• Anonym (Bee)

    Brukade ni stanna hemma vid förkylning innan pandemin?

    Som rubriken säger: brukade ni sjukanmäla er från jobbet när ni var förkylda innan pandemin?

    Blev nyligen förkyld för första gången på åratal och hade lite glömt bort hur däckad man är de första dagarna, och just nu är det ju självklart att man stannar hemma, men det var det ju inte förut.
    Har inget minne av att jag brukade stanna hemma vid förkylning förut, men jag kan ju knappast ha varit lika effektiv på jobbet de första dagarna.

    Hur brukade ni göra?

  • Svar på tråden Brukade ni stanna hemma vid förkylning innan pandemin?
  • Anonym (nej)
    Anonym (.) skrev 2022-01-21 14:50:18 följande:
    Ok. Det är lätt att missförstå varandra. Jag ber om ursäkt för att jag var så pass vass och syrlig i min tur.

    Nu när jag förstår vad du menar så håller jag med dig i resonemanget.  Jo, planerad vård har ställts in över lag. Svärmor har väntat på sin höft i 2 år nu och kommer få vänta ett bra tag till.
    Ja, det är lätt hänt att man missförstår och hugger lite väl snabbt ibland :)
  • Jemp

    Nej, inte vanligtvis. 

    Hemma nån dag per år, då oftast ovanligt rejäl förkylning med snuva mm som gör det omöjligt att jobba.

  • Anonym (Ö)

    Beror på jobbet. När jag jobbade ensam natt på hotell jobbade jag trots att jag var hemskt förkyld. 

  • Anonym (*-*)
    Anonym (Sjuk) skrev 2022-01-21 11:21:19 följande:
    I skrivande stund ligger jag sjuk, ordentligt sjuk, säkert covid. Ska testas idag. Jag jobbar mkt hemifrån nu men idag orkar jag inte ens jobba hemifrån. 

    www.1177.se/Stockholm/sjukdomar--besvar/lungor-och-luftvagar/inflammation-och-infektion-ilungor-och-luftror/om-covid-19--coronavirus/lamna-prov-och-fa-provsvar-om-covid-19/lamna-prov-for-covid-19/


     


    När ska jag lämna PCR-prov?

     


    Du kan behöva lämna PCR-prov om du får symtom. Det gäller även om symtomen är lindriga och du har vaccinerat dig.


     


    Lämna prov om något av följande stämmer på dig:


    Du arbetar inom hälso-och sjukvården eller inom äldreomsorg. Du har inte möjlighet att arbeta hemifrån. Du går förskoleklass, grundskolan eller gymnasiet eller i en annan motsvarande skolform.

    Du som har haft covid-19 de senaste tre månaderna behöver oftast inte lämna prov.  


     


    Rekommendationerna om när du ska lämna prov kan variera mellan regionerna. Välj därför din region överst på sidan om du inte redan gjort det.


     


    Lämna provet så snart som möjligt för att få ett säkrare svar. Det beror på att det finns mest virus i kroppen i början av sjukdomen.


     


    Du ska bara lämna prov en gång under en sjukdomsperiod.  


     


    Läs mer under rubriken Hur ska jag göra för att lämna prov?


  • Anonym (Snuvan)

    Jag brukade tvinga mig till jobbet så länge det gick och sen komma tillbaka så fort jag klarade det. Men jag kommer inte att göra så mer. Jag har fått mycket kortare sjukdomstider nu under pandemin då man stannat hemma redan första dagen och sen hållt sig hemma tills man är frisk. Förkylningarna har gått över på några dagar/en vecka istället för att dra ut på tiden i flera veckor med hosta och ont i bihålorna. 


    Har pratat med kollegor och de kommer också sjuka sig direkt i fortsättningen. Det minskar ju risken för att man smittar de andra på jobbet också. 

  • Anonym (hemma när jag behöver)

    Brukar inte vara förkyld så jätteofta förutom,  nu under pandemiåren då jag varit förkyld ca 4 ggr minst och känt mig kass betydligt oftare än så.

    Men när jag väl blir sjuk brukar det bli långvarigt med många jobbiga symptom som avverkar varandra i 3-4 v. Har då tvingats stanna hemma eftersom det inte funnits möjlighet till att jobba hemifrån ens under pandemin. Vill ju så klart inte heller smitta andra. Ont i halsen tex smittar ju som fan och det har jag mycket respekt för eftersom det kan ge hjärtmuskelinflammation och fruktansvärd halsfluss som är något helt vidrigt.

  • Anonym (Lisa)

    När jag var yngre och innan jag träffade min sambo så ja, då jobbade jag trots feber, ont i halsen, hosta, snorig näsa osv. Tryckte i mig några ipren, tog med näsdroppar och gick till jobbet för att vara duktig. 

    Sen träffade jag min sambo som har en bakomliggande sjukdom som gör att han är känslig för infektioner, och i samband med det insåg jag vilken ren idioti det var att ta sig rätten att gå till jobbet och smitta andra människor där en "vanlig förkylning" för mig kunde innebära en långdragen infektion på flera veckor och kanske efterföljande lunginflammation eller liknande för någon annan. 

    Så de senaste fem-sex åren har jag faktiskt tagit mitt ansvar och stannat hemma vid minsta symptom. Men hade jag inte träffat min sambo och fått en annan inblick i det hela så hade jag säkert varit en av dom som tyckte dagens rekommendationer var trams och att det inte är så farligt att gå till jobbet med full blown förkylning. 

    Sen tycker jag faktiskt att jag själv blir av med sjukor snabbare när jag är hemma direkt, jämfört med att jag tvingar mig själv att jobba sjuk. Då kunde ju en vanlig förkylning sitta i hur länge som helst bara för att man inte lyssnade på sin kropp, stannade hemma och vilade i två dagar. 

  • Anonym (Nope)

    Nej, om jag inte skulle haft feber och allmänt riktigt risig. Men för en vanlig förkyldning nej. 

  • Anonym (-)

    Min farbror jobbade med influensa och det satte sig på hjärtklaffarna så han var tvungen att få nya. Mycket dramatiskt. Konstgjorda klaffar funkar bra. Ofta i många år. Sen POFF så släpper dem. Han segna ner och stendog på stället på en lugn promenad.
    Kruxet är att man i början nästan inte kan skilja en influensa från en förkylning. Så jag jobbar aldrig med förkylningssymptom och feber. Förkyld är ok men aldrig, aldrig när man samtidigt har feber.

Svar på tråden Brukade ni stanna hemma vid förkylning innan pandemin?