• Ons 8 dec 2021 23:22
  109760 visningar
  788 svar
  +2
  Inlägg från 19977 Visa alla inlägg
  788
  109760

  Vi som planerar barn 2023

  Hej!

  Startar en tråd för oss som planerar barn 2023, vilket förstås är svårt att planera, men drömma och försöka kan man ju göra i alla fall.

  Älskar att läsa sådana här forumstrådar, det är kul att följa andras resa! Berätta gärna lite om era planer och er livssituation så kan vi följas åt!

  Jag fyller 25 och min sambo blir 38 nästa år och vi har inga barn sedan tidigare. Tog ut min hormonspiral i november för att kroppen ska hinna återhämta sig lite innan vi börjar försöka, vi vill börja försöka från och med April/Maj 2022 ungefär. Just nu använder vi kondom och jag trackar min menscykel med en termometer från tempdrop för att få koll på cykeln och ägglossning. Vi ska även resa utomlands över jul/nyår till ett land med Zikavirus - enligt folkhälsomyndigheten/WHO ska man ha skyddat samlag 3 månader efter hemkomst för att inte riskera att bli smittad under en eventuell graviditet. Bor i en 2-rums bostadsrätt på 63kvm men ska flytta till nybyggt hus som förväntas stå klart sommaren 2023. Båda har tillsvidareanställning och jag blir klar med en utbildning nu i december så börjar nytt jobb i Januari. Jag tar en del vitaminer också för att ?optimera? hälsan hehe, har även övertalat sambon att börja ta vissa vitaminer 3 månader innan vi börjar försöka.

  Hoppas innerligt att det inte blir en långdragen resa för oss allihop som försöker!

 • Svar på tråden Vi som planerar barn 2023
 • Tor 9 dec 2021 20:40
  #2
  Anonym (S) skrev 2021-12-09 19:29:29 följande:

  Hej!

  Va roligt med en 2023-tråd! Vi planerar att försöka med syskon till våren. Har en son på 1,5 född sommaren 20. De är ju inte så långt borta ändå, 4-5 månader bara!! Känner att jag inte vet om vi är redo men samtidigt så kan de ju ta lång tid! Tog 2 år att bli gravid förra gången tyvärr, då de verkar som jag inte har ägglossning? fick hormoner för det så kommer kontakta vården rätt fort för att få hjälp med letrozol.

  Vilka vitaminer tar du o hur förbereder du dig inför våren?:) ska bl kul att följas åt!


  Spännande med syskonförsök! Åh vad tråkigt att det tog så lång tid för er, fick ni genomgå fertilitetsutredning då och efter det fick du hormoner för att få igång ägglossning eller hur funkar det? Hoppas det går snabbt för er denna gången! Hur snabbt tog det sig efter att du började med hormonerna?

  Jag tar prenatal/multivitamin som en bas samt utöver det tar jag extra tabletter av zink, magnesium, D-vitamin, järn och fiskleverolja. Har kollat upp maxvärden via Livsmedelsverket så jag inte ska överdosera något hehe.

  Förbereder du/ni er på något sätt eller tar ni det som det kommer? :)
 • Fre 10 dec 2021 21:56
  #4
  Anonym (S) skrev 2021-12-10 10:06:00 följande:

  Ja precis! Kontaktade en klinik efter 9 månader typ. Fick göra utredning som visade att de prover jag tagit inte gett utslag på äl. Så, skulle börja med letrozol redan i maj men då visade ultraljudet en cysta såå fick vänta till december så att den skulle försvinna, sen fick vi äntligen börja behandling och de gick på första kuren:) jag hoppas såklart de ska funka ännu en gång men de vet man ju aldrig.

  Låter som du öser på med vitaminer, så bra!! Jag ska börja med folsyra samt dra ner på koffein, dricker på tok för mycket kaffe. Jag hoppas att de går fort för er också. Vill ni inte börja försöka redan nu? Eller känns de bättre börja i vår?

  Jag har precis slutat med p-piller så väntar min mens o få igång den igen. Sånt vet man ju heller inte hur smidigt kroppen kommer igång efter preventivmedel..


  Ja okey, då förstod du alltså själv redan att du inte hade ägglossning eller att någonting inte riktigt stämde och därför sökte du hjälp så ?tidigt? om man säger så? :)

  Åh vad typiskt med en cysta också, vad tråkigt att behöva vänta så länge extra :( hoppas att ni inte behöver den kuren nu denna gång!

  Ja det är nog smart att dra ned på kaffet! Och att käka folsyra såklart, det finns i mina järntillskott också! Dricker nästan aldrig koffein längre, slutade med det i våras pga problem med mycket huvudvärk som nu försvunnit helt efter att jag uteslutit koffein. Så himla skönt!

  Jo egentligen skulle vi väl lika väl kunna börja försöka nu, det kanske vi får ångra senare om det visar sig ta lång tid att bli gravid liksom? men har snöat in mig på att jag vill hinna börja mitt nya jobb och hinna jobba där i 1 år innan en eventuell bebis kommer hehe. Samt nu när vi bokat resan över jul/nyår och inte vill riskera att bli gravid och smittad med zikaviruset samtidigt, även fast chansen inte är så stor att bli smittad dit vi ska så finns ju ändå möjligheten så det känns bäst att avvakta med försöken tills våren!

  Hoppas din mens kickar igång snart! Vad har du haft för preventivmedel innan första barnet blev till? Skyddar ni er inte alls nu när du slutat med piller eller hur gör ni? :)
 • Lör 11 dec 2021 14:09
  #6
  Anonym (S) skrev 2021-12-11 10:45:28 följande:

  Precis, jag misstänkte något var galet fick inte utslag på äl test bland annat. Hade spiral innan graviditeten. Efter har jag haft p-piller. Tänker att vi inte kommer skydda oss alls eftersom de ändå tog så lång tid. Räknar med iaf ett år denna gången med.

  Just ja, de skrev du ju! Då är de nog klokast att avvakta till våren:) blir ni borta på resan länge?:) jag blir helst gravid i vår också, så illamåendet kommer när man ändå är ledig på sommaren så slipper man försöka dölja spyorna på jobbet. Mådde så illa förra gången, så räknar med samma nu ;) men kan va skönt att sluta nu så kroppen kommer igång med mens, den har alltid varit regelbunden så därför de känns konstigt att jag inte har äl. Men men, man vill planera så mycket men de är ju omöjligt planera sånt här:)


  Jaha okej vad märkligt! Jag som hade för mig att om man får mens så har man ägglossning per automatik! Såvida det inte är en månatlig blödning pga hormonella preventivmedel? Men det var ju tur att det gick å lösa med medicin så ni inte behövde genomgå IVF! Fick du veta orsaken till att du inte har ÄL? Håller verkligen tummarna att det går smidigt för er denna gången, känns ju orättvist om ni ska behöva kämpa så en gång till :(

  Då förstår jag att ni inte skyddar er nu även fast du gärna blir gravid till våren, det är ju så svårt att planera en graviditet som du säger. Man kan ju endast planera när man ska börja försöka liksom. Åh fy det känns ju så svårt att dölja illamåendet när man är på jobbet!! Hur lång period mådde du illa förra gången och när gick ni ut med graviditeten? Och hur känner du inför att vara gravid/föda barn under Corona då? Det har du väl iförsig redan genomgått med första barnet :)

  Vi är iväg på resan i 15 dagar, hoppas verkligen vi kommer iväg! Är så orolig att jag ska få Corona nu innan resan så vi inte kan åka haha. Jag har dock lyckats få Corona 2 gånger detta året redan så det vore ju helt otroligt om det skulle ske en gång till? men men, om vi inte kommer iväg så behöver jag inte vara orolig för Zikavirus iallafall!
 • Sön 12 dec 2021 14:54
  #8
  Anonym (S) skrev 2021-12-11 19:14:44 följande:

  Ja jag trodde också det men tydligen så kan man ha mens utan ägglossning ..

  nej, fick inte veta orsaken. Tar en medicin som kan påverka ägglossning, så det kan vara det som påverkar ägglossning?

  Tack snälla!!jag hoppas också att vi slipper hålla på i år, mådde extremt dåligt av att inte bli gravid, trodde aldrig vi skulle lyckas å många vänner o bekanta blev gravida när vi försökte så de va tufft att ?alla?lyckades bli gravida utom vi typ.

  Jag mådde illa rätt länge. Vecka 16,17 kanske de slutade , minns inte exakt. Men gick ner i vikt de första veckorna då jag kräktes mkt tyvärr.. vi gick ut med den offentligt på Instagram i vecka 25 så rätt sent :) min mans föräldrar fick veta vecka 8 så de fick veta typ direkt samt min bästa vän fick veta samma dag jag plussade. Resten av familj o nära vänner typ vecka 20, efter rutinultraljudet :) tyckte de kändes skönt att berätta rätt sent, speciellt på Instagram å så. Jag var rätt orolig så kändes bra vänta :) o samtidigt skönt att någon vet om det, hur tror ni att ni vill göra? Vill ni berätta o ha alla med hela vägen eller vänta till det är ?säkrare ?berätta?

  Ja, de var inte kul alls att vara isolerad o hemma så mycket, ganska tufft vara mammaledig under corona med. Man får ju tyvärr leva med covid nu, så vaccinerar oss o ska ta tredje dosen om en vecka så kommer ha fått alla doser vaccin iaf. Men lite oro finns, men inte som vid första barnet ändå i o med att de bröt ut då o man inte visste något om viruset alls. Hur känner du kring att va gravid o covid ? Hur många barn vill ni ha om ni får önska?:)

  Åh hoppas verkligen ni kommer iväg!!kanske sista resan innan barn då med?! Vi skulle åkt till Kroatien i maj 20 men himla Corona ställde ju till det. Så de va så surt - hade varit perfekt komma iväg lite. Håller tummarna !!


  Jaha okey, ja mediciner kan säkert påverka fertiliteten! Vad är det för medicin du tar om jag får fråga?

  Usch, kan tänka mig att det måste ha varit tufft när det inte tog sig, speciellt när folk runtom får barn. Berättade ni för vänner och familj vad ni gick igenom innan ni plussade? Jag har en nära vän som kämpat i 1,5 år för att bli gravid och hon mådde jättedåligt pga detta, jag vill verkligen inte hamna i samma situation. :(

  Berättade ni om graviditeten på nåt speciellt sätt för folk? :) Vet att vissa ger en present eller gör något för att avslöja det, inget jag har varit med om dock!

  Hm, vi är lite oense huruvida vi ska hålla det för oss själva eller inte. Jag är väldigt öppen gällande det mesta och vill gärna berätta allt som händer i mitt liv för vänner/familj medan min sambo är lite mer tvärtom hehe. Men jag har ju redan berättat om våra planer för ganska många vänner samt sambons brors flickvän. Min kille vill egentligen vänta med att berätta om en eventuell graviditet till vecka 12, men jag tror inte att jag skulle kunna hålla mig från att berätta haha! Jag tänker att om det skulle bli missfall så vill jag ändå berätta om det så närstående vet om situationen och att man kanske mår dåligt, samt att nu när folk vet att vi tänker försöka skaffa barn snart så lär vi ju inte få några sådana här typiska kommentarer som ?är det inte dags för er snart?? som jag kan tänka mig är störande att få höra om man får kämpa ett tag för att bli med barn! Hur tänker ni kring en andra graviditet? Kommer ni göra som första gången med att berätta för andra?

  Jag har funderat lite gällande att bli gravid och sedan få reda på att det är något avvikande med fostret/barnet och att då få göra valet att göra abort, då hade det nog känts väldigt jobbigt om vi redan berättat om graviditeten för andra och sedan välja att avsluta graviditeten och att behöva berätta för de som visste om det varför man valde abort, ah nej fy vad svårt!

  Åh vad bra att ni vaccinerar er, så du får redan dos 3? Jag har fått mina två första men vet inte när jag kan få tredje dosen här där vi bor? hade varit skönt att få den innan en eventuell graviditet i alla fall, jag skulle nog inte våga ta sprutan om jag är gravid. Nu har jag ju redan haft Corona så hoppas ju inte få det en tredje gång, men hade nog varit lite försiktigare med att vistas i offentliga miljöer med mycket folk om jag blir gravid iallafall.

  Om jag får önska antal barn så säger jag 3! Har alltid föreställt mig en framtid med 3 barn, men det har nog att göra med att jag själv växt upp i en familj med tre barn haha. Hade jag varit hemmafru hade jag nog kunnat tänka mig fler ;) men med ett heltidsjobb känns det svårt att hinna ha tid att engagera sig i fler än 3 barn. Min sambo vill ha 2-3 så vi får väl se hur det blir hehe? dock känns det mycket smidigare med 2 barn, plus att det inte blir två stycken som gaddar ihop sig mot den tredje om man bara har två barn. Haha svårt det där! Hur många barn drömmer ni om?

  Åh jaha var tråkigt att ni inte kom iväg? har ni planer på nån ny resa nu med er 1,5åring?

  Förhoppningsvis blir det sista resan för oss utan barn nu! :D
 • Sön 19 dec 2021 00:42
  #10
  Anonym (S) skrev 2021-12-14 20:09:31 följande:

  Vad jobbigt för din kompis! Hoppas hon snart får ett plus! Jag trodde inte jag skulle påverkas så mycket av att de tog tid för oss men ja de va en väldigt jobbig tid. De var inte mänga som visste om det, men några få nära vänner o familj visste lite att vi försökte iaf! Vi berättade bara rakt ut faktiskt, visade upp ultraljudsbild o så:) tänker att man kan göra de lite roligare nästa gång. Med en tröja som de står big brother kanske? Tycker de är gulligt!:)

  Jag förstår! Ja o min sambo är lite liknande men han är mer öppen o pratar med alla om allt medan jag bara vill berätta för 1,2 vänner sen hålla de för oss själva. Men det är skönt tror jag att någon vet om man går igenom missfall eller att något annat går snett, så man kan få bra stöd om det skulle ske.. vi kommer nog berätta för familj o närmaste vänner tidigt. Man brukar göra ett tidigt ultraljud när man äter letrozol så jag tänker mig att vi berättar efter det ultraljudet isåfall!:) typ i vecka 8. Men ni får göra de som känns rätt, det känner ni när ni är där!:)

  Ja, jag kommer nog göra som dig o vara försiktig om man blev gravid nu, men känns ju såklart skönt att vara vaccinerad iaf!

  Tre låter väl toppen! Vi vill ha två barn sen är vi klara! Hade en tuff graviditet med sonen så känner inte att jag går igenom det fler gånger än en gång till:) dessutom föddes han i v 35 så lite tidigt. vi har faktiskt ingen resa inbokad just nu, vi får se om de blir någon resa till våren men de känns lite svårt planera i dessa tider.. vi kommer nog resa mycket inom Sverige i vår och sommar istället!

  Hoppas verkligen ni kommer iväg!!:)


  Ja jag tror faktiskt att det är nyttigt att berätta för åtminstone någon i ens närhet om vad man går igenom så man inte stänger ute sig själv ur en gemenskap!

  Ja okey, men två barn känns väldigt lagom, en för varje förälder att hålla koll på om man är iväg liksom haha! :)
 • Tor 23 dec 2021 21:52
  #12
  H0nd3ndär skrev 2021-12-19 22:10:16 följande:

  Hej

  Känns rimligt för mig att hoppa på här känner jag. Längtan efter en 4a (och sista!) är stor. Skulle egentligen helst redan vara igång med bebisverkstaden men varken mens eller ägglossning i sikte tyvärr. Yngsta är 6 mån. Förra gången tog det 14-15 mån att få tillbaka mensen. Tänkte försöka fasa ut amningen redan runt året denna gång och hoppas att mensen kickar igång då om den inte redan kommit igång då. Så troligen börjar vi i början av sommaren.

  Har 3 barn 9 år, snart 3 år och 6 mån. Bor i hus, vi har båda tillsvidarejobb och har hunnit bli lite äldre. Jag är 37, maken 39. Åldern gör att jag känner mig lite stressad men vill också ha tätt så att jag kan gå vidare med livet. Bli klar med bebistiden och då älskar jag ändå bebismyset. Nästan lika mycket som jag längtar efter ett sista barn, längtar jag efter att få rensa ut alla bebisprylar och bebiskläder och slippa förvara allt.


  Vad kul och spännande, 4 barn låter mysigt! En stor familj! :D

  Ja okej, hoppas mensen kommer tillbaka snart för dig! Har själva ?bebistillverkningen? varit seg också eller är det mest mensen som varit seg att komma tillbaka tidigare gånger?

  Haha jaså är du trött på alla prylar hemma!
 • Tor 30 dec 2021 05:03
  #16
  Solnel skrev 2021-12-28 11:12:23 följande:

  Vi planerar också att försöka i april 2022!

  Jag fyller snart 23, sambon är 26. Jag är läkarstudent och han har fast anställning. Vi bor i ett hus vi precis flyttat in i. Vi började försöka redan i höstas men valde att ta lite paus nu för att hinna fixa i huset (vi vill måla och lägga nytt golv mm) och därför har vi satt upp april som nästa mål.


  Så kul!! Okey, hur länge hann ni försöka innan ni pausade? Ska bli så kul att följas åt. :D Roligt med hus, det känns så mysigt, längtar tills vi också flyttat in i vårt!
 • Tor 30 dec 2021 05:09
  #17
  Anonym (F) skrev 2021-12-29 18:47:16 följande:

  Hej! Äntligen en tråd man kan vara med i 

  //

  Jag och min sambo ska också börja försöka under 2022. Det blir vårt första bebis. Tar ut min hormonspiral om 2-3 månader vilket vi kom fram till gemensamt när jag satte in spiralen. Så det blir nog att vi börjar i april/maj vi med. 

  Vi är båda mellan 25-30 år gamla och har precis flyttat till ett hus som behöver lite småpyssel så det vore kul om vi hann med lite sånt innan, men det är absolut inget måste. 

  Ser på det hela men skräckblandad förtjusning. Mäter temperatur för att ha koll på min cykel och har redan beställt hem ägglossning- och graviditetstester. Sen får man ju se om allt kastas huller om buller när man tar ut spiralen ändå. Men tycker ändå att det är liiite läskigt att man ska gå in i ett nytt skede i livet och att ta ett så stort beslut som påverkar en resten av livet. 

  Har också funderat på när man ska berätta om en graviditet, ibland är jag en sån person som bara vill berätta allt för alla men sen är det ju spännande att försöka hålla det hemligt till åtminstone magiska V12. För vår del beror det också på när i graviditeten som de olika högtiderna inträffar eftersom det bjuds på alkohol och liknande. 

  Ska bli kul att diskutera med er och följas åt under resan och hoppas att allt går bra 


  Välkommen! :D

  Vad kul att ni börjar samtidigt! Hur länge har du haft spiral?

  Jag håller med om att det är lite läskigt att gå in i ett helt nytt skede i livet, men hoppas allt kommer gå bra för oss allihop!

  Ja just det där med högtiderna tycker jag känns lite jobbigt? ska man smyga i något icke alkoholhaltigt i glaset när ingen ser eller ska man berätta trots att det är tidigt liksom..? Tyvärr blir det alltid uppmärksammat om man väljer att avstå alkohol vid tillställningar, upplever jag iallafall.
 • Tor 30 dec 2021 05:12
  #18
  Laktrisens skrev 2021-12-29 19:38:40 följande:

  Hej! Vi planerar för syskon 2023 :) eller egentligen börjar vi väl redan nu i januari men kommer försöka mer aktivt o pricka ägglossning framåt maj/juni :)


  Spännande! Det låter som en bra plan, ta det lite lugnare i början och inte stressa och aktivt försöka pricka in rätt förrän efter ett par månader! :D Så kommer vi nog också göra, kanske börja med ägglossningsstickor om det inte tagit sig efter ett halvår eller så.
Svar på tråden Vi som planerar barn 2023
Logga in
Bli medlem