Inlägg från: Anonym (R) |Visa alla inlägg
  • Anonym (R)

    Betyg E i Engelska årskurs 6

    Anonym (60-talisten) skrev 2021-12-30 15:00:58 följande:

    Jag vill minnas att det gavs ut efter någon procentuell uträkning. Så då gällde det ju att hålla sig väl med läraren. Det är också ett jäkla system, att man kan fjäska sig till höga betyg.


    Det skulle ges ut så att det fördelade sig på en procentuell skala på "landsbasis". Många lärare missuppfattade och körde fördelningskurvan som var tänkt för hela Sverige i sin klass. Alltså ett stort missförstånd från lärarkåren om de s.k. "relativa betygen" att femmor "tog slut" i en klass.
  • Anonym (R)

    Till hösten är det ny läroplan för grundskolan, LGR22, om du vill läsa vad som gäller då. En termin till med gamla läroplanen så kanske inte värt mödan att vara för påläst om vare sig den eller åk 6.

  • Anonym (R)
    Torngatan4 skrev 2021-12-31 10:08:39 följande:

    Hur fungerar det när man börjar högstadiet.

    Tar eleverna med sig betygen till högstadiet.

    Sänder läraren de till lärarna på högstadiet?. Eller är det ingenting som högstadie lärarna får?.


    Man ser betygen från åk 6, antingen genom gemensamma digitala system i kommunen, eller att de sänds över om man kommer någon annanstans ifrån och läggs då in.
  • Anonym (R)
    Torngatan4 skrev 2021-12-31 10:12:24 följande:

    Jag kan inte se kunskapskraven( inte vad jag vet i varjefall).

    När jag går in står följande.

    Godtagbara kunskaper.


    Kunskapskraven ser du på Skolverket om läraren inte klippt in dem. Det är samma för alla.
  • Anonym (R)
    Torngatan4 skrev 2021-12-31 10:16:36 följande:

    Verkar inte som kommunen jag bor i skriver in det i digitala systemet som finns.

    Ni kan ju förstå att jag känner ingen översikt alls. Betygen känns för mig som lott dragning( även om de naturligtvis inte är det). Jag har ingen uppfattning om någon kunskapsnivå i något ämne.


    Har du barn på högstadiet också så att du vet det du skriver nu?
  • Anonym (R)
    Anonym (Lärare) skrev 2021-12-31 10:18:59 följande:

    Jag har arbetat på både högstadiet och gymnasiet i många år och aldrig sett en elevs tidigare betyg. Till gymnasiet har vi fått listor på vilka elever som kommer att antas till programmen och där kan man se deras meritvärden men inte enskilda ämnesbetyg. Dessutom är det för min del totalt ointressant eftersom jag ändå måste bilda mig en egen uppfattning om vad eleverna ligger på för nivåer kunskapsmässigt och vilken förmåga de har att ta till sig undervisningen. Det som är värt att veta är däremot om en elev har svårigheter, diagnoser eller andra utmaningar, sånt som man får med sig i överlämningen.


    Ja, det är säkert olika. I vår kommun ser personalen på högstadiet alla betygen från åk 6 HT och VT, samt meritvärde. På gymnasiet ser man bara befintliga kurser och program men har fått listor med meritvärdena. SYV och admin på gy kan däremot leta bakåt i de digitala systemen om det av någon anledning behövs.
  • Anonym (R)
    Anonym (Lärare) skrev 2021-12-31 10:18:59 följande:

    Dessutom är det för min del totalt ointressant eftersom jag ändå måste bilda mig en egen uppfattning om vad eleverna ligger på för nivåer kunskapsmässigt och vilken förmåga de har att ta till sig undervisningen. Det som är värt att veta är däremot om en elev har svårigheter, diagnoser eller andra utmaningar, sånt som man får med sig i överlämningen.


    Det senare är inte alltid självklart att få till sig och ibland visar sig inte problemen som tillräckligt stora för särskilt stöd eller t.o.m för en utredning om annan skolform, förrän efter en stadieövergång. Då tycker jag att stora betygstapp åk 6 till 7 kan vara relevanta att känna till, liksom om det sett ut så hela vägen. Så "totalt ointressant" med tidigare betyg tycker jag är en inställning man ska vara försiktig med då den i princip betyder att tidigare lärares kunskap om elevens förmågor, vilket ju betyg är, är ointressanta. Sedan kan man ju förstås inte lägga in det i sin egen bedömning. Den samlade bilden av både om eleven kunnat nå målen och sedan tidigare kända behov bör en lärare i åk 7 dock vara intresserad av att ta emot.
Svar på tråden Betyg E i Engelska årskurs 6