Inlägg från: Anonym (Kostnad) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kostnad)

    Mat på förskolan

    Hyllemor skrev 2022-01-16 12:36:28 följande:

    Förskolor har flera olika budgetar, exempelvis en för mat, en för leksaker, en för personal, en för fortbildning för personalen, en för förbrukningsvaror etc.

    Bortsett från personalkostnaden, så är en av de största budgetarna den för maten. Det är därför det är så viktigt att föräldrar anmäler i tid att deras barn är frånvarande, eftersom man då inte lagar massor med mat i onödan som bara slängs. De flesta rektorer är faktiskt riktigt duktiga på att "trolla" runt med budgetar så att pengarna omfördelas, trots att man egentligen inte ska göra så.

    Ett exempel på detta var förra året, då "våra" föräldrar på min förskola var ovanligt duktiga på att anmäla frånvaro i tid. Det gjorde att vi kunde flytta runt personal (exempelvis inte ta in vikarie på förskolan i onödan, utan när personal var borta på ena avdelningen så täckte personal på grannavdelningen upp) och framför allt så sparade vi in på matpengar.

    Detta gjorde att vi innan jul kunde beställa otroliga mängder leksaker och pedagogiskt material (som räcker flera år framåt) och nu under våren kan anställa en extra personal på halvtid, för att skapa större möjlighet för personalen att umgås med barnen, utan att behöva göra massa onödigt kringjobb.

    Maxtaxan räcker inte långt kring vad en förskoleplats kostar.

    Om du inte har råd att ge ditt barn mat, så finns det instanser du kan vända dig till. Dels svenska kyrkan och stiftelser som majblomman och liknande, men skattepengarna går ju också till socialen, som ställer upp ifall ni har det knapert. Även om ni inte kvalificerar er till någon större summa, så kan ni få en engångscheck om det är extra tufft en månad.


    Om man har det så dåligt ekonomiskt att man inte kan ge sina barn mat så betalar man nog ingenting för förskolan.

    Avgiften är 2-3% av hushållets inkomsten i vår region iaf.
Svar på tråden Mat på förskolan