Inlägg från: Themis |Visa alla inlägg
  • Themis

    Min pojkvän vill ha betalt när han renoverar

    Fiakakan skrev 2022-01-10 21:29:15 följande:

    Det här låter sjukt. Jag får dåliga vibbar av killen. Jag ser framför mig att killen inte köper in sig i huset, utan kommer att hitta på anledning efter anledning till varför han inte kan betala sin del av huset. Sen gör han slut och kräver 50% av husets värde eftersom huset köptes för gemensamt bruk. Sambolagen ger honom rätt till det utan att han betalar ett öre. Se upp TS!


    Nåja, även sambolagen kan jämkas i domstol. Rent praktiskt tar det 5 år innan man har nått 50-50 förutsatt att de olika rekvisiten är uppfyllda.

    Det finns dock en bestämmelse i 15 § sambolagen som säger att jämkning när ett samboförhållnade upphör i vissa fall kan bli aktuellt. Det som man då tar hänsyn till är framförallt förhållandets längd. Jämkning kan enligt förarbetena till sambolagen bli aktuellt om förhållandet varat mindre än fem år. Men man måste även väga in omständigheter såsom sambornas respektive ekonomi med mera.
    --
    Man kan även avtala om att sambolagen inte ska tillämpas i samboförhållandet (9 § sambolagen). Men detta bör man kanske göra innan samboförhållandet upphör för att man inte ska bli oense. För att underlätta vid bodelningen så skulle jag rekommendera er att anlita en familjejurist om ni har svårt att komma överens. Det underlättar också eftersom det är så många olika omständigheter som måste vägas in vid bodelning enligt 15 § sambolagen, förutsatt att ni inte kommer överens om att ni ska dela lika enligt 8 § sambolagen. Lawline samarbetar med familjens jurist och genom denna länk (http://lawline.se/boka) kan du enkelt boka en tid med familjens jurist om det känns aktuellt!

    Läs mer här TS:

    lawline.se/answers/bodelning-eller-jamkning-enligt-sambolagen
    Om jag är rimligt trevlig, utgå från att du är rimligt intelligent.
Svar på tråden Min pojkvän vill ha betalt när han renoverar