• Loet

    Jag är utländsk och vill fira jul,,Hur?

    Julmat, julklappar, jultomte, julgran, julgodis och Kalle Anka på SVT1 kl 15.00 har nog de flesta som firar jul i Sverige.

    Jag brukar ha åtminstone följande på mitt julbord:
    - Skinka (fläskkött)
    - Revbensspjäll (fläskkött)
    - Olika typer av inlagd sill (finns färdig att köpa i burk och finns många olika recept på nätet mina favoriter är Senapssill och Skärgårdssill)
    - Gravad lax och gravlaxssås (finns att köpa färdigt annars går det att grava själv men tar ett par dagar Gravad lax på färsk lax | Recept ICA.se)
    - Rökt lax (går att röka själv men kräver särskild utrustning så om du ej har en rök är det enklast att köpa färdig)
    - Janssons frestelse (Janssons frestelse | Recept ICA.se , dock brukar jag minska mängden ansjovis)
    - Rödbetssallad (jag brukar köpa färdig men det går att göra själv)
    - Köttbullar (Klassiska köttbullar | Recept ICA.se, att göra själv är mycket godare än att köpa färdiga)
    - Prinskorv (innehåller fläskkött)
    - Rödkålssallad (Rödkålssallad med rostade solrosfrön | Recept ICA.se)
    - Kokt potatis
    - Ägghalvor med räkor (Ägghalvor - Recept - Recepten.se)
    - Bröd
    - Smör
    - Gräddost

    Julgodis som jag alltid gör:
    - Knäck (Klassisk knäck - Recept | Arla)
    - Ischoklad (Ischoklad | Recept ICA.se, mörkchoklad är inte alltid så populärt bland barnen så jag brukar ha 50% ljus och 50% mörkchoklad samt hälla i kokosflingor)

    När det kommer till jultomten finns två olika traditioner i Sverige:


    att jultomten kommer på natten och lägger paketen under julgranen eller
    att jultomten kommer med julklapparna på dagen/kvällen och delar ut julklapparna.
  • Loet
    Anonym (XXX) skrev 2021-12-07 13:15:12 följande:
    Har du en annan religion? Om inte, undrar jag varför det är så viktigt för dig att dina barn ska undanhållas, att Julen handlar om Jesu födelse? Att man sedan kan ta in även gamla och nya traditioner som inte direkt är kopplade till Jesus, är en annan sak. Men om ett barn skulle berätta för mig, att deras familj firar Tomten eller (Kalle Anka) på Julafton, så skulle jag nog tro att föräldrarna lider av något begåvningshandikapp. Det skulle jag även tro, om de firade Påskharen eller hönssläktet på påsken...
    Kristendomen kom till Sverige på 1000-talet men firandet av jul i Sverige är mycket äldre än så. Julen var en högtid när vänner och släkt träffades även de avlidna (därifrån kommer traditionen att lämna mat framme till avlidna släktingar på julnatten). 

    Ordet jul kommer från att jul firades i månaden ylir (vilket är det samma som jul), Det hette att man drack jul.

    Firandet bestod i huvudsak av att äta gemensamma måltider och skålande till olika gudar såsom Oden, Tor, Frey mm. Brödet bakades på ett speciellt sett till julen och var en viktig del av firandet såsom ölet. I Sverige är idag fortfarande både överflöd av mat och olika sorters julöl tradition. 

    Under julnatten var enligt forntida religion i Sverige guden Oden ute och ledde de som dött vars själar var hemlösa. Det ansågs allmänt som att mörka krafter såsom spöken samt andra övernaturliga varelser var i rörelse i juletid och att man skulle hålla sig inomhus när det var mörkt för att inte råka illa ut.

    När Sverige sedan blev kristet blandades traditionerna av svenskt julfirande med firandet av Jesus födelse. Så jul är inte endast ett firande av Jesus födelse utan också en ännu äldre svensk folklig tradition. Idag är Sverige ett av världens mest sekulära länder men traditionen att fira jul finns kvar och har dessutom överlevt två olika religioner.
Svar på tråden Jag är utländsk och vill fira jul,,Hur?