• Anonym (Undrar)

    Hur många oförklarligt barnlösa förblir barnlösa?

    Alltså som inte kan få biologiska barn varken på naturlig väg eller via ivf?

  • Svar på tråden Hur många oförklarligt barnlösa förblir barnlösa?
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (Barnlös kanske) skrev 2022-01-11 12:34:15 följande:

    Vad räknar du som barnlös?

    Fått barn via medicinsk hjälp

    Via surogatmmamma

    Via donerad sperma

    Adopterade

    Fosterföräldrar


    Jag skrev biologiska barn via ivf eller naturlig väg.
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (Barnlös kanske) skrev 2022-01-11 13:01:05 följande:

    Jag förstår uppriktigt sagt inte. Av de som är ofrivilligt barnlö och inte kan få barn narturligt eller via IVF är väl alla barnlösa. Eller hur skulle man annars få biologiska barn?


    Jag undrar hur många av de som FÖRBLIR barnlösa. Det finns ganska många oförklarligt barnlösa som får biologiska barn till slut.
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (Barnlös kanske) skrev 2022-01-11 13:16:29 följande:

    Om man får barn är man väl inte ofivilligt barnlös?

    Syftar du på den gruppen som efter lång tid, och resultatlös hjälp från vården ändå efter än ett tag blir med barn på naturlig väg?  


    Jo, de flesta ofrivilligt barnlösa får biologiska barn. Ja, jag syftar på dem och de är fler än de som förblir barnlösa.
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (Nja) skrev 2022-01-11 13:19:25 följande:

    Det finns liksom inga direkta siffror på hur många ofrivilligt barnlösa som faktiskt får barn till sist, eftersom det ju liksom bara är de som söker sjukvård som skulle kunna hamna i sådan statistik.

    Sen ligger det ju lite i vad man menar med "oförklarligt". Är det ännu inte hittade problem, eller är det noggrant undersökta par där det "borde" gå.


    De flesta söker väl sjukvård? Finns det ingen statistik?
  • Anonym (Undrar)
    Anonym skrev 2022-01-11 13:23:25 följande:

    Jag undrar om du inte tänker på genetiska barn?

    Biologiska är ju även de som tillkommit med hjälp av donation, iaf för modern.


    Jag syftar på de som får barn via egna könsceller.
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (Barnlös kanske) skrev 2022-01-11 13:48:33 följande:

    Intressant, har du någon tillförlitlig statistik på det?


    Jag har hört att det är så men även egen erfarenhet.
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (ED) skrev 2022-01-11 13:34:12 följande:

    Jag har aldrig läst nån statistik på det. Tror inte det finns heller. Om vi pratar alla ofrivilligt barnlösa så ger vissa upp fort och vill inte ens göra IVF, andra får barn spontant efter kanske massor med år, andra gör behandlingar utomlands. Pratar vi bara de där man inte hittar en orsak så är det ganska få totalt sett. För det mesta hittas en orsak om inte annat när de gör IVF. Man följs ju inte upp utan hamnar bara i statistik om man får barn via IVF. Jag tror också du menar genetiska barn och då faller tusentals bort som använder sig av spermiedonation eller äggdonation eller både ock.

    Jag har känt några här genom åren som gett upp eller slutat skriva. Om de ändå lyckats till slut vet jag inte. Värstingen jag vet om privat är ett par som var ihop ca 20 år innan de strax efter 40 fick barn. 


    Fick de barn på naturlig väg? Visste de vad felet var?
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (Barnlös kanske) skrev 2022-01-11 13:56:38 följande:

    Av vem har  du hört det?


    Jag tror att jag har läst det någonstans. Men hur många har du hört talas om som aldrig fått genetiska barn? Jag har inte hört om många, jag tror bara att jag har träffat två par som aldrig fick genetiska barn.
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (faktor) skrev 2022-01-11 18:37:05 följande:

    Från en finsk sida:

    Ungefär vart sjätte par i fertil ålder möter ofrivillig barnlöshet. Hos de flesta par hittas någon orsak till barnlösheten, men fortfarande förblir infertiliteten oförklarad hos så många som vart fjärde par.

    Efter infertilitetsundersökningarna rekommenderas att paret sinsemellan diskuterar vad de tillsammans är redo att gå in för, eller om de alls vill ha några behandlingar. Fertilitetsbehandlingarna är långvariga behandlingar som är krävande såväl mentalt som ekonomiskt och förutsätter att paret förbinder sig till olika tidtabeller. Valet av behandlingsform beror på orsakerna till infertiliteten och även på det behandlade parets egen situation och åsikter.

    Oavsett om en förklaring till barnlösheten hittas eller inte, så kan infertilitet i dagens läge vanligen behandlas och med de tillgängliga behandlingsmetoderna får cirka 80 procent av de som genomgår behandling sitt efterlängtade barn.

    Aktuell statistik över fertilitetsbehandlingar genomförda i Finland och resultaten från dem kan läsas på Institutets för hälsa och välfärd webbplats.

    www.terveyskyla.fi/naistalo/sv/reproduktiv-h%C3%A4lsa/infertilitet-%E2%80%93-ofrivillig-barnl%C3%B6shet/infertilitetsbehandlingar


    Intressant. Ofrivillig barnlöshet är alltså vanligare i Sverige för här är ungefär 10-15 % ofrivilligt barnlösa och i Finland 6 %.
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (Eva) skrev 2022-01-11 15:58:15 följande:

    Statistik från Scb säger ca 13 % av alla kvinnor som passerat barnafödande ålder förblir barnlösa.

    www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningsframskrivningar/demografisk-analys/pong/statistiknyhet/demografisk-analysutan-barn--skillnader-i-barnloshet-mellan-kvinnor-och-man-i-olika-grupper/


    Jag antar att även frivilligt barnlösa är inkluderade i beräkningen. Undrar hur många av dessa som är ofrivilligt barnlösa?
  • Anonym (Undrar)
    Anonym (Barnlös kanske) skrev 2022-01-12 21:39:29 följande:

    Var står det att det är 6% i Finland?


    Det står var sjätte.
Svar på tråden Hur många oförklarligt barnlösa förblir barnlösa?