Inlägg från: Embla twopointoh |Visa alla inlägg
  • Embla twopointoh

    Privatiseringar - Vad kommer ut av det?

    Privatisering ger konkurrens, och konkurrens ger högre kvalitet. Se bara på den svenska vården till exempel, den är ett svart hål för våra skattepengar och ändå klarar den inte vårdgarantin, personalen blir utbränd och patienter felbehandlade. Vården är faktiskt ett utmärkt exempel på att staten inte är bättre på att använda pengarna väl än vad en privat aktör skulle vara. Faktum är att det försiggår ett enormt slöseri med skattepengar, såsom skandalbygget kring Nya Karolinska. Byråkrati och myndigheter som inte har befogenheter och/eller insyn mellan sig själva ger en otroligt ineffektiv apparat, som dessutom bäddar för nepotism och ren korruption.
    Lägg till det att det i princip saknas ett tjänstemannaansvar i Sverige, systemet håller både politiker och tjänstemän om ryggen och sällan är det någon som behöver ta verkligt ansvar när det går fel. Titta bara på Herr Eliasson, som bara flyttas mellan olika myndigheter trots att han uppenbarligen inte är kompetent (och, hans utlandsresa mitt under pandemin har, vad jag vet, inte fått några egentliga konsekvenser för honom).

    Det som är viktigt att komma ihåg är att även skattefinansierat har en budget som ska hållas, och att det därför konstant kommer åtgärder som ska spara pengar, t.ex. sjukhus får inte pengar för att byta ut gammal utrustning och så vidare. En av anledningarna till att svenska vården går på knäna är ju dessa ständiga neddragningar och omorganisationer, där till exempel läkarsekreterare dragits ned på och läkarna måste sköta mycket administrativt istället för att behandla patienter.

    Det finns absolut nackdelar med privatisering också, men det svenska systemet är ineffektivt (och förmodligen rätt korrupt under ytan) och bara ett enda stort slöseri med pengar. Att i det läget bara rikta in sig på att vinstintresse automatiskt är hemskt och fel är antingen insiktslöst, okunnigt eller medvetet vilseledande.

Svar på tråden Privatiseringar - Vad kommer ut av det?