Inlägg från: Anonym (Nyanserade problem) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Nyanserade problem)

    Alkoholister som vill nyansera sitt problem?

    Jag tänker att vi behöver människor som beskriver sin verklighet och sina problem på ett sätt som kan hjälpa andra med liknande problem att komma vidare.

    Att bara ha en bild av vad som är alkohol-problem tror jag personligen blir skadligt. För då blir det ju en bild man inte kan identifiera sig med och alkoholisten blir någon annan.

    Folk som har problem med alkohol, har naturligtvis olika problem. Vissa har perioder då det är värre och vissa riskerar skada andra när de dricker.

    Att tänka att alla typer av alkoholproblem ska lösas med fullständig nykterhet, för säkerhets skull, är att det blir väldigt mycket antingen eller. Alkoholproblem är precis som mycket annat inte bara ett problem, utan snarare ett litet kluster av problem.

  • Anonym (Nyanserade problem)
    källkritik skrev 2021-12-07 14:07:11 följande:

    Men dom beskriver det ju inte som problem, det är mer tycka synd om sig själva istället för dom som drabbas av deras missbruk samtidigt som man hävdar att man kan hantera sitt missbruk och att egentligen inte är ett så stort missbruk blabla


    Men så är det väl med massor av andra "problem" också. Sådant som inte uppskattas av andra. Om någon alltid kommer sent, inte betalar sina räkningar, är snål, inte städar, lagar äcklig mat....

    Hur stort problem det är för anhöriga varierar ju väldigt beroende på situation.

    Att folk med problem inte alltid själv tycker att det är ett problem, säger ingenting om hur det upplevs för utomstående.

    Personligen ser jag inget problem med att folk som har alkoholproblem försöker dricka mindre och inte orkar se precis alla konsekvenser som deras drickande ställt till det med.

    Alla typer av självbiografiska skildringar kryllar ju av "den egna tolkningen" och så är det.
  • Anonym (Nyanserade problem)
    Anonym (tobbe) skrev 2021-12-07 15:49:47 följande:

    Cancer drabbar inte heller andra på samma sätt, rattnoykterhet och misshandel är ju tyvärr något som drabbar andra pga av missbruk.


    Men såväl rattonykterhet och misshandel är problem som också kan orsakas av människor som inte är alkoholister.

    Om att medge att man dricker för mycket per automatik ska betyda att man är någon som misshandlar folk och kör rattonykter, så fattar jag att folk inte vill medge att de har problem.

    Varenda människa som druckit lite väl mycket nån gång, eller en period kanske inte vill se sig som alkoholist. Precis som varje människa som missat en av barnens kvartsamtal inte identifierar sig med föräldrar som fått sina barn tvångsomhändertagna.

    Att bunta ihop alla typer av alkoholproblem under exakt samma betäckning leder inte till något positivt och konstruktivt.
  • Anonym (Nyanserade problem)
    Anonym (Alkoholist?) skrev 2021-12-08 01:15:46 följande:

    Men det va inte det min poäng va egentligen? utan när medier lyfter fram personer som sitter och förnekar sitt missbruk i tv exempelvis. Och liksom uttrycker sånt som att min fru skulle aldrig ställt krav om det inte va för att hon trodde att jag hade ett val att sluta dricka?.

    Nej, ställa krav är något man som anhörig tvingas göra. Något vi av sjukvården uppmanas att göra. Att en alkis sedan kan göra en egen omskrivning på detta är bara frustrerande.

    Intervjua lite anhöriga till alkoholister som säger att deras anhöriga har lärt sig att dricka och fråga va dom tycker. För frågar jag någon som dricker en liter sprit om dagen om den har ett beroende eller ett problem så är det verkligen inte så?. Den har på sin höjd en dålig period i livet enligt den själv då. Att denna period pågått i 20 år eller mer är en annan femma.

    Eller så går dom en kurs i mindfulness och ska börja få kontakt med smakerna i vinet istället. Börja studera druvsmaken, så då är dom inte alkoholister längre utan har ett intresse för viner?. Att det blir fyra stora flaskor om dagen handlar ju då om hur god smaken är och dom har ju kontroll och arbetar ju?.


    Jag håller inte alls med dig om att man media ej bör lyfta fram folk med små problem, eller folk som förnekar sina problem.

    Det behöver olika perspektiv. Dels anhörigas, men även arbetsgivare, den med problemet, brottsoffer, nyktra fd. missbrukare och fd. missbrukare med måttlig drickande.

    Sen fattar jag att det är provocerande att höra, men så är det. Det får väl ändå anses som rätt allmänt känt att just förnekelse kring problem är ett stort problem vid alkoholism. Är problemet verkligen att detta lyfts fram även i media, eller är det inte alkoholproblem i största allmänhet som är ett problem.

    För oavsett om en person helt försummar sin familj p.g.a alkoholproblem, eller en psykisk sjukdom blir familjen försummad. Oavsett om den rattfulla människan super dagligen, eller "bara denna gången", så är hen fullständigt livsfarlig.

    De tämligen få människor som dricker väldigt sällan, men som misshandlar och våldtar om och när dom dricker är inte alkisar, men likförbannat ett jävligt stort problem för deras offer.
Svar på tråden Alkoholister som vill nyansera sitt problem?