Inlägg från: Anonym (Snögumman) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Snögumman)

    Förlorat vänner/familj m.m. pga bråk om vaccinering?

    Anonym (Solblomma) skrev 2021-12-21 18:09:01 följande:

    Nej. Det är lite olika läger i min släkt.

    Mina föräldrar vägrar vaccinera sig, de tror att det är djävulens tecken ungefär. Har dock begränsat umgänget med dem lite - för de tjaaaaataaaaaaaar något enormt om det hela och man orkar inte höra hur mycket som helst.

    Min bror har vaccinerat sig.

    Har andra släktingar som egentligen är emot vaccinet men vaccinerat sig ändå, p.g.a. restriktionerna annars.

    Min bästa vän är vaccinerad och är väldigt pro-vaccin och pro-vaccinpass.

    Själv är jag vaccinerad. Är inte orolig över sjukdomen för egen del. Har haft covid och det enda som hände mig var att jag inte kände smak i ca 1 vecka. Känns lite masshysteriskt, enligt mig, med covidpass och restriktioner in i absurdum, för en sjukdom som är så pass ofarlig för så många. Tänk om alla hade varit lika oroliga för RS eller Rota för spädbarn och prematurer, och då ska alla vaccinera sig, och vi ska ha restriktioner och restriktioner av den anledningen. Det händer ju inte... Varför har vi haussat upp detta så enormt?

    Jag är dock inte rädd för vaccinet ö.h.t. Tog så snart det var möjligt för min ålder, i förhoppning att det skulle leda till att vi gick tillbaka till ett normalt samhälle igen. Jo pyttsan.


    Håller med. Jag tog vaccin för att, well, slipper jag bli sjuk så är det ju bra.

    Men nu känns det otroligt som det är en överreaktion på allt. Enligt kurvor dör nästan ingen längre i corona i sverige och der är väl ändå ett mkt lägre tryck på vården av covid19 nu. Ändå kör vi igång med nya restriktioner.

    Lite obekväm är jag hur fort samhället och regering vant sig vid att begränsas och begränsa. Det är inte ett normalläge, så jag tror man ska ge akt på det för att se till att det inte blir det.

    Och sen kanske se över vården, den blir ju överlastad konstant. Det är inte heller vettigt.
  • Anonym (Snögumman)
    cosinus skrev 2021-12-22 21:55:05 följande:

    Nej inga ovänner. Valet är fritt och jag respekterar båda sidor. Det är ju de som är religöst övertygade om att det bara finns ett rätt svar som börjar bråka.

    Personligen anser jag att vaccin är självklart för äldre och riskgrupp och inte lika självklart för barn och unga vuxna och där mellan är gränsen lite flytande och alla får göra sitt eget val och att ingen är skyldig att vaccinera sig för någon annans skull.

    Ogillar skarpt kravet på vaccinpass då det spär på folks övertygelse att ovaccinerade smittar. Sjuka personer smittar - ibland. Punkt slut. Friska ovaccinerade smittar inte och därmed borde de inte heller portas om de kan bevisa det. Så bara för sakens skull har jag gett mig f-n på att inte gå på något som kräver vaccinpass om det inte drabbar mina barn. Då gör jag undantag och rätar in mig i ledet - motvilligt :)


    Ja. Håller med. Detta att ovaccinerade ses som smittande är ju helgalet. Är du ovaccinerad och frisk smittar du ju inte. Är du ovaccinerad och sjuk smittar du. Men man blir ju inte magiskt en smittokälla för att man inte vaccinerat sig.

    Vaccinpassen är ju imperfekta ändå eftersom de som medicinskt inte kan vaccinera sig undantas och alla under 18 undantas. De grupperna smittar ju lika mycket som nån annan, och de under 18 kan ju tom vaccineras. Så det är ju väldigt skevt.
  • Anonym (Snögumman)
    AndreaBD skrev 2021-12-23 17:33:36 följande:

    Det är just för att folk är vaccinerade som inte folk dör så lätt längre. Och, har du missat att det är ett jättehögt tryck på vården igen? 

    Dessutom vet vi att det blir en så mycket snabbare spridning med omikron. T.o.m. Norge och Finland har flera tusen nysmittade om DAGEN. Frankrike, Tyskland och andra stora länder har haft så mycket som 75 eller 80 000 om dagen. Så visst, det är nödvändigt med restriktioner nu. Och de är ju mycket hårdare i många andra länder.


    Det är ju alltid ett jättehögt tryck på vården. Den har varit överbelastad och gått på knäna så länge jag kan minnas. Det är inte bara covid och vi kan inte upprätthålla restriktioner i evighet för att sjukvården är fel i grunden för en sjukdom med låg dödlighet. Då måste sjukvården reformeras istället. Det finns nog goda skäl till det, men sjukvården även pre-covid var konstant överbelastad.

    Omikronvarianten är också av allt att döma lindrigare och med en kortare topp. Iaf vad man sett nu. Vi kan inte bara titta på antal smittade utan det är ju effekten av smittan som är intressant. (De säger väl att 80% av alla vuxna har herpes typ 1 men vi har inga restriktioner pga det även om det är ett snabbt- och lättsmittande virus. Med det vill jag säga att det är effekten, inte smittotalen, som är viktigare.) så nej jag håller inte med dig där.

    Att jämföra att andra länder gör mer är också inte bra, då har vi alltid Nordkorea vi kan ta som ?men de är ju hårdare? och acceptera allt därunder som okej.
  • Anonym (Snögumman)
    Anonym (Postcovid) skrev 2021-12-23 18:41:05 följande:

    Med ditt resonemang.kan vi sluta vaccinera mot polio också. Smittsam, men inte så hög dödlighet och majoriteten får en lindrig sjukdom.

    Polio och covid19 liknar varandra väldigt mycket. De flesta överlever. De som får följdproblen får sänkt livskvalitet och kortare liv.


    Fast vi har inte direkt vaccinpass för polio. I sådana fall med det argumentet borde vi ju ha det med.
  • Anonym (Snögumman)
    AndreaBD skrev 2021-12-23 18:52:34 följande:

    Det är stor skillnad mellan det vanliga trycket och det som händer under covid-vågor. Det har vi ju sett under förra vågen. Och nu får vi dessutom problemet att man måste göra vissa operationer, som har skjutits upp allt för länge, och det kör ihop på riktigt nu. 

    Senaste beskedet var dock att omikron INTE skulle vara mildare i förloppet. Jag vet inte om de är överens än, det verkar lite olika åsikter. 

    Och jag jämför ju absolut inte med Nordkorea, utan med andra västländska demokratier - så som Frankrike, Tyskland, Storbritannien, m.fl.


    Nej, det är inte senaste beskedet. I Sydafrika som var först ut med omikronspridning klingar det tydligen redan av och färre har behövt lång sjukhusvård. Man får såklart se vad slutresultatet är men att konstant skapa och upprätthålla restriktioner för något som inte är så samhällsfarligt i slutändan är inte direkt bra.

    Och sjukhusvården hade inte varit så ansträngd om den varit bättre innan covid. Men den har ?gått på knäna? i många år. Med otroligt stressad personal som inte får vila. Men kanske på andra avdelningar än IVA. Det är ett grundproblem. Men att sjukvården ropar högt på att resurserna är på bristningsgränsen är ju konstant nästan, inom olika delae av den (se bara mödravården i höstas nu).

    Mitt argument med Nordkorea är att man inte bara kan säga att något är okej för att nån annan är värre.
  • Anonym (Snögumman)
    Anonym (Postcovid) skrev 2021-12-23 22:09:36 följande:

    Det finns, dock inte i Sverige. I USA måste du visa upp att du är vaccinerad mot polio när du börjar skolan.

    Och polio är utrotad i Sverige så vaccinpass behövs inte. Inte idag, men vi får väl se hur långt antivaxxidiotin går. Jag väntar bara på att det ska börja flummas om att "naturlig immunitet" och vitaminer är bättre än poliovaccin.


    Det finns alltså inte i Sverige.

    Jag väntar på samma vis att man ska börja kräva vaccinpass för influensa. Och sätta restriktioner på antal i affärer varje influensasäsong.
  • Anonym (Snögumman)
    Anonym (Postcovid) skrev 2021-12-23 22:32:41 följande:

    Det gör inte jag. Säsongsinfluensan belastar inte vården eller IVA lika hårt som Covid19. Jag har haft både säsongsinfluensa (inte de senaste 10 åren) och Covid19. Säsongsinfluensa var förjävligt, men inget som krävde sjukhusvård. Covid19 hade dödat mig om jag haft tillgång till blodförtunnande

    höga doser kortison och högflödessyrgasgrimma. Tillräckligt många på sjukhus och tillgången till syrgas blir inte självklar.

    Säsongsinfluensa var en vindpust, covid19 var en orkan.


    Just nu belastar inte covid heller så mkt som det gjort. Det är enligt vad som stod i tidningen idag inte högre belastning från covid än från årets säsongsinfluensa nu. Om det är rätt - Varför skall vi då återinföra restriktioner för covid men inte för influensa? För att vi kan det pga pandemiagen? Då begränsar vi slltså en viss kategori människor (ovaccinerade mot covid) men inte andra (ovaccinerade mot influensa) trots en liknande påverkan. På vilket vis är det rimligt?

    Och det är mkt man dör av om man inte har tillgång till sjukhusvård. Men det är fortfarande en fråga om hur man ska begränsa ned ett samhälle pga ett visst virus som nu inte slår lika hårt mot samhället som för ett år sen. Att sjukvården måste ses över så den inte går på knäna hela tiden (som sjukvården sagt stt den gjort i åratal) är en annan fråga som bör genomlysas så åtgärder sätts in på rätt plats där.
  • Anonym (Snögumman)
    AndreaBD skrev 2021-12-23 23:17:16 följande:

    Det är nog mindre viktigt vad som är det senaste. I alla fall är de inte riktigt säkra än att det verkligen är lindrigare. Det ser ut så, men det är inte helt säkert än. 

    Jag vet att vården är dålig. Men om man tittar på andra länder - t.ex. Tyskland har en jättebra vård (och ungefär lika stor andel vaccinerade), och ändå har det varit kaos nu. Sverige har inte riktigt fått lika hög smittspridning än, men det är på gång här också. Nu har sjukhusen i Stockholm gått till stabsläge. 

    Och man har INTE tidigare skjutit på viktiga operationer, cancer och så. Folk dör om de inte blir opererade i tid. Det läste jag här om dagen, att dit börjar vi komma nu. 


    Sjukvården har också mycket att vinna på att skrika nu när folk lyssnar. Det är viktigt att tänka på. De har ropat i åratal utan att nån brytt sig. Nu bryr sig alla och folk, som du visar i hur du skriver här, är jätterädda för ett framtida problem- inte ens ett som nödvändigtvis finns nu.

    Sist jag hörde skjuts inte heller de viktigaste operationerna - men man varnar för det kan bli så. Det är inte alls samma sak. Tänk på det.

    Det är viktigt stt särskilja ett läge från ett scenario.

    Och vi kan inte fortsätta återinföra begränsningar bara för covid om nu de allvarliga fallen där sjunker som de gör. Bara att folk är rädda är inte argument nog.
  • Anonym (Snögumman)
    AndreaBD skrev 2021-12-24 14:50:42 följande:

    Jo, iofs så är det bra om de tar itu med det. Men jag är inte säker på att det är ett bra utgångsläge.

    Jo, kanske var det inte riktigt aktuellt med att skjuta upp dem värsta cancer-operationerna, men i motsats till andra länder har vi ju knappt haft smittspridningen. Den kommer ju NU. 

    Nej, vi ska förstås inte införa onödiga begränsningar. 


    Men en smittspridning av något som inte skapar lika allvarlig sjukdom bör ju inte kräva restriktioner som är utöver några vi haft i Sverige före corona?

    Det är ju onödiga begränsningar.
  • Anonym (Snögumman)
    AndreaBD skrev 2021-12-25 00:18:59 följande:

    Ja, så var tanken. Men sedan kom delta och omikron.  Och kanske behöver vi också vara lite mera säkra på hur länge vi kan lita på att vi är skyddade. Det verkade ju plötsligt bli en del äldre människor där skyddet verkade avta.


    Man kan inte hålla fast begränsningar bara lite sådär för att vara på säkra sidan, just in case.

    Begränsningar ska vara motiverade av fakta. Inte av rädsla för att något hemskt annars kan hända. Tala om att lägga praxis för omotiverade begränsningar i framtiden av en regering, ?för allmänhetens bästa?.
  • Anonym (Snögumman)
    AndreaBD skrev 2021-12-25 20:27:29 följande:

    Det gör man ju inte heller. Utan man gör en bedömning vad som gäller smittspridning och vad som gäller risken för svår sjukdom (och den har ökat pga dem nya varianterna). Och risken av överbelastning av sjukvården. Och det är väl efter dessa faktorer som man har bestämt att det finns en risk. 


    Det är fortfarande inte sant för omikronvarianten.

    Varför är du så för att begränsa ett helt samhälle? Varför behövs restriktionerna nu skärpas när vaccintäckningen är över 80% och antalet döda och allvarligt sjuka är lägre än i tidigare vågor? Var är rimligheten i det?

    Sjukvården är överlastad men de är inte de enda heller. Vi stänger ju inte ned för att polisen går på knäna?
  • Anonym (Snögumman)
    AndreaBD skrev 2021-12-25 22:40:34 följande:

    Vi ser i andra länder vad som händer. Eftersom vågen ganska mycket senare till oss så vet vi precis. Det är bara att titta hur det går! 


    Och vi ser att Omikron ger mildare symptom, och smittar även vaccinerade.

    Åndå inför vi tydligen tuffare vaccinpass så ovaccinerade får access till färre delar. Trots att vaccinerade också smittad och sprider den varianten.

    Var är logiken mer än att man vill straffa de ovaccinerade?
  • Anonym (Snögumman)
    AndreaBD skrev 2022-01-05 12:34:28 följande:

    Man måste tänka långfristigt där. Och vi vet inte säkert om det bara kommer att bli omikron. Och trots omikron - då är ju vaccinet jättebra, det kommer att hjälpa tillräckligt så att folk inte dör. Även om det inte biter helt på det. 


    Vaccinet ja. Vaccinpass nej.
Svar på tråden Förlorat vänner/familj m.m. pga bråk om vaccinering?