• Anonym (Oxfilébråk)

    Hur steker man en oxfilé? Bråk med mannen

    Igår på nyårsafton blev det en tvist mellan mig och mannen hur en oxfilé bör tillagas. Observera att vi äter endast well done.

    En av oss tycker att man bör skära den ofryst och tillaga i en het stekpanna under cirka 15 min eller tills den är helt igenomstekt. Ej kokas.

    Den andra tycker att oxfilén ska skäras lite halvfryst för att inte tappa formen, sedan om den steks fryst eller ofryst är mindre viktigt, sedan ska oxfilén vattna av sig och koka i sitt eget vatten långsamt i gärna en timme. Mer vatten kan behöva tillsättas för att få den riktigt mör.

    Vilket sätt är korrekt och vad är nackdelarna med respektive metod? Vill sluta bråka med mannen om kött!

  • Svar på tråden Hur steker man en oxfilé? Bråk med mannen
  • Anonym (Kock)

    Den tillagas tinad och inget annat.

  • Anonym (H)

    Dela oxfilen i 2 bitar nästa år och laga var sin bit.

  • Anonym (???)

    Man steker väl aldrig köttet fryst?

    Man ställer fram köttet i typ en skål vatten i frysförpackningen eller så lägger man in köttet i kylen innan och låter det Tina

  • Anonym (ingenaning)

    Ni får väl tillaga en halv oxfilé på vardera sätt och utvärdera. Jag har aldrig hört talas om att koka oxfilé, och skulle valt första sättet, men det kan hända att det är mycket godare kokt.
    Den som vill koka, har den inte tänkt steka alls? Blir det inte mindre smak då? Som sagt, två tillagningssätt samtidigt, provsmaka och utvärdera är väl bästa sättet?

  • Anonym (Hej)

    Vi köpte en stor bit i år, stekte den på hög värme och in i ugnen till 53 grader och lät den vila en stund sedan.

    På bit, ja den steks såklart tinad. På medelhög värme, någon minut på vardera sida och ja, servera. Den ska självklart inte kokas.. blä.

  • SaraL77

    Båda sätten låter lika dåliga. Och well done? Snacka om att ni förstör en upplevelse. Men det verkar ändå ha varit fryst brasilianskt skitkött som ni köpt på Willys för 179 kr/kg så då kvittar det.

  • Ruter

    Ingen av er har fel. Det går att göra på båda sätten. Här både stekt, rostat i ugn eller koka den beror alldeles på vad man gillar. Blir lärare och saftigare att koka vilket vi föredrar om den ska vara well done, annars brukar vi grilla den. Så antingen får ni komma överänns om hur ni vill ha det Eller så får ni tillaga varsin bit.

  • Fjäril kär

    Fryst oxfilé tinas helt. Sen skär man den i centimetertjocka skivor och steker i het panna med en rejäl klick smör. Ca 3 min på varsin sida. Ös med smöret i pannan så blir den saftig.

    Har ingen av er lärt sig att laga mat? Öppna en kokbok eller googla recept på oxfilé. Finns även tutorials på Youtube att följa som handlar om basic kunskaper i att steka kött.

  • Anonym (Medium rare)
    SaraL77 skrev 2022-01-01 11:40:31 följande:

    Båda sätten låter lika dåliga. Och well done? Snacka om att ni förstör en upplevelse. Men det verkar ändå ha varit fryst brasilianskt skitkött som ni köpt på Willys för 179 kr/kg så då kvittar det.


    Precis! Oxfilé well done, då bör ni istället äta fläsk typ.
  • Anonym (Mman)

    Ni har fel båda två, ni smädar köttet

Svar på tråden Hur steker man en oxfilé? Bråk med mannen