• flygrl

    Jag blir galen! Kollega säger att vi skyller på henne för att hon är mörkhyad.

    Svårt hitta alla olika inlägg man vill besvara/kommentera när tråden hunnit bli 5 sidor. Meeen jag typ bakar ihop det i ett inlägg så får vi se om det når fram ändå.

    Först själva sakfrågan där tycker jag som flera andra i tråden ni är på rätt spår med att sluta täcka upp när kollegan missköter sina arbetsuppgifter så det blir tydligt var problemet ligger och chefen därmed inte längre kan ignorera det. Det är ju helt orimligt ni andra ska få jobba häcken av er pga en kollega inte gör det hon ska och sen dessutom beskyller er för rasism. :/


    Jag är själv svart och visst är jag väl medveten om det finns rasism MEN det finns helt klart också keffa individer som mer än gärna drar på offerkoftan i tid och otid. Jag stör mig som fan på sån attityd för den förgiftar relationer mellan människor och  sabbar för den som verkligen drabbas av rasism. Begreppet rasism blir helt jävla urvattnat och när människor sen orätt anklagas för va rasister spär det ju snarare på den verkliga rasismen i samhället. Polariseringen skenar ffs.

    Utöver det ni redan tänkt göra tycker jag ni ska försöka ignorera kollegans anklagelser så gott det går och tänka på henne som en misskötsam illojal kollega helt enkelt. Gör klart för henne det inte handlar om hennes hudfärg! Hon är en kollega som inte gör sitt jobb och ställer till det för er andra och företaget och det skulle va lika illa om hon va en vit person punkt.

    Sen det här med begreppen är det nog ändå så man med svart oftast brukar avse personer med afrikanskt sk subsahariskt ursprung. Det finns ju helt klart väldigt mörkhyade folk även i södra Asien och Australien men dom brukar vanligen inte räknas som svarta. 

    Så svart är inte en färgbeteckning för båda i Afrika och ännu mer i den afrikanska diasporan finns som Mrs Moneybags skrev stora variationer i hudton. Svarta i Las Americas aka Nord- och Sydamerika är ju ofta uppblandade med andra etniciteter vita inte minst. 

    Sen kan ju ens identitet bestå av flera delar. Är själv svart men född i Sverige som jag deffo ser som mitt hemland men med föräldrar från två olika länder i Latinamerika och längre tillbaka härstamning från dom afrikanska slavarna som fördes dit (afrolatinos dvs. svarta latinamerikaner). I första hand är jag däremot en unik individ. Liksom alla andra människor.

    På samma sätt som en etnisk svensk kan ha identitet som svensk, vit, europé, skandinav osv. Så att TS kollega presenterar sig som gambian, brasilianare eller kanske US-amerikan samtidigt som hon också kan säga hon är svart är inget konstigt i sig.

    Sorry för OT och att det blev lååångt som fan men kände jag ville reda ut begreppen lite. För den som orkar ta sig igenom.

  • flygrl
    Anonym (Ellen) skrev 2022-05-21 08:27:02 följande:
    Så många kloka tankar!
    Just att människor som om man får säga så "drar rasistkortet" urvattnar begreppet rasism. Rasism finns, det är inte tu tal om det. Men här är det en fråga om arbetet, hur det utförs och hur man tar hänsyn till varandra och till kunden. Då är det nästan oförskämt. Väldigt märkligt också att dra ner på sin leverans efter att provanställningen gått ut. Varför inte bara jobba på?

    Och sen är det ju ett faktum att en person har en annan hudfärg. Ja jag är vit. Ja jag är tjock. Ja jag har valt att ha rakat huvud. Ja jag är från Sydamerika. Det är inte så att det "inte syns". Men det ska inte ha någon relevans för hur man bemöts och det ligger inte heller till grund för vilka kompetenser jag har eller förväntas ha. 

     


    Tack för vänliga ord. 


    Rasism är nåt allvarligt och därför ska man inte kasta såna anklagelser omkring sig utan ordentlig grund och deffo inte för vinna personliga fördelar. Det skadar både dom som blir oskyldigt anklagade och det skadar arbetet mot rasism. Och dessutom vill jag som svart person inte associeras med sånt trams. :/

    Och det är därför jag som du tycker man ska fokusera på sakfrågan. En kollega som inte sköter sitt jobb. 

    Och självklart ska alla människor bedömas lika oavsett kön, hudfärg, ålder, sexuell läggning osv. Vi är alla människor. Och individer.

    Sen blir jag osäker här. Är det bara ett exempel eller är du verkligen från Sydamerika?


     


     


    Anonym (irriterad) skrev 2022-05-21 21:48:21 följande:

    Tack för bra infor!  


    Anna har inga afrikanska rötter så vitt jag vet. Hon har pratat om sin familj, sitt ursprung etc, men aldrig nämnt något om att det ska ha funnits någon person från Afrika med. 


    Om jag ska beskriva hudfärgen är den ungefär samma färg som en inte alltför starkt solbränd vit person.


     


    Jag känner inte den här Anna men kanske har hon nåt afrikanskt påbrå längre bak som gör att hon identifierar sig som svart. Vem vet?! Eller så kanske hon gör en Rachel Dolezal.
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rachel_Dolezal

    Va gäller hennes hudton är det ju så att det finns många olika färgnyanser bland personer som identifierar sig som svarta. Alltifrån den där ljusa tonen din kollega verkar ha till den mörkaste nästan blåsvarta ton jag själv har. Det kan handla om att det finns olika etniciteter också bland oss svarta eller helt enkelt mixat ursprung.

    Men det är ju egentligen inte det här problemet med Anna handlar om eller hur utan om att hon missköter sitt jobb och därför ställer till det för er andra.
    Hoppas problemet får en vettig lösning!

  • flygrl
    Anonym (irriterad) skrev 2022-06-21 21:21:56 följande:

    En uppdatering, Anna är avskedad. Hon fick en varning för det jag skrev om ovan och sen fick hon en varning lite senare för att hon gick på en av kollegorna speciellt med anklagelser om rasism och förtal för att ställa henne i dålig dager. 


    Hon fortsatte att bete sig illa och anklagade allt och alla för rasism och Gud vet allt. 


    Droppen kom när hon skrek på chefen och dundrade ut och sen inte dök upp på jobbet utan att sjukanmäla sig eller meddela något alls. 


    Chefen försökte få tag i henne och det har flera andra också gjort, men hon vägrade svara. Till slut fick chefen ett sms att hon inte tänkte komma tillbaka förrän hon fick en ursäkt från alla som baktalat henne. 


    Så, det löste sig även om jag hade hoppats på att det skulle ha löst sig annorlunda. 


    Nu har de valt att ta in en person via bemanning och fungerar det bra med den ska denne erbjudas fast tjänst hos oss. Tack för all input! 


    Dramatisk sorti där av Anna och synd det skulle behöva sluta så men ärligt talat kanske lika bra. Ingen person jag hade velat jobba med av det du beskrivit.


    Sjysst av dig att uppdatera hur det gått.
    Hoppas ni får en bättre situation på jobbet nu framöver!

  • flygrl
    Anonym (Missvisande) skrev 2022-06-23 22:35:56 följande:
    Nej, det har jag faktiskt inte. Jag valde bara att kommentera en del av den som är missvisande för oss som läser den.

    Jag trodde, som många andra i tråden, att kvinnan var mörkhyad och fick direkt en bild i hjärnan av hur hon såg ut och sen visar det sig att hon inte alls är mörkhyad, dvs,  svart/av afrikanskt ursprung. Klart man blir förvirrad och fundersam då. Du skrev inte etnicitet på kvinnan så man fick göra sitt egna antagande.
    Som sagt, inte bara jag som trodde kvinnan var svart. Läs tråden.
    Svarta kvinnor har tillräckligt med problem med att bli sedda som individer och det du nu har gjort är att spä på rasismen. Någon som läser TS kommer tro att det handlar om just en svart kvinna och tänka sig för innan de anlitar en svart kvinna för att det kanske kommer med problem som du skrev i tråden.
    Otroligt fult av dig och du har inte ens insikten att förstå problemet.

    Ditt citat: " som en solbränd svensk" 
    Ja jo tjena, det är ju direkt det man tror när man läser tråden /s

    Den problematiska kollegans ursprung är oklart i tråden och jag försökte få lite klarhet i det. Samtidigt är det ju så det finns många människor av mixat ursprung som kan va mer eller mindre ljusa, mer eller mindre white passing.

    Sen är ju många svarta, särskilt i the african diaspora av blandat ursprung med tex. vitt ursprung. Den sk one drop rule i USA klassade människor som svarta även om dom hade bara väldigt lite svart ursprung beroende på man såg typ det överlägsna vita blodet förorenat av det underlägsna svarta blodet. Så människor valde inte frivilligt identifiera sig som svarta i dom fallen utan påtvingades det av ett brutalt, segregerat samhälle.

    Människor som identifierar sig som svarta kan alltså va alltifrån darkskinned till väldigt ljusa i hyn typ som riktigt solbrända vita eller varför inte en del sydeuropéer med olivfärgad hudton. Tänk Mariah Carey eller Meghan Markle.

    Även om TS va lite oklar tycker iaf jag som svart inte att hon spätt på nån rasism whatsoever. Jag kan faktiskt inte se det så.

  • flygrl

    @Anonym (Missvisande): En sak till. Mörkhyad är ett begrepp som iaf för mig omfattar alla med mörk hy dvs. inte bara oss med afrikanskt ursprung utan även många i södra Asien, aboriginer mfl. 

  • flygrl

    Anonym (Missvisande) skrev 2022-06-23 23:35:04 följande:
    TS har redan sagt att kvinnan inte har något afrikanskt ursprung.

    Fast jag tycker nog det är rätt oklart i tråden och det kan handla om att TS inte är helt medveten om hur komplex en svart persons identitet faktiskt kan va. Om man läser det jag klistrat in nedanför skriver TS att Anna inte har några afrikanska rötter så vitt hon alltså TS vet.


    Om jag skulle berätta om mitt ursprung är det inte alltid Afrika kommer med då det ursprunget ligger typ några hundra år bakåt. Min släkt har ju levt i Latinamerika länge även om dom är svarta, afrolatinos. Det samma kan väl gälla för somliga afroamerikaner som ser sig som US-amerikaner i första hand och Afrika ligger längre bakåt i historien.


    Anonym (irriterad) skrev 2022-05-21 21:48:21 följande:

    Tack för bra infor!  


    Anna har inga afrikanska rötter så vitt jag vet. Hon har pratat om sin familj, sitt ursprung etc, men aldrig nämnt något om att det ska ha funnits någon person från Afrika med. 


    Om jag ska beskriva hudfärgen är den ungefär samma färg som en inte alltför starkt solbränd vit person.


     


  • flygrl
    Anonym (Missvisande) skrev 2022-06-23 23:44:08 följande:
    De flesta trodde kvinnan var svart, därav svaren TS fick. När någon säger mörkhyad här i Sverige så syftar de flesta på de av afrikanskt ursprung.
    Nej, som Embla twopointoh skriver är inte mörkhyad samma som svart dvs. av afrikanskt ursprung. Svarta är mörkhyade men alla mörkhyade är inte svarta. Simple as that.
  • flygrl
    Anonym (Missvisande) skrev 2022-06-24 00:08:20 följande:
    Jag tror du läser in en hel del och grabbar tag i halmstrån....
    Och det du skriver är knappast "komplext". De flesta vet att det finns svarta latin-amerikaner.  
    Jag tycker också TS var rätt tydlig där men om du genom det svaret vill tro att kvinnan kanske-några-hundra år- bakåt i tiden- är svart-men-inte vet om det, så får du väl tro det. Tror snarare det handlar om en vanlig spanjorska eller arab utifrån TS alla kommentarer. 
    Men vem bryr sig. Skadan är redan gjord. De flesta i tråden trodde det handlade om  en svart kvinna, alt. En halv svart kvinna.

    Det komplexa ligger i att ens identitet har typ olika lager så man som svart mycket väl kan presentera sig som att man är från ett visst land i Afrika eller utanför Afrika som USA, Storbritannien eller Cuba utan att öht nämna Afrika. Eller att man säger att man kommer från Latinamerika.


    Själv är jag darkskinned och ingen skulle nog tvivla på mitt afrikanska ursprung fast det ligger långt bak i tiden. Ibland när svenskar talar om svarta som afrikaner kan jag reagera för jag identifierar mig inte som afrikan, inte på det sättet. Jag har aldrig ens satt min fot i Afrika. Så jo, man kan mycket väl utelämna det där afrikanska fast det finns där nånstans. Och kanske va det så med Anna. Eller inte. 


    Men whatever. 

  • flygrl
    Xenia skrev 2022-06-24 00:10:31 följande:

    Jag tycker poängen är att Anna själv kände sig eller påstod sig vara mörkhyad eller icke-vit eftersom hon drog rasistkortet.


    Jo, precis. Hon gjorde en grej av det efter att andra fått upp ögonen för att hon inte skötte sitt jobb.
Svar på tråden Jag blir galen! Kollega säger att vi skyller på henne för att hon är mörkhyad.