• Friger

    Är Gotland i krig? Vad innebär det för resten av Sverige?

    Självklart ska vi försvara ön om det behövs. Livet kommer inte bli säkrare av att ha Ryssland inpå knuten.

    Landstigningsfartygen som kom in i Östersjön är avsedda för oss. Ingen tvekan. Sen vet vi inte om dom kommer att användas.

    Gissningsvis vet försvarsmakten något mer som  gör att dom mobiliserar så. Dom är ju kompis med länder som ser ovanifrån.

    Besätter Ryssarna ön kommer vi aldrig att få tillbaka den. Vi kommer alltid att leva under ett betydande hot.

    Om ett anfall kommer så blir det snabbt och skoningslöst via (flyg/båt). Säkert maskerade att vara civila i början. Vi kommer kunna se när dom kommer. Vi måste ha stake nog att fatta beslut och skjuta för att döda innan dom landat. Då vinner vi. Annars blir det jävligt mycket fler, och roliga strider.

  • Friger

    En metod för att inte bli anfallen är att vara förberedd. Är priset för att anfalla för högt så blir du oftast inte anfallen.

    Det är med stor glädje jag ser och läser om mobiliseringen. Det är ju en metod att inte bli anfallen. Under förutsättning att beslutsfattarna har ryggrad att agera i tidigt skede och inte vänta och se vad som händer om Ryssen ändå kommer så har Sverige goda möjligheter att försvara sig.

    Svårigheten för Ryssland är att transportera tunga trupper till Sverige. Det är mycket knepigare än det låter. Att få hit soldater... Fullt möjligt. Det finns säkert redan mindre grupper av Ryska specialförband inne i Sverige just nu och väntar på order. Som förberedelse.

    Men att få hit tung materiel. Det är skitsvårt. Därför som dom har tagit hit dom där specialbyggda båtarna. Mellan Ryssland och Sverige finns några av världens tystaste och mest dödliga ubåtar. Dom är Svenska. Fattas rätt beslut i rätt tid. Dvs att någon visar lite stake, så kommer Ryssland att få det besvärligt om dom väljer att anfalla.

  • Friger
    Anonym (Tini) skrev 2022-01-16 19:22:31 följande:
    Kommer kriget nå resten av Sverige också?

    Kan det bli som Syrien att vi måste fly till något annat land då?

    Eller är det bara Gotland som hotat?
    OM det blir krig. Det vet vi inte.

    Man stannar och försvarar landet.

    Tror inte att dom avser att landsätta annat än sabotageförband på fastlandet. Det skulle bli ett "jävla projekt" att ina hela landet.

    Däremot tror jag att strategiska punkter skulle ligga lite brunt till. Men inget som normala civila behöver ora sig för på det sättet. Ryssen slösar inte dyra bomber på vanliga bostadshus.

    Snarare är det mat, vatten, osv som kan bli problematiskt. Se till att ha sådant hemma i lagom omfattning.
  • Friger

    Bra råd. Lite försiktig med fotogenvärmare i trånga utrymmen bara. Lätt hänt att dö av kolmonoxidförgiftning.

    Är ute en del vintertid. Vanlig vandringsutrustning är egentligen jättebra. Klarar ni en vecka i tält i vintertid så har ni rätt utrustning. Finns bra gasolkök. Vattenrening, sovsäckar osv. Mat med bra hållbarhet som är enkelt att göra i ordning. Tar inte mycket plats.

  • Friger
    Anonym (Maskirovka) skrev 2022-01-16 20:27:45 följande:
    En av anledningarna varför många karelare brände sina hus när de tvångsevakuerades.

    Men när det gått så långt i Sverige (vilket troligtvis inte händer och om det händer så måste Gotland falla först). Sedan dröjer det länge innan resten av Sverige har ryssar på farstukvisten) pga logistikproblem. Om det då fortfarande finns gott om mat i förråden, så är det inte hos villaägare eller folk som bor i lägenhet, där är förråden slut.
    Nu tror jag iof att Ryssarna har egen mat med sig nu för tiden. Du kan inte bedriva modern krigföring på ett vettigt sätt om soldaterna ska behöva springa runt och leta mat hos Svenssons.
Svar på tråden Är Gotland i krig? Vad innebär det för resten av Sverige?