Inlägg från: Anonym (Alkoholist?) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Alkoholist?)

    Alkoholister som vill nyansera sitt problem?

    Jag kan känna mig en smula förundrad över att så mycket idag kommer ut och pratat om att dom har haft alkoholproblem men att dom har lärt sig eller HÅLLER på att lära sig att dricka måttligt.

    Detta kan även vara offentliga personer som får tv utrymme att sitta och prata om hur odrägligt dom levt. Hur dom skämt ut sig gång på gång, haft gråtande barn, kompisar som gått som poliser efter dom och gömt deras sprit för att dom varit helt urspårade.

    Argument till att dom inte skulle vara riktiga alkoholister är sånt som att ?min fru sa att jag fick välja mellan alkoholen eller henne. Men min fru skulle jag aldrig bett mig om detta om det inte var så att hon visste att jag va stark nog att välja själv. Jag kunde välja bort alkoholen, hon visste om detta.?

    Andra personer berättar om hur det idag köper små flaskor bara eller om dom försöker dricka kontrollerat måste dom sitta där med dl mått eller hälla ut alla flaskor om dom haft middag.

    Det är inte för mig något konstigt egentligen att alkoholister på helt orimliga sätt försvarar sitt missbruk. Men varför godkänner bokförlag, journalister m.m att dessa individer ska få ett så stort utrymme?

    Och såhär, om man vet att man sårar otroligt många, ens relationer har spruckit, ens barn har varit ledsna enbart pga ens alkoholkonsumtion.

    Va är då syftet med att lära sig att dricka alkohol?

    Det finns alkoholfria alternativ idag som är jättebra. Så varför vill man ta den risken?

  • Svar på tråden Alkoholister som vill nyansera sitt problem?
  • Anonym (Alkoholist?)
    AndreaBD skrev 2021-12-07 17:00:28 följande:

    Det där är svårt. Man måste ju först ha klart för sig: Vad är en alkoholist? Vart går gränsen? Jag är fortfarande inte helt säker på det. Visst, man säger att man är det om det verkligen påverkar ens liv. Men det är också svårt att veta när någon är där..... Plus att det förstås finns människor som missköter sig även när de inte än är alkoholister. Dvs. det hänger lite på hur skötsam människan var innan. 

    Kan man dricka något om man har varit alkoholist? Måste man avstå för alltid? 

    Jag vet inte helt säkert, men jag skulle säga att det åtminstone är en onödig risk man tar. Om personen inte har kunnat hantera det tidigare, så verkar det som en bättre idé att låta bli. Och då kan det också vara olämpligt att f.d. alkoholister går ut med att de faktiskt kan dricka lagom nuförtiden. Det kanske triggar andra. 

    Om någon vet bättre - t.ex. om det verkligen är nödvändigt att låta bli helt - så skulle det vara intressant att höra. 


    Alltså det finns självklart nyanser. Men om ens barn gråtit massor över det och mår/mått riktigt dåligt av ens alkoholkonsumtion.

    Jag har en närstående som håller på att lära sig att dricka alkohol måttligt. Han har tidigare druckit en liter starksprit om dagen, detta gör ju att han dagligen kör rattfull. Han kan minska i perioder, sådär tre veckor och sedan skiter det sig för honom igen. Men han ska lära sig att dricka måttligt, han ska bli en annan människa?.. Han har inte problem med spriten. Att JAG och alla andra får ta ansvar för hans elände sedan är han lyckligt ovetandes om. För att han är minsann inget fyllo, han har gått över till vin nu under en period och sitter nu och prata om olika druvor?. Men nu verkar inte det vara kul att prata om druvor längre så nu har han börjat ta sikte mot whiskey istället. Och gärna dom sorterna med den högsta alkoholhalten?.

    Han är fortfarande övertygad om att han kommer lyckas. Jag själv är mer orolig över att hans kropp inte ska orka mer snart.
  • Anonym (Alkoholist?)
    AndreaBD skrev 2021-12-07 23:53:01 följande:

    Jag vet. Mina barns pappa är alkoholist. Och han tror på allvar att han kan dricka måttligt. Vilket han gör i perioder..... och super mer emellanåt. Det får jag ibland veta av andra, jag skilde mig för många år sedan. 

    Men det är viktigt att du inte tar ansvar ÅT honom. Annars har han ingen anledning att sluta. Så som det är nu är du medberoende. Folk som super har världens sämsta självinsikt. Du kan inte hjälpa honom. Bäst är egentligen om han verkligen får misslyckas så att han kanske kommer till insikt. Men chansen är liten oavsett. Men den är i alla fall lite bättre om han får känna konsekvenser.


    Men det va inte det min poäng va egentligen? utan när medier lyfter fram personer som sitter och förnekar sitt missbruk i tv exempelvis. Och liksom uttrycker sånt som att min fru skulle aldrig ställt krav om det inte va för att hon trodde att jag hade ett val att sluta dricka?.

    Nej, ställa krav är något man som anhörig tvingas göra. Något vi av sjukvården uppmanas att göra. Att en alkis sedan kan göra en egen omskrivning på detta är bara frustrerande.

    Intervjua lite anhöriga till alkoholister som säger att deras anhöriga har lärt sig att dricka och fråga va dom tycker. För frågar jag någon som dricker en liter sprit om dagen om den har ett beroende eller ett problem så är det verkligen inte så?. Den har på sin höjd en dålig period i livet enligt den själv då. Att denna period pågått i 20 år eller mer är en annan femma.

    Eller så går dom en kurs i mindfulness och ska börja få kontakt med smakerna i vinet istället. Börja studera druvsmaken, så då är dom inte alkoholister längre utan har ett intresse för viner?. Att det blir fyra stora flaskor om dagen handlar ju då om hur god smaken är och dom har ju kontroll och arbetar ju?.
Svar på tråden Alkoholister som vill nyansera sitt problem?