• Anonym (E)

    Borde vi utreda henne för Asperger?

    Anonym (Lärare) skrev 2022-01-03 23:26:59 följande:

    Eftersom din dotter inte är intresserad och livet verkar fungera väl för henne känns det onödigt att dra igång hela den apparaten. Mentorn tummar verkligen på sanningen där, din dotter har rätt till all slags stöttning oavsett om hon har diagnos eller inte. Det är skolans skyldighet enligt skollagen. Den enda skillnaden är att de får mer pengar om hon har en diagnos. Även utan den har de alltså skyldighet att göra pedagogiska kartläggningar, ge allmänt och särskilt stöd, samtal med kuratorer, speciallärare och allt hon kan behöva för att ta sig igenom skoltiden.

    Hon är gammal nog att bestämma själv i den här frågan och hon vill inte. Det borde räcka.


    Gällande studierna beror det ju lite på vad läraren menade med det, Hen kan ju ha menat studier efter gymnasiet på universitetet och så, där har man ju andra rättigheter med en diagnosticerad funktionsnedsättning. Det kan ju också varit så att läraren menade att bättre kunskap om hur man funkar (som själva utredningen ger, men som även stöd på hab kan ge) skulle underlätta för studierna. Om det inte är jättelängesen ni hade det samtalet ts kanske du kan fråga läraren vad hen menade? Så du slipper grubbla över det?

    Jag håller för övrigt med om att dottern naturligtvis måste vara med och bestämma om en utredning. Man kan ju informera som förälder, kanske boka in ett infosamtal på Bup om dottern är nyfiken osv, men beslutet bör man vara aktiv i i den åldern tänker jag.
  • Anonym (E)
    SweeneyToad skrev 2022-01-04 10:58:07 följande:

    Hab kan inte ge BRA stöd. 

    Själv var fick jag inte ta ett aktivt beslut, jag tvingades till BUP, och senare tvingades jag till en utredning.

    Diagnosen har inte hjälpt mig ett smack. Vad ska man ha den till? Det finns liksom ingen medicin. 

    Man blir inte automatiskt lyckligare, får inte automatiskt fler vänner, och så vidare...


    Jag har läst i andra trådar hur du upplever stödet som finns, vilket är tråkigt verkligen också att du upplever att du blev överkörd vid utredningen, inte ok alls.

    Men dina erfarenheter av hab delas som tur är inte av alla. Jag har en vuxen dotter med aspergerrs som är nöjd med det stöd hon får av hab och jag kan se att det är vettiga saker som hon får hjälp med. Bup däremot upplevde jag lite varierande under de år vi hade kontakt med dem. De flesta som jobbade där var otroligt kunniga och viljan fanns där. Men inte alltid resurserna, ibland blev det långa köer eller uppehåll av praktiska resurskäl. Men på det stora hela är jag väldigt nöjd med den hjälp vi fått och framför allt att vi fått hjälp, och vuxenhab tycker jag verkar jättebra!
Svar på tråden Borde vi utreda henne för Asperger?