¨Kommer ni äta på IKEAS julbord?
Har de grönkål? Om inte, nej.
Har de grönkål? Om inte, nej.
Hur blir grönkål juligt? Brukar själv stoppa det i ramens nudlar, inget jag vill ha till jul direkt.
Håller med om att det ska vara grönkål på julbord men äter du det endast vid jul?
Jag äter grönkål varje vecka. Gott och nyttigt.
Under 1700-talets slut och 1800-talet var det väldigt inne bland den övre borgerligheten, storbönder och lågadeln (Högadeln tyckte detta beteende var vulgärt) att besöka fattiga borgare, fiskare och bönder för att se hur de firade jul, vad de åt osv. Det var trendigt, hippt och se så de tar tillvara på allt och gör olika maträtter av fasen vad smart. (var väl mer av nödvändighet än att man kände sig särskilt smart egentligen) Gör korvar av rester, använder sig av spadet/flottet osv osv.
Traditionen bland de rika var dyr mat, rostbiff, stora stekar, sjöfågel, vilt. Inte så mycket gris och fisk (var det fisk var det dyr fisk) eftersom rika reste mer, och hade kontakt med andra rika så delade de kunskaper vad fattiga åt till jul från där de bodde.
Allt fattigt var coolt. Däribland grönkål i grädde, härsken sill i nån konstig lag och tusen andra fattiga grejer. Så julen blev att man tog alla grejer de fattiga firade med, samtidigt som man behöll sina egna traditioner och gjorde julbord med hundratals olika fattigrätter och rikemansrätter från runt om i Sverige.
Grönkålen är väl från nån fattig halländsk torpartant som för en timme av sitt liv ansågs väldigt intressant och cool och rika tanter stod och trängdes i hennes lilla torparstuga uppradade och tittade imponerat när hon lagade till detta och de fick smaka av det.
Lite som dagens hipsters. Man är inte fattig och efter, men de tycker det är coolt att vara fattig och efter.