Inlägg från: Embla twopointoh |Visa alla inlägg
  • Embla twopointoh

    Vill du att Sverige ska gå med i Nato?

    Nej, av två anledningar. Dels vore det att spela Putin i händerna, det är den förevändning han behöver, och dels för att det inte behövs. Sverige har samarbetat med NATO i årtionden och har i hemlighet tillåtit militära övningar och förflyttningar ske på svenskt territorium (vissa av dessa "hemligheter" kom ju fram relativt nyligen), så man kan definitivt säga att Sverige har varit en inofficiell medlem i NATO under rätt lång tid. Dessutom är det orimligt att anta att Putin ostraffat skulle annektera Gotland, till exempel, det skulle varken NATO eller USA gå med på.

  • Embla twopointoh
    Anonym (onskan segrar alltid på kort sikt) skrev 2022-03-10 15:56:15 följande:
    Därför att Ryssland tolkar det som en krigshandling och ett svek och kommer vilja hämnas alla som går emot dem.
    Det där är ett bakvänt resonemang. Ska man låta bli att säga ifrån för att förövaren kan bli sur och vilja hämnas? Det är fegt och precis sådant som gör att brott och hemskheter kan fortgå.
  • Embla twopointoh
    Flash Gordon skrev 2022-03-12 00:50:54 följande:

    Anna Ardin annars, till vardags ...


     


    Oj, kan någon 2022 verkligen vara så okunnig att man inte har koll på att korstågen var mer komplicerade än så?
  • Embla twopointoh
    Flash Gordon skrev 2022-03-12 08:24:27 följande:
    Tror nog att få kan ge en detaljerad bild av korstågen men få skulle också använda korstågen för att göra sina politiska poänger OCH addera anti-semitiska uttalanden på det.
    Precis.
  • Embla twopointoh
    Anonym (onskan segrar alltid på kort sikt) skrev 2022-03-12 11:48:44 följande:
    Det är sant som du skriver. Men i händerna på en av världens farligaste män med kärnvapen och ett allt galnare sinne kanske försiktighet och feghet är på plats om man kan förhindra att allt förstörs.
    Putin är inte galen. Hade han varit det hade han varit mindre farlig. Det är ett oskick att etikettera ledare som galna när det egentligen handlar om maktbegär och att vara beredd att trampa ned andra för att nå dit. Ondska kanske är ett bättre ord.

    Att man ska tänka sig för och vara försiktig, absolut, men man ska inte fegt böja sig för den typen av människor, för även det riskerar att "allt förstörs" på sikt. Chamberlain resonerade ungefär som du, tänk om England hade satt ned foten lite tidigare.
  • Embla twopointoh
    Flash Gordon skrev 2022-03-12 12:29:43 följande:
    Finns analyser på nätet: Putin är vare sig galen eller irrationell.

    "Vi" förstår honom kanske inte men han agerar rationellt utifrån sin världsbild. En världsbild sm är vitt skild från den i väst men likväl ...

    Så, för att första hur han skall kunna "besegras" så måste man förstå hans världsbild.
    Jag håller med. Det finns en olycklig tendens att avfärda människor som man inte håller med eller förstår som galna eller dumma. Hellre det än att försöka sätta sig in i hur andra människor tänker och fungerar, tydligen. Det är väl lättare så antar jag och ger samtidigt en själv en behaglig känsla av att vara överlägsen. Det bara fördummar och försvårar samtalet.
  • Embla twopointoh
    Mimosa86 skrev 2022-03-13 09:31:45 följande:

    Nej han slåss inte för Ryssland och ryssarna. Han är omgiven av ja-sägare. Sin stab som inte vågar göra annat än spegla hans världsbild, som inte vågar göra annat än vurma för hans sovjetdrömmar. Ingen ifrågasätter då det är farligt.

    Han skiter fullkomlig i någon annan än sigsjälv. (psykopater/sociopater/) saknar nämligen medmänsklig empati. De KAN inte känna.

    Hade han vurmat för den ryska minioriteten i Ukraina så hade han inte bombat sönder deras land, hade han värnat om sitt folk så hade han inte skickat unga värnpliktiga till fronten som kanonmat, han hade inte terroriserat eller fängslat medborgare av annan åsikt, han hade inte mördat sitt brodersfolk eller traumatiserat deras barn. Hade han brytt sig hade han inte utsatt sitt folk för den ökade kostnaden som allt krig innebär och som kommer slå på många redan ganska fattig människor, hade han brytt sig hade han inte fått Ryssland att bryta med resten av världen och hindrat unga ryssar från att ta del av resten av omvärlden. Hade han brytt sig om sitt folk så borde han ha sålt av 40 av sina lyxpalats- behållt 2-3 st- och skänk överskottet till de fattiga i landet. 


    Ukraina tillhör inte Ryssland. Detta är inget krig. Det är en invasion av ett självständigt land.

    Jag tror knappast du hade känt samma förståelse om Finland plötsligt invaderade Sverige för att -befria- den finskspråkiga minioriteten och alla tornedalingar.


    Fast nu dömer du hans handlingar efter hur du tänker och resonerar. Jag försöker ju säga att han ser världen på ett annat sätt, att om man ska förstå honom måste man också förstå hur hans världsbild är uppbyggd.


    Och, att man förstår är inte samma sak som att man håller med.

  • Embla twopointoh
    Tecum skrev 2022-03-13 16:38:48 följande:
    Fel i bägge fallen, du applicerar din egen världsbild där våld  och militära lösningar alltid går före förhandlingar på Putin och tycker att han agerar förnuftigt.

    Tack vare Putin flyttar Nato istället fram sina positioner då Sverige och Finland kommer att gå med inom  låt oss säga tre år. Plus att Europa bygger upp sitt försvar. Plus att Nato för in mer trupp och material i Baltikum och andra angränsande Natoländer. Ryssland kommer att bli mer utsatt och militärt underlägsna. Och när Ukraina blir ryskt har han Nato direkt i anslutning till den delen av Ryssland också, alltså Rysslands nya gränser.

    Du menar att han "befriar" ryssarna i Ukraina genom att bomba sönder dem? Dessutom vill de inte bli befriade och hamna under ryskt styre igen, utom i de delar som redan är det. Ryssarna i Ukraina förstår också hur hårt livet i Ryssland kommer att bli i framtiden, med brist på allt och isolerade från omvärlden.
    Han skickar unga värnpliktiga som kanonmat  ett utnötningskrig och sätter sin egen befolkning i ekonomiskt trångmål. Är det omtanke om ryssarna?
    Sagoberättelserna om förtryck är bara en del av medvetna lögner för att motivera kriget på hemmaplan. Putin är definitivt bindgalen men är inte dummare än att han vet hur världen ser ut.

    För att förhandla med en galning krävs en annan taktik. Väst har ju förhandlat av alla krafter under hela vintern, utan minsta resultat. Det gäller att inte provocera då galningen har tillgång till kärnvapen och är beredd att använd dem. Istället måste man underminera hans position inför de egna jasägarna där en hel del är emot kriget då inte alla är galna. Visa total enighet i väst, ständigt berätta hur dåligt kriget går, vilket misstag Putin gjort och gör, vad det kommer att kosta Ryssland. Och inte minst personliga sanktioner mot högt uppsatta personer. Att indirekt hylla Putin som du gör och sprida hans lögner om att han vill hjälpa ryssarna har motsatt effekt, det stärker honom.  Det är sånt som militären i Sverige gjort i 60 år, utmålat Ryssland som mäktiga och farliga och som har befogade krav på att utöka sitt territorium. För att få mer pengar till försvaret men det behövs inte längre, som bekant... Nu är det dags att ta ansvar, i princip är hela Europa i krig med Ryssland just nu, men än så länge används ord och sanktioner istället för kanoner. 
    Att man förstår hur någon resonerar är inte samma sak som att man håller med. Om jag nu förstår att Putin ser det som att han visar omtanke för ryssarna med sina handlingar är det inte samma sak som att jag tycker att hans handlingar är att visa omtanke. Inte heller är det att hylla honom.

    För att besegra en fiende behöver man förstå hur fienden tänker och vad som motiverar denne, det är A och O inom krigskonst. Man vinner ingenting på att applicera sin egen världsbild, sitt eget resonemang eller sin egen moral på någon annan.
    Det är dock ganska vanligt nuförtiden, att folk verkar tro att alla människor tänker och fungerar som man själv gör, och de som uttrycker andra åsikter direkt etiketteras som okunniga, ointelligenta och/eller galna.
  • Embla twopointoh
    Tecum skrev 2022-03-13 19:13:20 följande:
    Men du och FG tror ju på det Putin säger om folkmord och att han vill skydda den ryska minoriteten i Ukraina och det är inget annat än att gå hans ärende. Han tror inte alls att det sker ett folkmord, allt är ju lögner och dimridåer avsett för hemmafronten för att dölja det verkliga syftet, att återupprätta det sovjetiska imperiet och kalla det ryskt istället. Sak samma med det påhittade Natohotet.  Att visa omtanke om ett folk innebär inte att utsätta dem för krig, sanktioner och isolering. Han saknar omtanke och empati, ser sitt folk som kanonmat och redskap för sitt storhetsvansinne. Ungefär som forna tiders tsarer.

    För att förstå och besegra Putin måste man förstå hans storhetsvansinne, att allt handlar om makt och att det är en sjuk människa som styr Ryssland. Att ge honom rätt i hans syn på världen har motsatt effekt.
    Jag tror inte alls okritiskt att allt han säger är vad han egentligen menar/vill.

    Att ha megalomani är inte samma sak som att vara galen, i alla fall inte vad jag lägger i ordet "galen".
Svar på tråden Vill du att Sverige ska gå med i Nato?