• Ulrika Hiscoke Psykolog på Kry

    Stress och utmattningsyndrom? Krys psykolog svarar på din frågor

    Känner du dig stressad och utmattad? Är du kvinna eller förälder? Du är inte ensam! Stress är en av de vanligaste orsakerna till dåligt välmående och nämnda grupper, kvinnor och föräldrar, är överrepresenterade i jämförelse med andra grupper.


     


    Att bli förälder är en stor omställning. Många upplever att tid och energi inte längre räcker till, inte ens för det som är viktigast. Stressen kryper på och kan få stora konsekvenser, inte bara för dig utan för hela familjen. Utan tillräckligt med återhämtning kan utmattningssyndrom utvecklas som kan ta lång tid att komma tillbaka ifrån.


     


    Vad kan du göra i din vardag för att minska stress, finna återhämtning och undvika utmattningssyndrom? Vilken hjälp finns och när är det tid för att söka vård?


     


    Ställ dina frågor om stress och utmattningssyndrom till Krys psykolog Ulrika Hiscoke som kommer ge svar under hela maj här på Familjeliv. Ulrika har lång erfarenhet av att hjälpa föräldrar som fastnat i stressen, både genom sin roll som vuxenpsykolog och med erfarenhet av arbete på BVC. Privat lever hon familjeliv med fyra barn och delar därmed med sig av egna erfarenheter.


     


    Läs mer om stress och utmattningssyndrom här: https://www.kry.se/fakta/utmattningssyndrom/

  • Svar på tråden Stress och utmattningsyndrom? Krys psykolog svarar på din frågor
  • Anonym (skillnaden på chansen att bli sjukskriven)
    Ulrika Hiscoke Psykolog på Kry skrev 2022-05-07 10:43:27 följande:

    Nu kliar det ju i mina forskarfingrar, men det här ligger ju utanför mitt område. Jag har ju läst och tänkt en hel del om detta, men jag är ju inte expert på detta område, utan min expertis är ju inom behandling. Så jag rekommenderar dig att titta på länkarna som jag klipper in nedan där FK publicerar sin statistik över sjukskrivning och den rapport de skrivit om sjukskrivning för psykisk ohälsa. 


    Skriver några rader om det du tar upp - om det är svårare för vita, heterosexuella män att bli sjukskrivna för utmattning. Utmattning handlar ju om bristande återhämtning, och där kvinnor med små barn och familj, och i yrken som inte kräver hög utbildning (d v s har liten möjlighet till flexibilitet), kraftigt överrepresenterade när det gäller sjukskrivning för utmattning. Kvinnor med hög utbildning i "låsta" yrken med lite flexibilitet, som läkare och psykologer, där ser man igen en högre nivå av sjukskrivning. Om skillnaden mellan könen beror på en bias mot män som gör att de blir mindre ofta, och kortare sjukskrivna, som du skriver, eller om det beror på att kvinnor blir oftare utmattade, det finns det bra resonemang om i rapporten. Kvinnor med barn och familj har på gruppnivå en högre stressbelastning på fritiden än män i samma situation, vilket man tänker är orsaken till bristande återhämtning. 

    FK drar ju inte statistik på våra preferenser när det gäller vem vi vill ligga med, och det tycker i alla fall jag är lite gött att FK inte har om oss i sina register . Det ska man nog ha forskningsetiskt godkännande för att studera, då med en tydlig frågeställning som motiverar att man intervjuar sjukskrivna om detta. Men om man gör matten utifrån de stora stressorer man sett i forskningen på gruppnivå, kan man tänka att män som lever med en man blir något mer stressbelastade då de kanske är mer jämställda vad gäller ansvar för hemlivet och då får göra mer på fritiden, men vad gäller den andra stora stressdrivande faktorn - att ha ansvar för småbarn - så är det ju så att homosexuella män i lägre  utsträckning lever med barn. Så här blir det nog inte meningsfullt att dra statistik på gruppnivå, det skulle nog bli svårt att få power i de analyserna till följd av för små grupper för analys i Sverige, så här skulle man nog gå in med att göra kvalitativa studier med intervjumetod som huvudmetod, såklart med statistiken i botten. 


    Vad gäller etnicitet vet jag att det tidigare, innan man reformerade sjukförsäkringen, funnits en överrepresentation i vissa områden att etniskt svenska män i glesbygd är mer sjukskrivna än rikssnittet, där det var kopplat till arbetslöshetssiffror i traditionellt manliga arbeten. Jag har inte aktuell kunskap när det gäller annan forskning kring etnicitet och sjukskrivning, och får hänvisa dig till FK's rapporter där. Om man tänker på sjukskrivning och inte sjukintyg så kommer ju frågan med SGI in, som ju kräver att man varit etablerad på arbetsmarknaden,  och jag misstänker att att det skulle bli skevt i statistiken här med om man studerar sjukpenning och etnicitet när det gäller personer som kommer hit som vuxna. 

    Stora frågor, och jag är tyvärr fel person att svara på detta då jag inte är epidemiolog eller jobbar med försäkringsmedicin, men hoppas du får lite mer att gå på genom att starta med länkarna nedan: 

    www.forsakringskassan.se/statistik/sjuk/sjukpenning-rehabiliteringspenning/hur-manga-ar-sjukskrivna

    Och här är länken till FKs rapport om detta som du just frågar om:

    www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/e12b777c-e98a-488d-998f-501e621f4714/socialforsakringsrapport-2020-8.pdf&CVID=


    Tusen tack! skall ta och kolla upp detta. 
  • Anonym (skillnaden på chansen att bli sjukskriven)
    Anonym (A) skrev 2022-05-07 11:05:42 följande:

    Hej,

    Jag svarar jag med.

    Riksrevisionen har gjort en granskning där rapporten heter ?Jämställd sjukfrånvaro - bedöms män och kvinnor likvärdigt i sjukskrivningsprocessen?? Man har studerat 60 tusen patienter. Du finner rapporten här: 

    https://www.riksrevisionen.se/rapporter/granskningsrapporter/2019/jamstalld-sjukfranvaro---bedoms-man-och-kvinnor-likvardigt-i-sjukskrivningsprocessen.html

    Jag citerar:


    Resultat

    I granskningen konstateras tydliga skillnader i sjukskrivning mellan män och kvinnor vid samma nivå på den bedömda arbetsförmågan. Resultaten i korthet:


    Kvinnor som diagnosticeras med en lindrig eller medelsvår psykisk sjukdom är sjukskrivna 30 procent mer än män vid samma bedömning av arbetsförmågan. Ingenting i resultaten tyder på att skillnaden kan förklaras av att kvinnor har sämre hälsa än män eller av att män och kvinnor ofta arbetar i olika yrken och i olika branscher.

    De osakliga könsskillnaderna är särskilt tydliga bland patienter som är 31?40 år, som inte har barn, som är högutbildade, som har en relativt hög inkomst och som företrädesvis arbetar i mansdominerade branscher.

    Inga osakliga könsskillnader konstateras bland patienter med en smärtdiagnos. En bidragande orsak är sannolikt att osäkerheten i bedömningen av arbetsförmågan bland dessa patienter är mindre.

    Kvinnor som diagnosticeras med en lindrig eller medelsvår psykiatrisk diagnos är sjukskrivna drygt 20 procent mer än män vid samma nivå på den självskattade hälsan.
    Oh ännu mer! tackar!
  • Anonym (A)
    Anonym (skillnaden på chansen att bli sjukskriven) skrev 2022-05-07 11:05:46 följande:
    Tusen tack! skall ta och kolla upp detta. 

     


    Hej!

    se mitt svar ovan (inlägg #20), kunde inte citera dig av någon anledning.

  • Anonym (.)

    Varit sjukskriven i 8 månader pga utmattningssyndrom. Började jobba i september förra året. Tyckte det gick jättebra men detta året har börjat jättedåligt för mig och har den senaste tiden känt igen symtomten jag hade när jag böev sjukskriven. Känner inte alls att mitt jobb bryr sig om att jag varit sjukskriven och lägger gärna på mig mer och mer. 
    Så nu har jag bestämt mig mig för att ta en veckas sjukdom för att få vila mig lite och ta ett steg tillbaka. 
    Men ångesten och känsla av misslyckande och att känna sig dum mot sitt jobb är skyhög. Önskar jag inte kände de känslorna för de bryr sig ju liksom inte om mig på mitt jobb. 
    Har fått ett nytt jobb som jag börjar på om några månader som jag tror kommer bli jättebra för mig med ett helt annat upplägg än vad jag har idag. 
    Nu känner jag mig bara jagad om dagarna. 

  • Anonym (Anna)

    Hur vet man om kroppen är på väg att ge upp eller ej och att det är just utbrändhet och inte beror på något annat? 


    Jag har inte sovit en hel natt på 6 år. Jag kan glömma banala saker så som att jag sitter i bilen och inte längre minns hur man kör. Får jag en bättre natt med 3-4 h sammanhängande sömn så går det sedan lite lättare igen. Jag tänker att just mina brister beror på för lite sömn och utslitenhet och inte början på utbrändhet men det kan kanske se olika ut? 


    Är det alltid en hårfin balansgång? 

  • Anonym ((mamman))

    Hej!

    Jag har 1 barn men känns som jag har 10.
    Klarar knappt igenom mig under dagen.
    Mata, duscha, tvätta, vila, städa. H U R ska man hinna?

    Kan tilläggas att jag inte är ensamstående men ensam hemma med barnet. Vi har inte råd med varken städ eller nanny. Hur får man dygnets alla timmar att räcka till?!?!?!

    Tack för bra tråd!

  • Ulrika Hiscoke Psykolog på Kry
    Anonym (.) skrev 2022-05-08 07:41:48 följande:

    Varit sjukskriven i 8 månader pga utmattningssyndrom. Började jobba i september förra året. Tyckte det gick jättebra men detta året har börjat jättedåligt för mig och har den senaste tiden känt igen symtomten jag hade när jag böev sjukskriven. Känner inte alls att mitt jobb bryr sig om att jag varit sjukskriven och lägger gärna på mig mer och mer. 
    Så nu har jag bestämt mig mig för att ta en veckas sjukdom för att få vila mig lite och ta ett steg tillbaka. 
    Men ångesten och känsla av misslyckande och att känna sig dum mot sitt jobb är skyhög. Önskar jag inte kände de känslorna för de bryr sig ju liksom inte om mig på mitt jobb. 
    Har fått ett nytt jobb som jag börjar på om några månader som jag tror kommer bli jättebra för mig med ett helt annat upplägg än vad jag har idag. 
    Nu känner jag mig bara jagad om dagarna. 


    Jag tycker det är sunt att du känner "dum" mot jobbet och också att du blir stressad av att det går åt fel håll. Det är ju dels tecken på att du är en ansvarstagande person som verkligen känner att du vill göra rätt för dig. Problemet är ju att man då ju kan få problem att sätta gränser för sig själv och andra - drivet att ställa upp och göra rätt blir större än självomsorgen. Om man är en ansvarstagande person behöver man ju vara rädd om sig i vilka sammanhang man sätter sig och inte låta andra utnyttja att man är en som ställer upp. Och man behöver också öva på att sätta gränser och ta hand om sig när man känner sig överbelastad. Så - du gör ju helt rätt tycker jag, byter jobb och bromsar när det blir för mycket. Om fler skulle göra så, och innan man tagit en sväng med utmattning, så skulle ju också arbetsgivare behöva blir mer noga med hur det tar hand om sin personal. 

    Ta hand om dig! 
  • Ulrika Hiscoke Psykolog på Kry
    Anonym (Anna) skrev 2022-05-08 21:55:07 följande:

    Hur vet man om kroppen är på väg att ge upp eller ej och att det är just utbrändhet och inte beror på något annat? 


    Jag har inte sovit en hel natt på 6 år. Jag kan glömma banala saker så som att jag sitter i bilen och inte längre minns hur man kör. Får jag en bättre natt med 3-4 h sammanhängande sömn så går det sedan lite lättare igen. Jag tänker att just mina brister beror på för lite sömn och utslitenhet och inte början på utbrändhet men det kan kanske se olika ut? 


    Är det alltid en hårfin balansgång? 


    Om du inte sovit sammanhängande upp mot 6 timmar per natt så är det ju det som du behöver ta hjälp för - då är det inte meningsfullt att börja tänka på utmattningsdiagnos, utan då är det sömnstörningen som påverkar. Sedan är det ju så att om man stressar väldigt mycket och inte får in återhämtning, motion och avkoppling, då kan man ju också få störd sömn. Sök läkare för bedömning av sömnproblemen, och om de inte hittar något annat än stress som orsak, så skulle jag söka en sömnbehandling och stressbehandling hos psykolog för att kunna komma ner i varv och försöka göra det möjligt att sova igen. Du kan till exempel få bra hjälp med detta hos oss på KRY.


    Sedan behöver man inte sova 6 timmar sammanhängande, det går också bra att sova i två pass, det kan vara ett sätt att försöka bryta en sömnstörning. Men det finns mycket tänk och metoder kring detta, en psykolog kan hjälpa dig att hitta rätt strategi för dig. 

  • Ulrika Hiscoke Psykolog på Kry
    Anonym ((mamman)) skrev 2022-05-09 13:56:48 följande:

    Hej!

    Jag har 1 barn men känns som jag har 10.
    Klarar knappt igenom mig under dagen.
    Mata, duscha, tvätta, vila, städa. H U R ska man hinna?

    Kan tilläggas att jag inte är ensamstående men ensam hemma med barnet. Vi har inte råd med varken städ eller nanny. Hur får man dygnets alla timmar att räcka till?!?!?!

    Tack för bra tråd!


    Det låter som du har två jobb under dagen - hushållerska och mamma - och det är ju inte kompatibelt. Som att köra buss och sitta i kassan på ICA samtidigt . Vi människor har utvecklats när vi levt i grupper med många vuxna som hjälps åt med sysslor och att passa barn, dygnet runt. Efter det har vi levt i tre generationer där de äldre passat barnen och de yngre arbetat. Så som vi lever nu är ju egentligen en dålig lösning där många upplever sig stressade och låsta, och där barnen också får svårare att hitta sin rytm eftersom det blir lite magert socialt sett. Testa att boka in att vara med andra vuxna under dagen, andra föräldralediga eller att gå på öppna förskolan eller vara med släktingar, och få lite kontaktyta mot andra. Sedan sådant som behöver göras i hemmet delar ni vuxna på när ni är lediga, eller så kan ni dela upp och ha olika ansvarsområden som ni tar när ni får en lucka. Det är väldigt krävande att vara själv med ett litet barn under dagen och det går sällan att få så mycket annat gjort. Prioritera kontakten med ditt barn, att vara ute och gå, leka med barnet och äta ihop - inte att städa. Så smutsigt kan det ju inte blir om ni är två hemma på dagen . Se sedan till att när din medförälder kommer hem så tar du paus och är på egen hand en stund och landar, kanske tar en dusch eller går ut och går själv, för att ladda upp batterierna. 

    Och du - det är lättare att ha 10 barn än ett, för då är ni ett gäng som löser saker ihop och barnen leker med och kan ta lite hand om varandra. Ja, kanske inte 10 men i alla fall 2-4-stycken... 
Svar på tråden Stress och utmattningsyndrom? Krys psykolog svarar på din frågor