mig för att hon skulle vara gravid utan för sjukdom. Antingen har du inte läst tråden eller så läser du in något eget märkligt baserat på egna upplevelser. Hon är inte gravid, som sagt.

    Jag läste på om detta innan jag tog kontakt med vården. Det verkar vara vanligt men åtminstone några mer symptom än bara utebliven mens - och hon har inga andra av de karakteristika som beskrivs. De kollade även sködkörtelhormon och lite annat vid testerna och allt såg normalt ut så jag hoppas verkligen inte att det är något sådant.
    Som du skrev så är det vanligt med mycket få eller knappt några symptom alls och det är också vanligt att ingen diagnos sätts. Man uppskattar att det finns ett par hundra utan diagnos, som antagligen aldrig kommer upptäcka att det har Turners.

    Givetvis hoppas man på en annan förklaring, men det är ju bra att ni har koll på detta och gör en genkoll.
Svar på tråden Tonåring som inte haft mens på ett halvår