• Anonym (Smuts­)
  Fre 1 apr 2022 09:04
  2724 visningar
  23 svar
  23
  2724

  Vad min man anser inte behöver städas!

  För två veckor sen, hade vi ett gräl om städning. Jag tycker att jag tar allt ansvar. Han noll ansvar. Han skyllde på min höga krav och mitt kontrollbehov. Man tappar sugen att göra något, när jag påminner. Så vi bestämde att jag skulle ta ett steg tillbaka, för att han skulle kunna ta initiativ och göra det på sitt sätt. Det är två veckor sen. På bilden ser ni vårt handfat i badrummet, som ingen rört på två veckor. 

  Hur länge ska man vänta innan på karlfans  initiativförmåga?

 • Svar på tråden Vad min man anser inte behöver städas!
 • Anonym (Oljeb­yte)
  Fre 1 apr 2022 09:26
  #1
  +2

  Ert första problem är att ni har olika syn på vad som är smutsigt och när det behövs städas. Där måste ni enas om en rimlig nivå för er båda, vilket innebär att du måste backa och han steppa upp. 

  För att lösa det behöver ni nog sen helt enkelt enas om en rimlig nivå på när det ska städas. Rimligen fasta dagar. Och då får du stålsätta dig och invänta städdag och han får finna sig i att den dagen ska det städas. Och sen hjälps ni åt med gemensamt ansvar att städa. 

 • Fre 1 apr 2022 09:35
  #2
  +1

  Jag ser inga problem med det handfatet på bilden?

  Blöt handen o dra runt några varv, kanske i samband med att man tvättar händerna? Tar 4-5sek?

  Det låter som att detta enbart kommer leda till att du blir bitter och frustrerad, som sedan kommer leda till skav mellan er...

  Jag tror du behöver ta en funderare på om det hela är värt striden?
  Eller om du kanske skulle bli lyckligare i ett eget hushåll?

  Bidrar kanske "karlfaan" på något annat sätt till ert gemensamma?

 • Fre 1 apr 2022 09:40
  #3

  Eller så släpper du det hela och bestämmer dig för att du inte kan förändra honom. Torka av handfatet med en mikrotrasa efter varje användning så blir det inte sådär. 

  Låt honom ta ansvar för något annat istället, städning verkar inte vara hans grej.

  Eller som jag brukar säga lite då och då: ring en städfirma och dela på notan!

 • Anonym (0o0o0­)
  Fre 1 apr 2022 09:53
  #4

  Finns det något som han faktiskt gör?
  Han kanske kan göra något som lättare blir rutin, typ bädda sängen på morgonen, ta ut soporna.

  Min man är betydligt mer pedantisk än jag är, jag är en slarver som lägger saker överallt och framförallt kläder. Detta stör honom och jag försöker verkligen att anstränga mig emellanåt för att ta hand om min skit.
  Min man å andra sidan ser ju inte att det är skit och kissfläckar på toaletten eller fullt av skit i handfatet, så jag gör det.Han ser inte heller att köksskåp är smutsiga, eller fönster som måste putsas. Men ligger det smutsiga kläder på toalettgolvet så får jag snart höra det. Han ogillar att diska me  tar faktiskt tag i det emellanåt också, liksom jag försöker han att anstränga mig. 
  Jag jobbar dock 60% och han 150% så jag känner absolut att jag kan dra ett strörre last i hemmet utan att gnälla. 

  Jag upplever helt enkelt att män vs kvinnor inte ser samma saker riktigt. Men i slutändan funkar vi bra som ett team! :) 

 • Fre 1 apr 2022 09:54
  #5

  Kan ni inte ta in städhjälp då? Så får någon helt annan ta över grovjobbet. Ni betalar tillsammans. Sedan får ni bestämma hur ni gör med den städningen som blir kvar utöver det:
  - Kanske att man dammsuger lite halvokejt någon dag var?
  - Den som ansvarar för middagsdisken den dagen får också svabba bänk, bord och spis hyfsat?
  - Varannan morgon eller kväll turas ni om att man torkar av handfatet i badrummet lite snabbt?
  - Ni tvättar er egen tvätt. Beroende på barnens ålder kan även dessa ansvara för sin egen tvätt (min 6-åring fixar att starta en maskin - har tvättkapslar till honom - samt hänga tvätten. Vikandet behöver lite mer övning... Och sätta in i sin egen garderob kan han).

  Så behöver det inte bli särskilt övermäktigt för någon av er? Går ju att göra schema över det där så det blir tydligt, och tydligt att det inte blir särskilt mycket.

 • Anonym (löklj­u)
  Fre 1 apr 2022 09:57
  #6
  Mrs Moneybags skrev 2022-04-01 09:40:05 följande:

  Eller så släpper du det hela och bestämmer dig för att du inte kan förändra honom. Torka av handfatet med en mikrotrasa efter varje användning så blir det inte sådär. 

  Låt honom ta ansvar för något annat istället, städning verkar inte vara hans grej.

  Eller som jag brukar säga lite då och då: ring en städfirma och dela på notan!


  Städning är ju en rätt stor grej att sköta hemma och normal hygien bör man kunna kräva av en vuxen partner utan funktionsvariationer. 


  Strategisk inkompetens är dock något många män sysslar med och det är inte ok, då kan man leva ensam isf. 


  Jag har kravet på min man att vi ska ha lika mycket fritid ungefär, sen vad var och en gör spelar mindre roll. Jag lagar maten eftersom jag kommer hem först och han har verkligen NOLL intresse för det. Men då får han ta disken. Det tar ca 5 min, inkluderat att plocka ur den också,  och matlagning tar betydligt längre tid. 


  Han tycker det är för jobbigt. Jag och mina barn ställer själva in våra tallrikar, bestick och glas, så hans del är sin egen tallrik och det som använts för matlagningen. 


  Nu är vi särbos och han gör allt själv. Det händer att han struntar i att dammsuga en eller annan gång, men det är ju hans val, han har bara sig själv att ta hänsyn till. 

 • Anonym (pedan­t)
  Fre 1 apr 2022 10:01
  #7

  Din man har rätt. Ditt liv borde inte gå under för så lite men här har du skapat en tråd taggit bilder och sitter tjuter som ett barn i trottålder för handfaten inte är exakt som du vill.... Lugna ner dig Karen!! 

 • Fre 1 apr 2022 10:14
  #8

  Alltså.. håller inte med de som säger att du har för höga krav. Vårt handfat bland annat ser likadant ut och jag har lämnat min sambo... Men självklart inte enbart pga handfatet vilket nog inte är enda problemet för ts heller? Han hjälpte inte.mycket med annat och det fanns MÅNGA problem utöver ett jäkla handfat. Ts du måste se över hur du vill spendera ditt.lov och tid och vad han tillför i ditt liv.

 • Fre 1 apr 2022 10:16
  #9

  Byt man!

 • Anonym (oooo)
  Fre 1 apr 2022 10:31
  #10

  Handfatet kan se ut så här också. Oftast inte, men det har hänt. Gissar att lagom är ett mellanting av vad du tycker och vad din man tycker. 

  Handfat är ärligt talat inte så farligt och man behöver inte städa noga varje gång, utan mest ta en svamp och torka av. Om däremot toalettstolen är likadan så är ju det värre. Den behöver man städa på riktigt, och oftare, beroende på hur mycket den används. 

Svar på tråden Vad min man anser inte behöver städas!
Logga in
Bli medlem