Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Vill du att Sverige ska gå med i Nato?

    Flash Gordon skrev 2022-03-13 12:50:42 följande:
    Du önsketänker. Ett enskilt angrepp mot en begränsad del av Sverige (säg Gotland och Blekinge) kommer med all säkerhet att ge samma respons fån Nato som som anfallet mot Ukraina gav.

    Rysslands logistik bygger på att transportera trupp med järnväg så nära fronten som möjligt och där bygga upp logistikcentra som för förnödenheter de sista milen till fronten med lastbil. Det fösta Ukraina gjorde var att spränga all järnvägsräls från Ryssland in i Ukraina vid gränsövergångarna. Det försvårar för Ryssland att få fram materiel. Rysk militär har helt enkelt inte tillräckligt med lastbilar i sin armé.

    Det är en farhåga i debatten i Finland nu att man av historiska skäl har samma spårvidd på sin järnväg som Ryssland har.

    .
    Ett angrepp på Sverige kommer att ske med fartyg och trupptransportplan.  
    www.regeringen.se/regeringens-politik/internationella-forsvarssamarbeten/multilaterala-forsvarssamarbeten/

    EU

    Sveriges utgångspunkt i EU-arbetet är att Europa behöver ta ett större ansvar för sin egen säkerhet på ett sätt som stärker både EU och dess medlemsstater, samt förmågan att samarbeta med strategiska partners.


    Den gemensamma målbilden för EU:s säkerhets- och försvarssamarbete är att utveckla en bättre samlad europeisk försvarsförmåga samt att unionen ska kunna genomföra hela spektret av civila och militära krishanteringsinsatser.


    EI2

    2019 anslöt sig Sverige till det franskinitierade försvarssamarbetet European Intervention Initiative (EI2). Samarbetet syftar till att utveckla en gemensam strategisk kultur mellan de deltagande länderna och därmed den europeiska förmågan att agera i krishanteringsinsatser. Samarbetet bidrar till att stärka det säkerhets- och försvarspolitiska samarbetet i Europa.

    FNC

    2018 blev Sverige en del av initiativet för europeisk förmågeutveckling, Framework Nations Concept (FNC). Samarbetet leds av Tyskland och består av ett tjugotal länder. Det rymmer projekt inom olika områden som sjukvård, CBRN (kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot och risker), civil-militär samverkan, logistik med mera.
    JEF

    Utöver Storbritannien och Sverige omfattar samarbetet Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna och Norge. JEF-samarbetet ökar Försvarsmaktens förmåga till samverkan med andra länder och visar att länderna är beredda att agera tillsammans. Under 2019 enades JEF-länderna om att den uttalade säkerhetspolitiska kontext JEF ska kunna verka i är i en gråzonssituation i Östersjö- och nordområdet, det vill säga ett tillstånd mellan fred och krig som karaktäriseras av otydlighet och osäkerhet.


    NATO

    Partnerskapet med Nato är en viktig del av den svenska säkerhets- och försvarspolitiken. Partnerskapet är centralt för att utveckla Försvarsmaktens förmåga, såväl till nationellt försvar som till att genomföra insatser i och utanför närområdet. Svenskt deltagande i Natos övningsverksamhet ger en signal om att Sverige tar ansvar för säkerheten i närområdet och bidrar dessutom till att öka Försvarsmaktens förmåga och möjligheter att samverka med andra. Sveriges status som Enhanced Opportunities Partner (EOP) skapar möjlighet till ett anpassat partnerskap baserat på Sveriges och Natos gemensamma intressen.
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2022-03-13 17:34:04 följande:
    Du bekräftar min första mening i inlägget du citerar.
    Jag tror du gör misstaget att tro på det Putin säger - att det skulle handla om den minoritet av personer med rysk identitet i Ukraina är en av de falska påståenden som används av Putins 'nyttiga idioter' 

    Att dessutom sprida det falska påståendet om 'folkmord' på dessa personer är om inte löjligt så djupt oroande i fråga om kritiskt tänkande och hederlighet i fråga om att återge verklighet vs att sprida fake och alternativa fakta.   
  • Padirac
    Anonym (onskan segrar alltid på kort sikt) skrev 2022-04-20 15:36:09 följande:
    Jo visserligen men att bli intvingad i så stora och avgörande frågor för att någon annan gör val, är jag inte mycket för. Jag tror på att ryggrad och att vi står fast vid våra grundbeslut. Tror faktiskt att det är farligare för omvärlden om vi går med eftersom det kan få Putin att agera på ren illvilja och få extrema konsekvenser. Han har ju redan hotat och han kommer att agera därefter.

    Jag tror att vi kommer att få beskydd även om vi står utanför med tanke på hur dåligt det är för övriga Natoländer om vi blir invaderade och särskilt Finland.
    www.dn.se/sverige/dns-kallor-inga-sakerhetsgarantier-fran-usa-innan-nato-medlemskap/

    "Beslutar sig Sverige och Finland för att gå med i Nato stöds det av alla de 30 Nato-medlemmarna, och inom tre till sex månader kan processen vara klar.

    USA kommer dock inte att ge några säkerhetsgarantier innan Sverige är fullvärdig medlem.


    Det framgår av de kontakter som svenska regeringen haft med USA och övriga Nato-länder, enligt DN:s källor.

    ...


    – Finland saktar nu ner sin process, medan Sverige ökar farten så att bägge får möjlighet, om så beslutas, att söka medlemskap samtidigt, säger en av DN:s källor i det svenska regeringskansliet.


    Samtidigt har Ryssland – liksom inför varje tidigare utvidgning av Nato – hotat med olika motåtgärder. Att Ryssland skulle ge sig på Finland och Sverige militärt mitt under sitt krig i Ukraina bedöms som osannolikt av Nato.


    Sverige har ändå försökt få någon form av garanti om skydd under ansökningsprocessen från Natos viktigaste medlemsland, USA. I veckan har statssekreteraren i USA:s försvarsdepartement Pentagon Colin Kahl fört samtal med regeringarna i Stockholm och Helsingfors.


    – Han gjorde klart att USA:s säkerhetsgarantier inte gäller under ansökningsprocessen, utan de gäller först vid fullt medlemskap, säger en av DN:s källor."

    Samtidigt finns det gamla säkerhetssamarbeten för Sverige med USA och UK.

    Hur det förhåller sig kan egentligen bara de faktiska omständigheterna vid en ansökan och en samtidig aggression från rysk sida visa.

Svar på tråden Vill du att Sverige ska gå med i Nato?